Raionul Cantemir are o nouă conducere

Andrei Ciobanu, liderul Organizaţiei teritoriale Cantemir a Partidului Democrat din Moldova (PDM), a fost ales în calitate de preşedinte al acestui raion. În cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Raional Cantemir (CRC) vicepreşedinţi ai raionului au devenit: Sergiu Butuc– reprezentant al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), Victor Culicovschi—membru al Partidului Liberal (PL), şi Ion Dimcea—din partea Platformei Populare Europene din Moldova-Iurie Leancă (PPEM).

cantemir.md
cantemir.md

O şedinţă eşuată

Prima încercare de alegere a conducerii raionului Cantemir a fost programată pentru data de 18 iulie a.c., când trebuia să aibă loc şedinţa extraordinară a Consiliului Raional convocată, conform legislaţiei în vigoare, la cererea a 11 consileiri raionali din cei 33 aleşi în urma scrutinului local general de acum o lunăp şi jumătate.

Dar şedinţa Consiliului Raional Cantemir aşa şi nu a mai avut loc. După cum ne-a informat Ludmila Ţurcanu, secretarul Consiliului Raional, la ora 10.00 a zilei pentru care a fost planificată şedinţa în sală se afla doar ea şi lucrătorii aparatului preşedintelui. Din motive necunoscute, nici un consilier raional nu s-a prezentat la acea şedinţă.

A doua încercare, reuşită

A urmat o nouă încercare, pentru data de 23 iulie 2015, cu începere de la ora 15.00, fiind preconizată o altă şedinţă extraordinară, convocată, iarăşi, la solicitarea unei treimi din numărul consilierilor aleși în CRC. Anume atunci a fost aleasă conducerea raionului Cantemir.

La momentul respectiv, în sală se aflau 20 de consilieri raionali. Cu votul a 19 dintre ei, în funcția de președinte al raionului Cantemir a fost ales Andrei Ciobanu, consilier din  partea PDM, preşedinte al Organizaţiei teritoriale a acestei formaţiuni politice.

Noul preşedinte al raionului Cantemir a ţinut să mulţumească tuturor consilierilor pentru încrederea acordată, exprimându-şi speranţa că CRC va activa ca un corp integru şi că între consilierii raionali va exista o conlucrare eficientă.

Ţinând cont de practica înrădăcinată în această unitate territorial-administrtaivă, Andrei Ciobanu a venit cu propunerea ca numărul de vicepreședinți ai raionului să fie trei, adică tot atâţea câţi au fost până acum.

Consiliul Raional l-a susţinut şi, astfel, la posturile de vicepreşedinţi ai raionului Cantemir au vost votate trei persoane: Sergiu Butuc (PRCM), Victor Culicovschi (PL) şi Ion Dimcea (PPEM).

La şedinţa despre care vă relatăm au fost făcute anunţuri despre formarea fracțiunilor partidelor politice din cadrul Consiliului Raional. De asemenea, au fost constituite componențele a patru comisii consultative de specialitate, care vor active în Consiliului Raional Cantemir.

Felicitări şi mulţuimiri

Andrei Malașevschi, preşedintele de până acum al raionului Cantemir, a ţinut să adreseze sincere felicitări şi urări de succese noii conduceri a acestei unităţi territorial-administrative, personal președintelui Raionului, Andrei Ciobanu, vicepreşedinţilor raionului, Sergiu Butuc, Victor Culicovschi şi Ion Dimcea.

Pe de altă parte, Adela Popa, consilier raional pe listelele PDM, a adus cordiale mulţumiri lui Andrei Malaşevschi pentru eforturile depuse, pe parcursul mai multor ani cât s-a aflat la cârm raionului Cantemir.

Câteva precizări

După cum am menţionat mai sus, atunci când a foct votată noua conducere a raionului Cantemir, la şedinţa extraordinară a Consiliului Raional din 23 iulie curent erau prezenţi 20 din cei 33 de aleşi ai poporului. Aceasta din cauza că, mai întâi, cei trei consilieri raionali ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova nu au venit la ședință.

Apoi, cei 10 consilieri raionali din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova s-au prezentat la şedinţă, au declarat că aceasta, în opinia lor, nu este una legală, după care au părăsit sala. Excepţie a făcut consilierul PLDM, Vladimir Moldovanu, care a rămas în sală şi s-a propunţat în favoarea candidaturile propuse la funcțiile de preşedinte al raionului şi de vicepreşediunţi ai raionului Cantemir.