Pas cu pas, copiii învaţă să fie egali

Ideea că toţi oamenii sunt egali, indiferent de sex, naţionalitate sau religie, trebuie să le fie insuflată copiilor de la cea mai fragedă vârstă, dezvoltându-le astfel personalitatea cu cele mai nobile calităţi omeneşti.

copii

În ajutorul realizării acestui obiectiv vine programul educaţional „Pas cu Pas”, înființat, cu sprijinul Fundației SOROS, în 1994, cu scopul de a promova schimbările democratice în sistemul de învățământ din Republica Moldova și a sprijini dezvoltarea comunitară, cu accent special pe asigurarea accesului egal la educație de calitate pentru toți copiii, în parteneriat cu familia și comunitatea.

Pentru a îndeplini obiectivele sale, Programul Educațional „Pas cu Pas” a investit în: crearea unei echipe de circa 50 de formatori naționali, înrolați din rândurile practicienilor mai avansați în implementarea și practicarea metodologiei axate pe copil/pe cel ce învăță; elaborarea materialelor în sprijinul practicienilor; organizarea cursurilor de formare pentru cadrele didactice și manageriale din grădinițe și școli, precum și pentru alte părți interesate din comunitate.

copii2

La dezvoltarea atât a capacității instituționale a ONG-ului, cât și a celei de promotor al calității în educație în baza unor standarde internaționale, a contribuit mult activitatea Programului Educațional în cadrul Asociației Internaționale „Step by Step” (ISSA).

În prezent, Programul Educațional „Pas cu Pas” este unul din cele mai importante ONG-uri educaționale naționale, care sprijină schimbările complexe în domeniul educației atât prin formarea continuă a unui număr mare de cadre didactice, prin sprijinul oferit instituțiilor de formare inițială în modernizarea metodelor de pregătire a viitoarelor cadre didactice, cât și prin monitorizarea calității implementării practicilor de educație centrată pe copil.

Singura instituţie de învăţământ primar din oraşul Cahul unde se aplică acest program educaţional este Şcoala primară „Alexandru Donici”.

„Vă invit pe toţi la covoraş!”, anume aşa începe o oră obişnuită în această instituţie de învăţământ. Într-o clipită, copiii s-au adunat într-un grup prietenos format din fetiţe şi băieţei laolaltă. Din start, învăţătoarea i-a rugat pe copii să enunţe regula de aur a clasei: „Cum vrei să se comporte lumea cu tine, aşa comportă-te şi tu cu ea!”, au răsunat aproape în cor vocile zglobii ale copiilor. În acelaşi timp, o altă regulă importantă în cadrul orelor este că, deşi se lucrează foarte mult în grup, opinia fiecărui elev trebuie ascultată cu foarte multă atenţie de către colegii săi, fără ca acesta să fie întrerupt, ca mai apoi fiecare să vină cu câte o completare a răspunsului, dacă este nevoie.

Aici, îl învăţăm pe fiecare copil să-şi argumenteze părerea

copii 5
Profesorii au grijă ca elevii să petreacă timpul cât mai interesant

Svetlana Florea educă deja a treia generaţie de copii în spiritul programului educaţional Pas cu Pas. „De la început, era un pic mai dificil, pentru că fiecare copil are personalitatea sa şi fiecare vine cu eul său format acasă, dar pe parcurs fiecare dintre ei a înţeles că în jur mai sunt şi alţi copii pe care trebuie să îi respecte. Referitor la relaţiile dintre fetiţe şi băieţei, vă pot spune că uneori mai există unele manifestări de superioritate din partea băieţilor, care se vor lideri, dar aceste mici conflicte se rezolvă foarte uşor prin intermediul discuţiilor, deoarece aici noi îi învăţăm să-şi argumenteze fiecare părere. Şi, într-un final, putem observa cât de prietenoşi devin şi cum se ajută reciproc, băieţii ajută fetele în unele chestii mai „bărbăteşti” şi invers. Acest lucru poate fi observat în special în cadrul orelor de educaţie tehnologică”.

Galina Parvana, directoarea şcolii primare „Alexandru Donici”, a subliniat că principiile de bază ale programului educaţional „Pas cu Pas” sunt: Sănătatea, siguranţa şi protecţia vieţii copilului şi, în general, starea lui de bine în cadrul instituţiei, participarea democratică, incluziunea educaţională, instituţia obţinând şi un premiu la nivel de țară privind acest domeniu.

Pentru că, din spusele directoarei, instituţia este frecventată de mai mulţi copii cu dezabilităţi, dar care nu se simt deloc inhibaţi, diferiţi sau daţi la o parte de către ceilalţi copii, pentru că de îndată ce au păşit pragul instituţiei de învăţământ, toţi au înţeles că egalitatea este în prim-plan. Un alt principiu de bază al programului „Pas cu Pas” este educaţia sensibilă la gen.

Singura instituţie de învăţământ primar din oraşul Cahul unde se aplică acest program educaţional este Şcoala primară „Alexandru Donici”
Singura instituţie de învăţământ primar din oraşul Cahul unde se aplică acest program educaţional este Şcoala primară „Alexandru Donici”

„La acest capitol, pot spune cu mândrie că instituţia noastră nu se confruntă cu această problemă. La noi, toţi copiii sunt egali, au şanse egale, au posibilităţi egale. De fapt, asta e şi menirea şcolii, să ofere tuturor posibilitatea să se dezvolte în felul în care pot. Acest program îl aplicăm la noi în şcoală din anul 2001, dar am început să îl introducem treptat şi, sinceră să fiu, eu, împreună cu doamna director adjunct, am experimentat acest program pe copiii noştri şi nu regretăm deloc acest lucru. Pentru că acum copiii noştri ştiu să se descurce foarte bine în viaţă, ştiu să respecte şi să fie respectaţi”, a conchis Galina Parvana.

moldova egalitate