Reminiscențele unei politici nechibzuite la primăria Cahul

Problemele la Cahul nu se vor încheia prea curând. Fostul primar comunist Petru Burlacu i-a lăsat o moștenire „grea” actualului primar independent, Nicolae Dandiș, cu viziuni proeuropene: sute de dosare în instanță, proprietăți municipale date de pomană, comerț stradal ilicit, întreprinderi municipale ce-și dau ultima suflare etc. Actuala conducere a autorității publice locale încearcă să întoarcă, bucată cu bucată, din proprietățile primăriei, din banii publici cheltuiți nechibzuit sau prin conflict de interese.

cahul anticoruptie

„Am primit o moștenire pentru care, evident, puțini ar avea motive să mă invidieze. Așa mi s-a creat mie impresia că până acum la toată lumea era transmis mesajul – că situația este sub control, adică să amânăm discuțiile serioase”, a declarat edilul-șef al Cahulului, Nicolae Dandiș.

Probleme la Cahul sunt cu duiumul. Noul ales încearcă să rezolve problema acolo unde, evident, mai este posibil. Până la sfârșitul acestei luni, Consiliul orășenesc Cahul se va convoca în ședință. Pe ordinea de zi sunt incluse câteva chestiuni „delicate”. Va fi pusă la vot anularea deciziei Consiliului orășenesc din 24 aprilie 2015, prin care consilierii i-au oferit lui Ghenadie Eni, președinte al Curții de Apel Cahul, un lot pentru construcția casei, situat pe strada Ioan Vodă cel Cumplit, caz despre care a scris Centrul de Investigații Jurnalistice. Decizia cu pricina a stârnit multe discuții, mai ales că s-a întâmplat cu puțin timp înainte ca Curtea de Apel să examineze un dosar în care primarul de atunci, Petru Burlacu, și arhitectul-șef al orașului au fost obligaţi de prima instanţă să achite unui om de afaceri local prejudicii în valoare de 100.000 de lei. Ghenadie Eni a susținut că a fost doar o simplă coincidență, el fiind din 2003 înregistrat ca persoană care are nevoie de îmbunătățirea condițiilor de trai.

„Cancelaria de Stat a făcut interpelare, considerând că decizia de atribuire a lotului este ilegală. Sesizarea abia acum o includem în ordinea de zi. Ghenadie Eni între timp și-a făcut titlu de proprietate. Face măsurători. Vrea să se apuce de construit casă. I-am spus să mai aștepte, să vedem ce vor vota consilierii. Sincer să fiu, am rezerve că decizia va fi anulată. Dacă va trece, o să atace el în judecată, dacă nu – Consiliul orășenesc va fi dat în judecată de Cancelarie”, reflectează edilul pe marginea acestui caz.

„Cine împarte parte-și face”

O chestiune importantă care va fi discutată la ședința consiliului de care vă vorbim va fi și cea privind unitatea tehnică cu bucluc. Consilierii vor trebui să voteze dacă a fost cauzat un prejudiciu considerabil bugetului local când a fost cumpărat tractorul T-150 K cu numărul de înmatriculare CH b 440, anul de fabricație 1990, fiind cauzate daune bugetului public în valoare de 127.500 de lei. În funcție de votul consilierilor, Petru Burlacu va avea sau nu încă un dosar.

„O altă acțiune ilegală depistată în activitatea lui Petru Burlacu a fost achiziționarea de la o persoană fizică a unui tractor de model T-150 K cu n/î CH b 440, anul de fabricație 1990. Culmea e că, în dimineața zilei în care a avut loc licitația, tractorul era proprietatea primarului, iar în câteva ore mijlocul de transport și-a schimbat stăpânul. Acest lucru a fost indicat în adresarea Centrului Anticorupție. Apare întrebarea: de ce consilierii nu s-au convocat într-o ședința extraordinară în vederea soluționării cazului dat, în care este vorba de bani publici? Mai ales că există și o adresare a Direcției generale teritoriale Sud a Centrului Anticorupție al Republicii Moldova către consilieri despre deschiderea unui dosar penal pe numele primarului Petru Burlacu?”, se întreba atunci Nicolae Bălcănuță, șeful Oficiului teritorial Cahul al Cancelariei de Stat.

Răspunsul la această întrebare îl va putea fi primit abia după ședința Consiliului orășenesc de săptămâna viitoare. „Nu știu ce o să fie la ședință. Cinci consilieri orășenești sunt de la comuniști, șase de la partidul lui Renato Usatâi, alții șase de la socialiști. Constituie majoritatea. Comuniștii nu știu ce să mai facă, numai să fie uniți și să voteze împreună”, consideră Nicolae Dandiș. Dacă nu se va vota pentru inițierea încă a unui dosar penal pe numele fostului edil-șef, Primăria, în afară de faptul că a cumpărat un tractor vechi care are starea tehnică potrivit vârstei și nu se poate face mare lucru cu el, va fi prejudiciată și de peste 120.000 de lei, bani plătiți pe deasupra în timpul licitației.

Liliana Cernat