Teatrul, locul perfect unde poți cultiva, dar și culege cultură

Teatrul, probabil, este cea mai expresivă variantă a artei și a frumosului în general. Istoria Teatrului Muzical–Dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din orașul Cahul este una plină de încercări, însă cei care trăiesc cu adevărat prin artă nu l-au lăsat să cadă pradă acestora.

Spectacolul „Nimfodora sau Vine Apa” jucat în 2014
Spectacolul „Nimfodora sau Vine Apa” jucat în 2014

Chiar de la început, de când a fost fondat, în 1987, Teatrul din Cahul a fost supus încercărilor. Conform deciziei din 30 mai 1987 a Comitetului executiv al Consiliului orăşenesc, teatrul a fost amplasat în fosta Casă de cultură – o clădire abandonată după inaugurarea, în 1984, al Palatului culturii. Restaurarea şi „reprofilarea” imobilului respectiv s-a efectuat timp de un an şi prin antrenarea masivă a angajaţilor teatrului la executarea lucrărilor, finanţarea acestora asumându-şi-o, în fond, autorităţile publice locale care au adunat şi anumite resurse materiale oferite de diferiţi agenţi economici.

Fără îndoială, reparaţiile în cauză au fost incapabile să înlăture consecinţele seismului din 31 august 1986, când intensitatea zguduirilor subterane au atins tocmai opt grade pe scara Richter. Procesele de deteriorare a clădirii au fost stimulate şi de mișcările tectonice din 30 şi 31 mai 1990. Pe parcurs, condiţia fizică a teatrului a fost afectată considerabil şi de ploile torenţiale din vara anului 1997. Consecinţa a fost iminentă: peste un an, în iulie, date fiind şi „disproporţiile comise la realizarea fundamentului clădirii înălţate în 1951, precum şi mreaja faimoaselor beciuri turceşti din cartierul respectiv, fisurarea zidurilor scenei luă proporţii, soldându-se cu demolarea acestora şi cu evacuarea teatrului din sediul sinistrat – sediu, reabilitarea căruia implica nu numai edificarea unei scene noi, ci şi fortificarea clădirii în ansamblu. Pe parcursul câtorva ani, Teatrul Muzical–Dramatic „B. P. Hasdeu” a evoluat în exclusivitate în deplasare.

În decembrie 1999, Ministerul Culturii din România a donat Teatrului „B. P. Hasdeu” echipamente în valoare de 450 mln. de lei (inclusiv fotolii pentru inexistenta sală de spectacole). Aceasta constituie cea de a doua contribuţie substanţială a ministerului de la Bucureşti, prima (dotări pentru scenă) cifrându-se la 500 mln. de lei. Donaţiile s-au realizat conform protocolului semnat de Ministerul Culturii din România şi cel din Republica Moldova.

O rază de lumină, după un calvar de 7 ani

Spectacolul inaugural al Teatrului din Cahul, „Muntele și Valea” după comedia „Trei crai de la răsărit” de Bogdan Petricieicu Hasdeu, a fost prezentat pe 17 octombrie 1987.

După un calvar de aproape șapte ani, în căutarea surselor financiare necesare lucrărilor de restaurare și asamblare a scenei, și evoluând cu spectacolele din repertoriu în localuri de ocazie, adesea oferite contra unor sume destul de mari de bani, Teatrul Muzical–Dramatic din Cahul avea să vadă și o mică rază de lumină. La intervenția ministrului Culturii de atunci, Ion Păcuraru, în februarie 2002 au fost alocate surse financiare în volum de 100.000 de lei pentru finisarea lucrărilor de reparație și refacere a imobilului fostei judecătorii din orașul Cahul, aceasta urmând să servească drept un sediu temporar al teatrului, doar că acest provizorat durează până în prezent.

10 octombrie 2014, după semnarea Memorandului privind finanţarea construirii unui nou sediu al Teatrului Republican Muzical–Dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu”.
10 octombrie 2014, după semnarea Memorandului privind finanţarea construirii unui nou sediu al Teatrului Republican Muzical–Dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu”.

Pe 17 octombrie, Teatrul Muzical–Dramatic din Cahul a împlinit 28 de ani de existență. În acest context va fi dat și startul celei de-a 28-a stagiuni teatrale 2015-2016.

„O inaugurăm de data asta cu un repertoriu mai vast, mai bogat, deoarece ne vin în ajutor și studenții Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, cu două spectacole extraordinare, „Tartuffe” de Moliere, în regia lui Emil Gaju, și „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” de Matei Vișniec – un spectacol extraordinar, în regia lui Veaceslav Sambriș. Vor urma spectacolele „Mimoza”, „Scufița Roșie”, „Tândală se însoară”, „Trei Crai” și altele. „Trei Crai” este spectacolul de căpătâi al teatrului nostru, pentru că anume cu el a fost dat startul primei noastre stagiuni teatrale, iată de ce ne-am propus să îl arătăm spectatorului de fiecare dată, și să facem o tradiție teatrală personală”, a precizat Gheorghe Mândru, directorul teatrului.

