Captură record de heroină la vama Giurgiulești-Galați

Captură record de heroină la pista de ieşire din Republica Moldova a postului vamal Giurgiuleşti-Galaţi. Cele peste 136 de kilograme de droguri proveneau din Turcia şi urmau să ajungă în statele europene, unde pe piaţa neagră un gram de heroină costă în jur de 150 de euro, transmite IPN.

customs.gov.md
customs.gov.md

Şeful Departamentului de aplicare a legii din cadrul Serviciului Vamal, Iurie Ceban, a declarat, la o conferinţă de presă, că este o captură istorică pentru vamă, nu şi pentru ţară. Drogurile au fost depistate pe 9 august într-un camion frigorific cu numere de înmatriculare străine şi care, conform actelor, se deplasa din Ucraina spre Bulgaria, tranzitând Republica Moldova. Ca rezultat al verificărilor au fost depistate 253 de pachete de heroină cu masa totală de 136 de kilograme. Valoarea drogurilor pe piaţa neagră variază între 10 şi 20 de milioane de euro.

Procurorul Lilian Bacalâm a menţionat că a fost reţinut şoferul camionului, cetăţean al Bulgariei, de origine română, dar stabilit în Grecia, în vârstă de 33 de ani. Suspectul refuză să facă declaraţii. Oamenii legii i-au înaintat învinuirea şi au depus un demers pentru a-i fi eliberat mandat de arest pentru 30 de zile. Acesta avea rol de membru al grupării, nu şi organizator. El primea drogurile din Ucraina, şi urma să le transporte în Bulgaria, apoi în Grecia, de unde ulterior urmau să fie distribuite în alte state.

Oamenii legii susţin că ar fi vorba despre o grupare criminală specializată în trafic internaţional de droguri, membrii căreia sunt din Europa şi Asia, iar Republica Moldova este doar un teritoriu de tranzit. S-a constat că anterior mijlocul de transport în cauză a mai traversat teritoriul Moldovei. De asemenea, în cadrul cercetărilor s-a constat că heroina era împachetată în peliculă, prelucrată cu piper roşu, pentru a induce în eroare câinii implicaţi în verificări la vamă.

Pe marginea acestui caz a fost iniţiată o cauză penală pe faptul contrabandei de substanţe narcotice în proporţii deosebit de mari, care se pedepseşte cu închisoare de până la 10 ani de detenţie.

Mijlocul de transport urmează să fie confiscat în folosul statului, iar drogurile urmează să fie distruse odată cu pronunţarea deciziei de condamnare.