„Cartea a fost mereu cel mai important instrument de culturalizare a omului”

Se știe, omul sfințește locul. Această sintagmă i se potrivește de minune Gheorghinei Josan, șefa bibliotecii din satul Tănătari, raionul Căușeni, care lucrează în această funcție deja de 27 de ani și care emană căldură sufletească pentru cei care pășesc pragul acestui templu al înțelepciunii. În ultimii ani, domnia sa a transformat biblioteca sătească într-un adevărat centru cultural, unde vin și tineri, și vârstnici. Fiindcă serviciile prestate de bibliotecă au depășit cadrul pur al lecturii. Vă oferim mai jos un interviu cu Gheorghina Josan.

gheorghinaJosanu

– Doamnă Josan, ce rol are biblioteca într-o localitate rurală?

– Biblioteca are un rol important în sat, fiindcă e acel lăcaș unde se păstrează amintirile, care ne delectează sufletul, ne farmecă și ne minunează cu tezaurul de cunoștințe, cărți ce așteaptă mereu să fie răsfoite, citite. Biblioteca mereu e cu ușile deschise pentru toți doritorii din localitate de a citi, a primi un sfat, o vorbă bună. Noi trebuie să dezvoltăm din fragedă copilărie un patriotism sănătos în cititorul nostru.

– În ultimii ani, locul cărții îl ia internetul, televizorul. Ce întreprindeți pentru a menține dragostea de lectură?

– Succesul nostru poate fi asigurat prin strânsa colaborare cu căminul cultural, cu grădinița de copii, cu liceul, în vederea orientării tinerii generații spre cartea de valoare, cartea ce corespunde intereselor și aspirațiilor acestui segment al societății. Bineînțeles, ne trec pragul și oameni în vârstă, care nu au încetat să citească, în pofida grijilor cotidiene. Cartea a fost, este și va rămâne cel mai important instrument de culturalizare a omului. Fără îndoială, la baza culturii unui om stă lectura literaturii clasice naționale și universale. Biblioteca este un centru de cultură și spiritualitate, care își menține cu claritate obiectivul de bază: promovarea și popularizarea cărții pentru copii și tineret, devenind o motivație excelentă nu doar pentru editarea cărților adresate celor mai tineri cititori, dar și un model de afirmare a cărții naționale pentru copii, un îndemn și o susținere pentru toți cei pentru care prosperitatea culturii și, implicit, a cărții pentru copii se identifică cu sensul vieții. Mă străduiesc mereu să reînnoiesc fondul de carte cu literatură din diferite domenii, de care are nevoie cititorul.

– Societatea noastră avansează. Cum s-a răsfrânt această evoluție asupra bibliotecilor rurale?

– Noi luptăm ca bibliotecile rurale să nu fie complet închise și facem tot posibilul pentru a păstra aceste lăcașuri în localitate. Prin munca depusă pentru cititor, pentru administrație, noi dovedim o dată în plus că trebuie să păstrăm aceste temple ale înțelepciunii.

– Ce proiecte de modernizare a bibliotecii ați realizat până acum?

– Lumea bibliotecilor și a informației se află într-o continuă schimbare și dezvoltare. Trăim o altă realitate decât acum câteva decenii. Astăzi, fiecare poate avea succes. Datorită muncii noastre asidue (care este apreciată prea puțin, după mine), am devenit o bibliotecă modernă. Avem nevoie de idei, de încredere și de un imbold ca să punem lucrurile în mișcare. Imboldul îl avem – Programul Național Novateca, realizat grației sprijinului oferit de Fundația Bill & Melinda Gates în cooperare cu Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internațională (USAID). Un lucru este foarte important, aș zice un succes, este faptul că în luna noiembrie 2014 am primit la bibliotecă patru calculatoare, un aparat Xerox cu imprimantă. Biblioteca este un centru de cultură și spiritualitate care își menține cu claritate obiectivul de bază. Am lucrat și la alte proiecte împreună cu administrația publică locală, care sunt în continuă dezvoltare. Colaborăm cu diferite instituții și organizații sociale, științifice și culturale, cu alți donatori.

– Ce servicii noi de bibliotecă ați inclus și ce rol joacă parteneriatele?

– Odată cu Proiectul Novateca, avem și următoarea misiune: încurajarea lecturii pe toate segmentele de vârstă ale populației prin organizarea unor servicii noi, diversificate, flexibile, de acces la orice material purtător de informații și cunoașterea cărții; susținerea studiului individual la orice nivel și a procesului permanent de educație și de deschidere către toate domeniile cunoașterii. Am organizat diferite servicii noi în bibliotecă, precum ar fi: Universul online al creației (singurul serviciu în care lucrăm anume cu băieți din cl. 6-7, cu biserul); Mici meșteri mari (atelier de creație în lemn, în colaborare cu căminul cultural); Biblio-Deco (prin înnoirea obiectelor vechi, schimbăm aspectul bibliotecii); Rame foto (ramele vechi sunt readuse la viață); Fluturași zglobii (confecționarea diferitor lucrări din materiale); Oră de frumusețe (organizată de compania Avon, fiind invitate cele mai frumoase doamne, iubitoare de frumos).

– Ce v-ați dori, în calitate de șefă a bibliotecii?

– Pe viitor, în primul rând îmi doresc să am sănătate și biblioteca din satul Tănătari să devină mai modernă, cu adevărat un centru de informații pentru toți sătenii. Biblioteca este singurul mijloc, care pune la dispoziție informații, adună utilizatori, ceea ce ne dovedește încă o dată că șansa civilizației stă în inima ei.