Gimnaziul din Andruşul de Jos, beneficiar al proiectului de eficienţă energetică

De mai bine de trei decenii, clădirea gimnaziului „George Coșbuc” din satul Andruşul de Jos, raionul Cahul, a devenit pentru copiii care îşi fac studiile aici ca o a doua casă şi are deviza „Școala prietenoasă copilului”. Cadrele didactice, prin muncă şi devotament, altoiesc, zi de zi, dragostea de carte şi frumos în sufletele elevilor. Aici, relaţia elev– profesor se bazează pe cooperare şi încredere.

elevi gimnaziu
12 instituții publice din raionul Cahul au depus setul complet de documente privind participarea la concursul de eficientizare energetică

Potrivit Ludmilei Dimitriadi (foto), directoarea gimnaziului, activitatea de zi cu zi a instituţiei pe care o administrează presupune reflectarea şi realizarea drepturilor fiecărui copil. De asemenea, aici se promovează intens calitatea rezultatelor academice şi se oferă o educaţie bazată pe viaţa reală a copiilor.

Clădirea gimnaziului „George Coşbuc” a fost construită în anul 1980 şi dispune de locuri pentru 624 de elevi, numărul dat oscilând anual. În prezent, aici îşi fac studiile 210 copii. Gimnaziul are două blocuri, unul cu două etaje, care include sala de sport, blocul alimentar şi sala de festivităţi, şi al doilea cu trei etaje, unde au loc orele.

De-a lungul celor trei decenii de existență, edificiul gimnaziului se confruntă cu mai multe probleme acute. Lipsa reparației capitale de la darea în folosință și până în prezent a dus la deteriorarea clădirii instituției. Cu toate că în 1995 acoperișul a fost reparat, în prezent, este în stare deplorabilă și necesită reparații capitale. Planșeul dintre parter și sol nu este termoizolat, ceea ce duce la pierderea căldurii în perioada rece a anului. Pe alocuri, între dalele de beton există crăpături care permit ca aerul rece de afară să intre în încăperi, astfel încât temperatura scade și are loc o abatere a acesteia de la cea care trebuie să fie în clase conform normelor generale ce țin de condițiile în care trebuie să se desfășoare o oră didactică.

Ludmila Dimitriadi, managerul gimnaziului, spune că în iarna anului 2015, temperatura în sălile de clasă a fost una mai mult decât potrivită pentru desfășurarea orelor, și asta deși s-a constatat un consum de gaze mai mic
Ludmila Dimitriadi, managerul gimnaziului, spune că în iarna anului 2015, temperatura în sălile de clasă a fost una mai mult decât potrivită pentru desfășurarea orelor, și asta deși s-a constatat un consum de gaze mai mic

O reducere de circa 40% a cheltuielilor la consumul de gaze naturale

Deplorabilă a fost și starea ferestrelor, care ducea la pierderi enorme de energie, din cauza pătrunderii aerului rece prin fisuri. Astfel, pentru menținerea temperaturii optime, se recurgea la diferite metode alternative, cum ar fi acoperirea ferestrelor cu polietilenă. Această metodă este una foarte riscantă pentru sănătatea copiilor, deoarece nu permite aerisirea clădirii și vizibilitatea devine redusă.

Existența acestor probleme a motivat conducerea școlii să caute și să găsească soluții. Instituția se află într-o colaborare fructuoasă cu Direcția Generală de Învățământ Cahul, Consiliul Raional Cahul și cu administrația publică locală în promovarea învățământului de calitate superioară, într-o școală prietenoasă copilului. Începând cu anul 2010, Consiliul Raional Cahul a inițiat un proiect de investiții pentru crearea condițiilor și termoizolarea clădirii gimnaziului „George Coșbuc”, prin schimbarea ușilor și a ferestrelor.

Gheorghe Pralea, primarul satului Andrușul de Jos, a ținut să sublinieze importanța proiectului în cauză: „S-a lucrat foarte mult la acest proiect, dar am și fost susținuți de către Consiliul Raional Cahul, care a venit cu un suport financiar de circa 284 de mii de lei. În urma implementării acestui proiect, vom putea beneficia de mai multe avantaje, și anume: vom avea o reducere de aproximativ 40% a cheltuielilor ce țin de consumul de gaze naturale”, a conchis primarul.

Potrivit lui Tudor Crețu, șef adjunct al Direcției Construcții, Gospodărie Comunală, Drumuri, la elaborarea și atragerea proiectelor investiționale, în urma apelului lansat de Fondul de Eficiență Energetică (FEE), secția atragerea investițiilor a oferit consultanță, suport informațional și metodologic necesar. Au fost organizate și desfășurate cinci seminare cu directorii instituțiilor școlare și preșcolare, precum și cu primarii privind pregătirea setului de documente necesare, printre care elaborarea proiectului de audit energetic și a propunerilor inițiale de proiecte.

Trei instituții de învățământ au fost selectate pentru implementarea proiectului

Ca rezultat, 12 instituții publice din raionul Cahul au depus setul complet de documente privind participarea la concurs, iar în urma evaluării primei etape a propunerii de proiecte au trecut cu succes opt instituții publice. Consiliul Raional a susținut financiar elaborarea rapoartelor de audit energetic și eliberarea scrisorilor de garanție privind contribuția de 20% din costul total al proiectului solicitat de FEE.

gimnaziu george cosbu

În urma etapelor de evaluare a proiectelor depuse la FEE, trei instituții de învățământ din raionul Cahul au fost declarate învingătoare ale acestui concurs: Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cahul, cu un buget de peste patru milioane de lei, Gimnaziul „Ion Neculce” din satul Baurci-Moldoveni, cu un buget de 693 de mii de lei și Gimnaziul „George Coșbuc”, cu un buget de 1 mln. 402 mii de lei.

La aproape un an de când au fost schimbate în totalitate geamurile edificiului gimnaziului „George Coșbuc” din satul Andrușul de Jos, pe timp de iarnă, a fost remarcată o economie esențială a consumului de gaze. Potrivit Ludmilei Dimitriadi, managerul gimnaziului, în iarna anului 2015, temperatura în sălile de clasă a fost una mai mult decât potrivită pentru desfășurarea orelor, și asta deși s-a constatat un consum de gaze mai mic. Dacă, în ianuarie 2014, s-au consumat 5876 de metri cubi de gaze naturale, în ianuarie 2015, doar 4988 de metri cubi.

„Atât copiii, cât și cadrele didactice, se simt mai lejer, pentru că nu mai sunt nevoiți să stea îmbrăcați la ore. De asemenea, și aspectul estetic al edificiului a avut doar de câștigat în urma realizării acestui proiect. Deja suntem motivați să facem și altceva pentru ca școala noastră să fie o instituție de învățământ bine văzută în raionul Cahul”, spune Ludmila Dimitriadi.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.

medium