Piotr Pușcari, la un miting de susținere a integrării în Uniunea Vamală, în Găgăuzia.

Un raion condus cândva de penali, acum de un tânăr fără școală

Președinții raionului Basarabeasca bat recorduri grandioase mai bine de câțiva ani la capitolul „buna (proasta) conducere” a raionului. După cazurile răsunătoare ale celor doi anteriori președinți de raion, care au avut conflicte cu legea, actualul președinte de raion, proaspăt ales, Piotr Pușcari, este cel mai tânăr președinte de raion din țară. Dar nu aceasta e problema. Piotr Pușcari, la un miting de susținere a integrării în Uniunea Vamală, în Găgăuzia.

Ales în funcție la sfârșitul lunii octombrie, socialistul Piotr Pușcari, în vârstă de doar 28 de ani, a devenit un subiect de discuție pentru locuitorii raionului, care pun la îndoială capacitățile de conducere ale acestuia, datorită faptului că acesta a absolvit doar 11 clase și nu are nicio profesie.

Piotr Pușcari a fost ales în funcția de președinte al raionului Basarabeasca cu voturile a 14 consilieri raionali: șase consilieri ai Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), șase consilieri ai Partidului Socialiștilor (PSRM) și doi consilieri ai Partidului Comuniștilor (PCRM), alți șapte consilieri din partea Partidului Democrat (PDM) și a Partidului Nostru (PN) s-au abținut sau au fost absenți.

Socialistul este de etnie ucraineană, a fost membru al Partidului Comuniștilor până în anul 2011, după care a trecut la Partidul Socialiștilor și a îndeplinit timp de câțiva ani funcția de secretar al Organizației teritoriale din Basarabeasca.

Gheorghe Livițchi, secretar al consiliului raional, fiind întrebat de ce nu este publicată pe site-ul consiliului raional declarația de avere a președintelui raionului, a răspuns că declarația de venit a președintelui nu i-a fost prezentată de către Piotr Pușcari. „Urmează să-i reamintesc să mi-o pună la dispoziție pentru a fi publicată pe site”, a mai adăugat secretarul. Așteptăm.

Fără școala terminată poți fi și prim-ministru, și președinte de raion?

În prezent, Pușcari intenționează să se înscrie în calitate de elev la liceu, pentru a susține cel puțin bacalaureatul.

Într-o declarație pentru portalul „Moldova Curată”, acesta a menționat: „Important e să fii un manager bun și oamenii să simtă rezultatele. Sunt cel mai tânăr președinte de raion și cred că lipsa studiilor nu mă va împiedica în activitate. Nu vreau să spun că nu trebuie să ai studii, dar pot da exemple de oameni mari din Statele Unite ale Americii sau din Europa care nu au sau nu au avut studii superioare, dar cărora autoinstruirea le-a permis să devină oameni de succes”. Viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor stă de vorbă cu președintele raionului Basarabeasca

La alegerile locale din 14 iunie 2015, socialistul Piotr Pușcari s-a înscris în cursa pentru fotoliul de primar al orașului Basarabeasca. Acesta a fost învins în turul doi de către adversarul său din partea PN, Valentin Cimpoieș.

 
Reamintim că fostul președinte al raionului Basarabeasca, Ilie Cernăuţan, adjunctul său și responsabilul tehnic al Consiliului raional au fost condamnați la șapte și, respectiv, opt ani de închisoare pentru extorcare de bani de la un agent economic din localitate.

 Un alt fost președinte de raion, Nicolae Chendighilean,  a fost demis din funcție după ce a ieșit la iveală faptul că acesta, pe lângă funcția de președinte de raion, era și administrator la două firme.

Raionul Basarabeasca are o populație de 30 de mii de locuitori, este alcătuit din zece localități care au șapte primării.

Andrei Ciobanu