Subiectele tabu din creștinismul ortodox

O veșnică dilemă în societatea noastră este cauzată de discuțiile aprinse cu privire la regulile pe care creștinii trebuie să le respecte atunci când merg într-un locaș sfânt.

Bărbații stau în biserică separat de femei, în partea dreaptă. În stânga sunt femeile
Bărbații stau în biserică separat de femei, în partea dreaptă. În stânga sunt femeile

Toate acestea se accentuează tot mai tare, creând dispute fierbinți între tânăra generație și oamenii în etate, care țin să menționeze că acum 50-60 de ani erau cu totul alte reguli, ce reglementau în special ținuta în care se mergea la sfânta biserică. Datorită evoluției drepturilor fundamentale ale omului și realizărilor tehnico-științifice, astăzi putem observa că unele reguli bisericești au devenit un pic mai lejere, comparativ cu anii de la mijlocul secolului trecut.

Datorită faptului că și în zilele noastre există dileme între preoți, care în unele localități interpretează un pic diferit regulile bisericești, ce țin de limitarea accesului în locașul sfânt al credincioșilor prin impunerea unor reguli care au fost valabile acum 30-50 de ani în urmă.

Pentru a face un pic de lumină asupra situațiilor ce ridică mai multe semne de întrebare, am hotărât să discutăm cu părintele Ioan Jelihovschi, parohul bisericii „Sf. Panteleimon” din orașul Cimișlia, care ne-a relatat mai multe lucruri interesante ce țin de stereotipurile greșite ce sunt legate de femeie în special.

jelihovschi_2237_17– Părinte, de ce femeile nu au voie să intre în altarul bisericii?

– Nu este chiar atât de strict ceea ce ține de accesul în altar al femeilor, acestea, la fel ca și bărbații, pot intra liber în altar, dar numai în două cazuri.

Lucrurile trebuiesc privite din trecut, când Dumnezeu ia din coasta lui Adam și face femeia.

Aceasta a fost creată din coasta de lângă inimă, nici din cap – ca să fie mai presus ca bărbatul, nici din partea de jos a corpului – ca să nu fie sclavă sau călcată în picioare, ci anume de la inimă – pentru a fi iubită și arăta egalitatea dintre bărbat și femeie. Astfel, Adam devine un fel de părinte, pentru că Eva vine din bărbat. Sfântul apostol Pavel spune că bărbatul trebuie să fie capul familiei, iar femeia este viața acestuia, fiecare are rostul lui, unul fără altul nu pot exista.

Pe lângă toate acestea, Dumnezeu are mai multe cerințe față de bărbat, cerându-i ca acesta să aibă grijă de femeie și de familie. Femeia a fost creată la rândul său pentru a-l ajuta pe bărbat, la fel cum și preotul, fiind în altar, are nevoie de ajutorul cuiva. Fiecare are rolul său, pentru că nu-i putem cere bărbatului, spre exemplu, să nască copii.

Femeii i se permite să intre în altar în numai două cazuri, la sfințirea altarului sau a bisericii, când toți creștinii aflați în biserică intră în altar, și în cazul mănăstirilor de maici, când acestea ajută preotul în altar cu unele chestii de organizare. Desigur că acest drept îl au maicile mai înstărite, care au o viață și o experiență mai deosebită.

Asemenea femeilor, nici bărbații nu au dreptul să intre în altar fără binecuvântarea preotului. Accesul este permis în perioada unor lucrări de reparații capitale sau a altor lucrări majore în altar – unde femeilor, precum și bărbaților, li se permite aflarea în altar. Ulterior, după finalizarea acestora, se sfințește întreg locașul din nou.

– După naștere, femeia are dreptul să asiste la botezul pruncului?

– În perioada de necurăție, femeia trebuie să stea în pronaos (antreu), acestea pot intra în biserică doar peste 40 de zile, după ce li se citește rugăciunea de îmbisericire. Dacă botezul pruncului are loc după 40 de zile de la naștere, mama poate intra în biserică, să asiste la botez și să sărute icoanele, la procesul de încreștinare a copilului. Pe vremuri, femeilor le era interzis accesul în sfântul locaș, deoarece în urma vărsării unei picături de sânge în biserică, a unui creștin sau animal – biserica trebuie sfințită din nou, în totalitate. Astăzi, datorită progresului tehnologic și al igienei personale, în zilele de necurăție, femeile pot intra în biserică și participa la sfânta slujbă cu condiția că nu se ating de nimic. Adică, nu sărută icoanele, nu beau sfânta agheasmă și nu mănâncă anaforă.

Băieții sunt duși în altar la botez, fetele nu
Băieții sunt duși în altar la botez, fetele nu

– Totuși, de ce este această divizare în biserică, bărbații în partea dreaptă, iar femeile în stânga?

– Această regulă este prezentă în toate bisericile creștin-ortodoxe, aceasta se datorează faptului că mântuitorul Isus Hristos, înălțându-se la cer, șede în dreapta Tatălui. De aceea, bărbații stau în fața lui Hristos (partea dreaptă), iar femeile în fața Maicii Domnului (partea stângă) într-o ordine anumită, cei mai în vârstă stau în față, iar cei mai tineri – în spate.

Oamenii stau separați în biserică pentru a evita ispitele trupești. La fel ca și în situația cu iconostasul (peretele cu icoane ce separă altarul de restul bisericii), înainte, din cauza absenței acestuia, creștinii se concentrau pe acțiunile preotului, și nu a rugăciunii, de aceea s-a optat pentru această taină din altar, dintre bărbați și femei.

– Cum trebuie să fie îmbrăcat un creștin care vine la biserică?

– Desigur, cerințele sunt mai vizibile la femei, acestea trebuie să fie îmbrăcate în fustă/rochie și să aibă capul acoperit. Aceasta se datorează faptului că femeile ar trebui să se deosebească de bărbați, pentru a nu vedea în biserică, spre exemplu, numai bărbați. Capul acoperit arată cinstea și supunerea femeii față de bărbat, deoarece părul este podoaba femeii, deoarece bărbații, odată privind la chipul și părul frumos al femeii, cădeau în păcat. De aceea, femeile trebuie să-și acopere părul și să poarte fuste, pentru a evita formele fizice de ispite.

La fel cum nu li se permite femeilor să vină la biserică în fuste scurte și pantaloni, bărbaților nu li se permite să vină în șorturi sau maiouri, deoarece preotul poartă haină cu mânecă lungă, iar bărbatul, având rolul de părinte în casa sa, trebuie să fie un exemplu.

Există și excepții: spre exemplu, mergeți într-o excursie sau sunteți în trecere pe lângă un locaș sfânt și nu sunteți îmbrăcați corespunzător. În asemenea cazuri, se permite accesul în biserică pe un timp scurt, pentru a aprinde o lumânare și a se închina. Nu cred că e o problemă să se ceară de la cineva o batistă pentru câteva minute.

Interviu realizat de Daniel ARAMĂ

„Femeia a fost creată din coasta de lângă inimă, nici din cap – ca să fie mai presus ca bărbatul, nici din partea de jos a corpului – ca să nu fie sclavă sau călcată în picioare, ci anume de la inimă – pentru a fi iubită și arăta egalitatea dintre bărbat și femeie”.
Părintele Ioan Jelihovschi

moldova egalitate