800.000 de euro, oferiți de Guvernul de la București

Despre probleme, Gheorghe Mândru, directorul teatrului, spune că acestea au existat și, posibil, vor mai exista, doar că actorii, dar și ceilalți colaboratori ai teatrului, nu au obiceiul de a se plânge. Una dintre ele este totuși sediul adaptat pentru spectacolele de teatru care poate găzdui cel mult 100 de spectatori. „La noi este o vorbă – nimic nu este mai veșnic decât provizoratul. Ne-am obișnuit să nu ne plângem. Condițiile scenice sunt un pic cam înguste, dar noi repetăm, noi jucăm și nu ne dăm bătuți”, susține directorul teatrului. Despre reparații, Gheorghe Mândru spune că s-a efectuat una capitală, de adaptare a fostului edificiu al judecătoriei la o sală de teatru, atunci, în 2002, în rest, se fac doar reparații cosmetice, toate din banii adunați de la spectacole.

Anul trecut, în octombrie, s-a făcut un pas important spre soluționarea acestei probleme. Și anume: a fost semnat un memorandum privind finanţarea construirii unui nou sediu al Teatrului Muzical–Dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu”. Acest memorandum a fost semnat de către ministrul Culturii din Republica Moldova, Monica Babuc, și Titus Corlățean, ministrul de Externe din România, în prezența prim-miniștrilor Republicii Moldova și României, Iurie Leancă și Victor Ponta, dar și a reprezentanților administrației publice locale de nivelurile I și II din Cahul.

Acesta prevede o donație de 800.000 de euro, oferită de Guvernul de la București. Iurie Leancă, fostul premier al Republicii Moldova, și-a exprimat atunci convingerea că noul sediu al teatrului de la Cahul va aduce un suflu nou în viața socio-culturală din zonă, afirmându-se ca un adevărat centru de promovare a valorilor artei naționale și universale pentru sudul Republicii Moldova.

„Am fost cu 3 luni în urmă la o premieră de excepţie aici şi am fost impresionat de profesionalismul şi dăruirea actorilor. Dar am rămas derutat când am văzut sediul şi am vrut sa punem la dispoziție un sediu modern. Apoi am mers la Bucureşti şi i-am povestit domnului Ponta că ne lipseşte un astfel de teatru, pentru ca oraşul să devină o urbe modernă. Iată că peste 3 luni suntem aici şi am pus prima piatră de temelie. Prin acest teatru modern, Cahulul va şti să prospere şi va deveni un oraş pe deplin european”, menționase Iurie Leancă.

Teatrul este indispensabil într-un oraș universitar

Construcția noului sediu al teatrului urma să demareze în luna martie anul curent, însă, din anumite motive, aceasta nu a început până acum.

Directorul teatrului e însă optimist: „Deja suntem pe ultima sută de metri, lucrările sunt gata să demareze. Au fost organizate două licitații la Ministerul Culturii pentru a determina firma de construcții care se va ocupa de asta”.

Actorii se bucură de autocarul donat Republicii Moldova de guvernul ungar
Actorii se bucură de autocarul donat Republicii Moldova de guvernul ungar

Tot fostul premier a venit și cu un autocar în dar pentru teatrul de la Cahul, donat Republicii Moldova de guvernul ungar.

„Noi nu eram deprinși cu un autocar așa de mare, pentru că suntem doar 17 actori. Ei iată, acest autocar are 52 de locuri și asta ne-a cam speriat, dar și ne-a bucurat în același timp, pentru că noi am găsit modalitatea de a-l utiliza cel mai eficient, și anume aducem spectatorii din sate la spectacole. Cei mai fericiți sunt copiii și, deoarece scaunele sunt foarte largi, așezați, încap circa 75 de puști. Odată, chiar am adus la teatru 120 de copii. Plus de asta, mai avem și noi deplasări pe un drum mai lung și atunci preferăm să mergem cu autocarul, pentru că este mai confortabil” spune Gheorghe Mândru.

Autoritățile Publice Locale sunt de părerea că teatrul este indispensabil în promovarea și menținerea vieții culturale.

„Teatrul este o instituție foarte importantă pentru viața urbei și este indispensabil într-un oraș universitar și centru educațional, unde intelectualitatea, dar și tineretul care studiază pot aprecia cu adevărat munca actorilor. Cahulul este un oraș important pe harta culturală și academică a țării, de aceea, rolul teatrului este de a forma, dar și a întreține viața culturală efervescentă într-un oraș plin de energii. Avem actori deosebit de talentați, se va dezvolta repertoriul, va fi construit un nou sediu, deci există loc de dezvoltare”, a menționat primarul orașului Cahul, Nicolae Dandiș.

În fiecare săptămână, cahulenii pot merge la teatru în zilele de joi și duminică.

M+cultura-Ro