10 ani ai grupului de creație „Vibrație”

În perioada 30 ilulie-20 august 2015, la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din capitala Republicii Moldova iubitorii de frumos au posibilitatea să admire tablourile celor şapte membri ai grupului de creaţie „Vibraţie”.

Finalul solemnităţii de la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din municipiul Chişinău consacrată celebrării a 10 ani de la fondarea grupului de creaţie „Vibraţie”
Finalul solemnităţii de la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din municipiul Chişinău consacrată celebrării a 10 ani de la fondarea grupului de creaţie „Vibraţie”

Un eveniment cultural deosebit s-a produs în a doua jumătate a săptămânii precedente, legat de lansarea, la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din municipiul Chişinău, a unei galerii de lucrări ale pictorilor Ion Chitoroagă din satul Condrăteşti, raionul Ungheni, George Petrea din comuna Nişcani, raionul Călăraşi, Gheorghe Jalbă din localitatea Mileştii Mici, raionul Ialoveni, Alexandru Bulat din oraşul Cimişlia, Ilie Leu din comuna Zâmbreni, Ialoveni, Anatol Lazarev din satul Ciobruciu, raionul Slobozia, şi Vasile Didic din oraşul Lipcani, raionul Briceni.

Toţi cei şapte sunt membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova şi fac parte din grupul de creaţie „Vibraţie”, de la întemeierea căruia, recent, s-au împlinit 10 ani.

Un evident salt de calitate

Solemnitatea consacrată vernisării acestei neobişnuite şi extrem de interesante expoziţii (tablourile prezentate excelează prin diversitatea de stiluri) a fost deschisă de criticul de artă Tudor Braga, care a menţionat un evident salt de calitate în creaţia tuturor protagoniştilor acestei manifestări culturale.

„Pe parcursul activităţii Uniunii Artiştilor Plastici din ţara noastră, a spus preşedintele acestei asociaţii naţionale, Dumitru Bolboceanu, au existat mai multe grupuri de creaţie—grupul „10”, grupul „Fantom” şi altele. Dar, odată cu scurgerea timpului, ele au dispărut. Ne bucurăm mult de faptul că grupul de creaţie „Vibraţie” rezistă, că se întăreşte şi astăzi număra şapte pictori de reală valoare”.

Un discurs amplu a ţinut criticul de artă Eleonora Sâdnic, care a făcut o carateriyate amănunţită a grupului de creaţie „Vibraţie”. Potrivit dumneaei, ideea de a se întruni într-un grup de creaţie aparţine lui Ion Chitoroagă, care mai târziu devine mentorul grupului (nu demult el i-a delegat această funcţie colegului său, George Petrea). Pe parcurs, la grup au mai aderat Gheorghe Jalbă şi Alexandrui Bulat.

Integritate şi armonie între formă şi conţinut

Pictorul Alexandru Bulat din oraşul Cimişlia şi criticul de artă Eleonora Sâdnic din capitala Republicii Moldova
Pictorul Alexandru Bulat din oraşul Cimişlia şi criticul de artă Eleonora Sâdnic din capitala Republicii Moldova

„Şi dacă e să urmărim firul evenimentelor sub aspect cronologic (e un principiu rezonabil, credem), a specificat Eleonora Sâdnic, apoi trebuie să amintim că prima expoziţie a acestui grup a avut loc în 2005 la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din Chişinău. Cea de a doua manifestare s-a produs în 2006, găzduită fiind de Galeria de Arte din municipiul Bălţi. Doi ani mai târziu, grupul „Vibraţie” şi-a expus lucrările în incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Cimişlia”.
În 2012, la grupul de creaţie în cauză au mai aderat Anatol Lazarev, Ilie Leu şi Vasile Didic. Evenimentul s-a produs în acelaşi Centru Expoziţilonal „Constantin Brâncuşi”, cu ocazia vernisării unei noi expoziţii de lucrări ale tuturor celor şapte membri ai „Vibraţiei”.

În opinia criticului de artă Eleonora Sâdnic, culoarea este oglinda sufletului estetic al unui pictor şi, în acest sens, fiecare autor ce face parte din acest grup, dar şi toţi luaţi împreună, merită cuvinte de apreciere. „Vom mai remarca, a afirmat dânsa, şi impresia de integritate şi armonie între formă şi culoare, ceea ce vorbeşte despre o bogată experienţă profesionistă şi un înlat grad de maturitate artistică. Pentru confirmare menţionăm tablourile „Melodiile Cricovei”, „Peisaj”, „Ultimele zile autumnale” de Alexandru Bulat…”.

Un buchet de flori pentru Alexandru Bulat

Printre oratori s-au numărat şi doi membri ai grupului de creaţie „Vibraţie”. Astfel, Ion Chitoroagă a ţinut să spună că cei şapte au un scop extraordinar—de a cultiva arta, dragostea pentru frumos în rândurile populaţiei, mai ales a celei de la sate. Iar George Petrea, în calitate de conducător al acestui ansamblu de artişti plastici, a povestit despre realizările obţinute în cei 10 ani de activitate.

La sfârşitul solemnităţii, a cerut cuvântul Rodion Nechit, specialist principal la Secţia cultură, tineret şi sport a Consiliului Raional Cimişlia, care a adresat cordiale felicitări celor şapte pictori ai grupului de creaţie „Vibraţie”, înmânându-i un buchet de flori unuia dintre ei, cimişlianului Alexandru Bulat.

În continuare, spectatorii au vizitat sălile de la parterul Centrului Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din municipiul Chişinău, unde sunt aplasate peste 100 de lucrări ale membrilor grupului de creaţie „Vibraţie”. Vă reamintim că aceste tablouri pot fi admirate până la 20 august curent.