Scoutismul, o formă de exprimare a egalității

Istoria umanității mărturisește că locul și rolul femeii în societate nu a fost întotdeauna același, deseori ea fiind privată de drepturi și egalități, singurele sale atribuții fiind să stea în fața cratițelor și să crească copii.

scouts3

În prezent, însă, tot mai mult se vorbește despre o emancipare a femeii. Aceasta are acum dreptul de a învăța, a-și construi cu forțele proprii o carieră solidă în diverse domenii și, de cele mai multe ori, femeia a demonstrat că eticheta de „sexul slab” nu i se mai potrivește.

Tot mai multe femei sunt cele care se implică masiv în politică și, cot la cot cu bărbații, iau parte activă la procesele decizionale. Femeia modernă este cea care acum luptă pentru o societate mai bună.

Este și cazul Nadejdei Dobândă, care de mai bine de 20 de ani este o adeptă înflăcărată a dreptății în lume, făcând parte din marea familie a scouților. Prin cele trei dimensiuni pe care le abordează – spirituală, socială și personală – cercetășia te învață cum să îți respecți angajamentele zi de zi, educându-te în spiritul celor mai frumoase valori morale și spirituale, printre care se numără respectul demnității altora, armonia cu natura înconjurătoare, promovarea păcii și a înțelegerii, dar și responsabilitatea față de propria dezvoltare.

Nadejda Dobândă este director al grupului de scouți „EGRETA” din satul Zârnești, raionul Cahul, filială a Asociaţiei Naţionale a Scouţilor din Moldova. ANSM este o mişcare educativă a tinerilor şi copiilor, apolitică şi neguvernamentală, bazată pe voluntariat, deschisă cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent de rasă, credinţă, naţionalitate, sex, conform principiilor şi metodei elaborate de fondatorul Mişcării Scout, Robert Baden-Powell. În cadrul Asociației Naționale a Scouților din Moldova, femeile și bărbații s-au adunat împreună pledând pentru o lume mai bună.

Viața de cercetaș este una foarte interesantă

scouts2

Nadejda Dobândă povestește cu nostalgie cum, acum 20 de ani, în 1995, când în Moldova se înființa Mișcarea Scoutilor, fiind profesoară și dirigintă, a vrut să dea un suflu nou în activitatea cu elevii: „Mă bucur că am încercat, mă mândresc că durează și fac parte din această minunată și mare familie a scouților din peste 200 de țări din lume”, spune dânsa. Și în general, viața de cercetaș este una foarte interesantă: „Activitatea de scout mi-a adus, de-a lungul timpului, foarte multe emoții pozitive, satisfacția de a vedea fericiți participanții atunci când exploram ținutul natal de la nord la sud, când discutam cu personalități, cum ar fi Toma Acriș, meșter popular din Pelinei, Cahul, cu Constantin Olteanu, meșter din Pașcani, Cahul, Bunica și Bunelul de la Văleni. Am avut mari bucurii când am ajuns la monumentul „Căciula lui Ștefan cel Mare”, singurul de acest fel, din satul Cociulia, raionul Cantemir, la zecile de mănăstiri ale plaiului nostru, la Casa–Muzeu „A. Donici”, Rezervația naturală Prutul de Jos, la Lacul Beleu, sondele de petrol de la Văleni, la terminalul de la Girgiulești. Cred că cea mai mare satisfacție o am în momentul când scouții care s-au realizat în viață își amintesc cu drag de perioada trăită în activitățile de scout și apreciază, consideră că metoda educativă scout i-a marcat și o parte din realizările lor se datorează apartenenței la ANSM”, spune Nadejda Dobândă.

scouts1

După părerea Nadejdei Dobândă, societatea se schimbă numai prin factorul educativ care vine din familie (cei șapte ani de acasă), din grădiniță, școală și ceea ce nu reușesc să ofere aceste instituții, parțial poate oferi ANSM. Mentalitatea nu se schimbă ușor, mai ales la cei vârstnici: ei au o nostalgie după trecut, când erau tineri. O mare și minuțioasă muncă este necesară de a fi realizată cu tinerii, copiii și familia în ansamblu. O societate sănătoasă poate fi numai dacă este sănătos nucleul, adică familia.

Scoutismul reflectă cât se poate de bine ideea că toți oamenii planetei trebuie sa fie egali. Profilul unui adevărat scout este să nu fie indiferent, să facă bine, să respecte Legea și Promisiunea scout – Principiul spiritual, Principiul social și Principiul personal, să fie participativ, să nu aștepte recompensă pentru lucrul făcut, cel mare să-l ajute pe cel mic, cel puternic să-l apere pe cel slab.

moldova egalitate