Cel mai „gustos” muzeu din țară se află la Văleni

Ținuturile sudice ale Republicii Moldova sunt renumite pentru faptul că oamenii de aici păstrează cu o căldură sufletească mai specială tradițiile și obiceiurile lăsate de străbuni. Muzeele sunt adevăratele mărturii ale istoriei bogate a neamului. Datorită acestora, generațiile viitoare își vor crea o imagine bine conturată despre bravii noștri strămoși, care ne-au lăsat ca moștenire cele mai frumoase tradiții și obiceiuri, pe care pur și simplu suntem obligați să nu le lăsăm pradă uitării.

Bunica și Bunelul sunt nelipsiți la evenimentele organizate la muzeu
Bunica și Bunelul sunt nelipsiți la evenimentele organizate la muzeu

Raionul Cahul se poate mândri cu câteva muzee unice, față de alte zone ale țării.

Un exemplu elocvent în acest sens este și satul Văleni, din raionul Cahul, locuitorii căruia sunt recunoscuți prin împrejurimi ca fiind slujitori loiali ai culturii și frumosului în general. Satul mai este renumit și datorită gospodinelor sale, care știu rostul pâinii, transformând-o într-un cult și chiar un adevărat exponat de muzeu.

Vizitatorii acestui muzeu nu doar au posibilitatea de a admira varietatea de exponate executate de mâinile iscusite ale gospodinelor satului, ci și să savureze mereu aroma îmbietoare de pâine proaspătă și totodată să guste din delicioasele exponate.

Covrigi, colaci mari și mici, hulubași din aluat sunt doar o mică parte din exponatele muzeului. Autorul ideii de a înființa un asemenea muzeu este Vera Caminschi, care are propria sa brutărie. Decizia a luat-o după ce pâinea sa a câștigat un premiu la un concurs internațional.

casa taraneasca

Obiceiuri minunate ce țin de ritualul pâinii

„Eu am o mică brutărie, de acolo mi-a și venit ideea de a crea un muzeu, pentru că la noi încă se mai păstrează aceste tradiții frumoase legate de ritualul de pâine. Am participat la foarte multe expoziții, atât naționale, cât și internaționale, și mi-am spus că ar fi foarte frumos să venerăm pâinea cum știm noi mai bine în localitatea noastră, hotărând astfel sa deschid acest muzeu. Astfel, în anul 2011, când am revenit acasă din SUA, după un schimb de experiență, m-am convins că merită să înființăm un muzeu al pâinii aici la noi, la Văleni, pentru că avem tradiții și obiceiuri minunate ce țin de ritualul pâinii”.

Exponatele sunt expuse în muzeu permanent
Exponatele sunt expuse în muzeu permanent

Brutarii de la întreprinderii Verei Caminschi, lucrează după rețete tradiționale, fără a folosi adaosuri și conservanți. Proprietara brutăriei și a muzeului este ferm convinsă că starea de spirit a brutarului, fără îndoială, se transmite și la pâine și, indiferent de ceea ce face acesta, frământă aluatul sau înfrumusețează colacii, în sufletul lui trebuie să fie pace și liniște. Cea mai gustoasă pâine, după spusele femeilor, iese din astfel de componente, cum ar fi apă, făină, drojdie, sare și foarte multă dragoste pentru ceea ce faci.

Exponatele sunt expuse în muzeu permanent. Muzeul este vizitat pe tot parcursul anului de turiști cu vârste diferite atât din țară, cât și de peste hotare, pentru că, pe lângă faptul că aceștia pot să admire și să guste produsele de panificație expuse în muzeu, totodată, ei sunt serviți cu ceai de melisă cu miere de albine și li se prezintă un mic program folcloric, în care li se vorbește despre semnificația fiecărui colac destinat anumitor evenimente, cum ar fi nunta, botezul sau înmormântarea.

Turiștii care vin mai de departe pot chiar rămâne la pensiunea muzeului, cu denumirea neaoșă „La Gura Cuptorului”. Aceasta dispune de patru camere, care pun la dispoziție vizitatorilor 10 locuri de cazare, cu grupuri sanitare separat, living.

Muzeul de la Văleni este deschis și pentru colaborare culturală
Muzeul de la Văleni este deschis și pentru colaborare culturală

Incluși în circuitul turistic din regiune

Viorica A. spune că a hotărât anul trecut să viziteze împreună cu familia atracțiile turistice ale zonei de sud, în special, cele din lunca Prutului.

„Din păcate, în Moldova, spaţii de cazare în afara Chişinăului sunt foarte puţine. Vor apărea în timp ca un lucru firesc, doar atunci când obiectivele turistice vor fi amenajate şi incluse în diverse circuite. Se află chiar în centrul satului Văleni, aproape de şcoala satului. Pensiunea este de fapt o casă de oaspeți cu un living şi două dormitoare. Fiecare dormitor are baie proprie, apă caldă. Totul e curat şi îngrijit atât în interiorul căsuţei, cât şi în afară, există WiFi gratuit. În curtea pensiunii este loc pentru grătar. În rest, Vera Caminschi a fost foarte grijulie la cerinţele noastre. Ţinând cont că eram cu patru copii, aveam nevoie ba de una, ba de alta. Nouă ne-a plăcut foarte mult tot, locurile, rezervația, dar si pensiunea.

Recomand cu mare drag să vizitaţi sudul Moldovei, mai ales că ne-am lămurit deja cu cazarea”.

Nepoțelul Verei Caminschi povestește legenda satului Văleni
Nepoțelul Verei Caminschi povestește legenda satului Văleni

Totodată, Muzeul de la Văleni este deschis și pentru colaborare culturală. Anul trecut, satul Văleni, în parteneriat cu alte trei sate din lunca Prutului: Colibași, Slobozia Mare și Giurgiulești, au organizat festivalul de Folclor al Tineretului, Culturii şi Tradiţiei „Valea Prutului – Vatră de Folclor”.

Prin intermediul acestui festival, organizatorii și-au propus să promoveze folclorul şi cultura din zona transfrontalieră a Republicii Moldova și România prin cântece, dansuri şi costume populare specifice zonei de sud, reflectând astfel istoria, cultura şi valorile umane.

Chiar de la prima ediție, care s-a desfășurat în perioada 20-23 august anul curent, festivalul a demonstrat că este o adevărată sărbătoare a cântecului şi dansului popular, o perpetuare a tradiţiilor păstrate din generaţie în generaţie şi transmise mai departe tinerilor.

M+cultura-Ro