„Se poate face ordine în domeniul achizițiilor publice”

 

Un grup compus din 30 de magistrați și procurori din Republica Moldova au participat, recent, la câteva conferințe tematice, în care au fost puse în discuție problematica de stabilire a priorităților în practicile de achiziții publice. Astfel încât să nu se comită abuzuri, fraude sau rea-credință, cum ar fi, bunăoară, cine stabilește importanța ca valoare și necesitate la procurarea de bunuri și servicii pentru instituțiile statului, cine câștigă licitațiile, cine ar putea da sau lua mită în cadrul acestor licitații. Este un domeniu „gras”, mereu vulnerabil și asta pentru că, anul acesta, cota achizițiilor publice a ajuns să fie peste 9% din PIB, adică circa 24 la sută din bugetul public.

alegeri

Curtea de Conturi a sesizat în repetate rânduri că în ultimi ani, statul a cheltuit circa 9 miliarde de lei aiurea, cu încălcarea legislației. Marea mirare a procurorilor din România care au fost, săptămâna trecută în Republica Moldova, au rămas uimiți de faptul că la noi nu a ajuns până la faza de executare niciun dosar de fraudă în domeniul achizițiilor publice. În 24 de ani, un singur primar a fost demis și s-a ales cu o amendă de 2.000 de lei. Atât. Iar contractul dubios de achiziție publică semnat de făptaș a rămas în vigoare.
Curtea de Conturi are stocate mii de rapoarte cu cifre, fapte, dar mai ales cu oameni care au cumpărat din banii publici orice, numai nu ceea ce trebuie. Nicio mișcare, nicio autosesizare, și asta pentru că cercetările CC au caracter strict de informare și de recomandare.

Crin Nicu Bologa, prim¬-procuror, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, a spus pe șleau: „Republica Moldova este în situația României anului 2005. Cu 15-20 de procurori de bună credință se poate face ordine în domeniul achizițiilor publice. Procurorul trebuie să instrumenteze orice caz de corupție în ceea ce privește gestionarea banului public. Când unii tipi care administrează averi publice, brusc se îmbogățesc și, în general, se îmbogățesc nejustificat, aici e treaba procurorului. Este foarte important să se urmărească traseul banilor, atât din conturi, dar și cum au fost transformați banii în bunuri. În cazurile de față, fără un sechestru obligatoriu nu vom putea face mare lucru”.