Fapte bune pentru Ciucur-Mingir. Un primar care și-a angajat familia la unitățile primăriei ca la propria firmă

Gheorghe Pânzaru este primar în satul Ciucur-Mingir din raionul Cimișlia. În campania pentru alegerile locale din 2015 a împânzit tot satul cu postere cu chipul său, unde a scris realizările din primul mandat (2011-2015) și „obiectivele candidatului PDM pentru următorii ani”.

Gheorghe Pânzaru, primarul de la Ciucur-Mingir
Gheorghe Pânzaru, primarul de la Ciucur-Mingir

 

Localnicii care i-au încredințat votul pentru al doilea mandat păstrează posterul mototolit cu primarul și urmăresc cu mare atenție ce a reușit și ce nu a reușit să facă acesta, dar a promis.

În orașele mari se fac încălcări mari, iar în localitățile mici, încălcări mici, un fel de găinării. Dar acolo unde lumea e săracă și se cunosc om cu om, toți sunt afectați când primarul merge la cules struguri cu mașina primăriei. Crede el că suma nu e mare, dar pe săteni îi doare că banii publici, și așa puțini, sunt cheltuiți în interes personal, ci nu al comunității.

Există o lege prin care primarilor din localitățile cu mai puțin de 5000 de locuitori nu li se permite să aibă șofer personal. În Ciucur-Mingir, abia de ajung la 2000 de persoane. Deși în statele de personal nu există funcția de șofer, cu mașina primăriei se plimbă mai multă lume. Am primit o înregistrare video de la un consătean în care se vede cum Gheorghe Pânzaru vine într-o zi la serviciu, după prânz, parchează în fața primăriei și imediat în automobil se urcă alt bărbat. Oamenii din sat spun că primarul merge cu un șofer când e chemat la raion și cu altul la Chișinău, primul, chipurile, se teme de aglomerația din capitală.

2

Fiul primarului, ca „femeie de serviciu”

O altă probleme dureroasă în mai toate satele este criza locurilor de muncă. Primarul din Ciucur-Mingir a avut însă grijă să-și angajeze soția în calitate de femeie de serviciu la Casa de cultură și fiul ca paznic la primărie. La 1 septembrie 2011, printr-o dispoziție a edilului-șef Gheorghe Pânzaru, soția acestuia, Natalia Pânzaru, este angajată în calitate de paznic la primărie. Peste doi ani, este încheiat contractul de muncă cu „prima doamnă” din Ciucur-Mingir. Locul nu a rămas vacant prea mult timp. Peste trei zile este emisă o altă dispoziție de angajare a lui Pânzaru Gheorghe Gheorghe (fiul), în calitate de paznic la primărie. Tot atunci, primarul mai semnează o dispoziție, prin care îl angajează pe feciorul său și în calitate de „deridicătoare” (adică îngrijitoare – nota noastră) la Casa de cultură. Problema e că Gheorghe Pânzaru nu se prezintă la lucru, dar pe fișa de pontaj sunt indicate 21 de zile lucrătoare. Persoane angajate la Casa de cultură ne-au declarat, sub protecția anonimatului, că primarul exercită presiuni asupra conducerii Casei de cultură pentru a-i pune zile lucrătoare lui Pânzaru Gheorghe jr., deși acesta nu se prezintă la serviciu. Primarul interimar pe durata campaniei electorale ne-a declarat că el i-a tăiat zilele lucrătoare lui Pânzaru Gheorghe jr. și, după ce a fost reales în funcția de primar, Gheorghe Pânzaru îl persecută.

Sala sportivă din incinta primărie
Sala sportivă din incinta primărie

Solicitat de noi să comenteze de ce și-a angajat rudele la primărie și la Casa de cultură, edilul a declarat că el nu consideră conflict de interese acest lucru și a negat faptul că feciorul său ocupă aceste posturi, deși noi avem în posesie fișele de pontaj în care este indicat numele acestuia, numărul zilelor lucrătoare, dar fără a-i fi indicată funcția.

Cornelia Cozonac, președintele Centrului de Investigații Jurnalistice, explică în ce situații un primar poate ajunge în conflict de interese. „Legea cu privire la conflictul de interese definește noțiunile „conflict de interese”, „interes public”, „interes privat”. Aceasta stipulează că activitatea instituțiilor publice și a persoanelor cu funcție publică trebuie să fie transparentă și accesibilă controlului public. În viața de zi cu zi pot apărea diferite situații, care pot fi catalogate drept conflict de interese. De pildă, un primar își angajează la primărie sau în altă instituție subordonată o rudă apropiată, prin alianță ori de alt gen…”.

Podul de lângă biserică
Podul de lângă biserică

Satul cu multe poduri

Sătenii își pun întrebarea pentru cum de s-au cheltuit 17.000 de lei pentru curățarea unui podeț de lângă biserică, pe când ei au venit și au lucrat pe gratis pentru binele comunității. Pentru alte cinci poduri din centrul satului, care au fost curățate de pământ și gunoi, s-au cheltuit 22.000 de lei în anul 2013. Iar în 2014 au fost curățate alte șase poduri, pentru care s-au cheltuit 28.000 de lei. Să nu vă imaginați că sunt poduri clasice, ci doar niște canale de scurgere a apelor pluviale, peste care e făcută o punte din asfalt, ca să poată trece lumea.

Mândria satului Ciucu-Mingir este însă sala de sport, care se află chiar în clădirea primăriei. Spațioasă, cu grup sanitar și vestiar. Numai că prin această sală fac jocking șobolanii. E distrusă într-un hal care te miră cum de a fost posibil ca aceasta să fie devastată, fiind amplasată în aceeași clădire cu primăria. Mai ales că aici sunt angajați paznici, unul dintre care e fiul primarului. Cine s-ar mai băga să distrugă ceva aici? Sau poate totul s-a făcut cu bună știință, cu un anumit scop?

Daniel Aramă

Apropo, de declarația de avere. La rubrica „Conturi bancare”, Gheorghe Pânzaru menționează că ar deține „în valută”, un cont de 21.000, depozit deschis în 2014. Ținând cont de veniturile indicate (doar cele salariale), 56.000 de lei ar fi imposibil de adunat într-un cont valută. Primarul ne-a explicat însă că e vorba de un cont în lei, ci nu în valută. Deși Gheorghe Pânzaru are studii medii speciale, e greu de crezut că un primar nu cunoaște noțiunea de valută. Conform dexului, valută este alta decât moneda națională.