Constituirea consiliului raional Leova şi alegerea conducerii acestui raion

Au avut loc două şedinţe ale Consiliului Raional Leova. Prima, desfăşurată vinerea trecută, a fost una de constituire a organului legislativ suprem al acestei unităţi teritorial-administrativ. 

În temeiul deciziei Judecătoriei raionului Leova, legitimaţiile de consilieri raionali au fost atribuite la 33 de persoane, inclusiv 12 reprezentanţi ai Partidului Democrat din Moldova (PDM), nouă – ai Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), patru – ai Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), trei – ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), doi – ai Partidului Liberal (PL), l fel doi – ai Partidului Nostru (PN) şi unul, de la Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova-Iurie Leancă” (PPEM).

Peste câteva zile, la începutul săptămânii curente, a fost organizată o altă şedinţă, extraordinară, de alegere a conducătorilor raionului Leova.

Astfel,cu voturile a 19 aleşi raionali, în calitate de preşedinte al raionului Leova a fost ales Ion Gudumac, din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova. În favoarea acestei candidaturi s-au pronunţat nouă consilieri ai PLDM, patru consilieri ai PCRM, trei consilieri ai PSRM, doi consilieri ai PDM şi unul al BE PPEM.

Surse din rândurile consilierilor raionali au comunicat că hotărârea de alegere a lui Ion Gudumac în funcţia de conducător al raionului Leova a fost luată practic pe ultima sută de metri.

Consilierii din partea PDM  nu s-au putut înțelege între ei în privința candidatului la postul de preşedinte al raionului.  Mai întâi, la funcţia  de președinte de raion  a fost propusă Eufrosinia Grețu, dar aceasta nu se bucura de  susținerea întregii fracțiuni, așa că a decis să se retragă. În atare condiţii, consilierii Partidului Democrat din Moldova  au înaintat o altă candidatură, dar  dna Grețu s-a răzgândit și a revenit în cursă. Practic, democrații au avut doi candidați la fotoliul de conducător al raionului Leova.

Însă imprevizibilul a continuat în timpul ședinței extraordinare de luni, 13 iulie,  când fracţiunea PDM şi-a retras ambii candidați și a decis să voteze pentru candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Sursele mai afrimă că nu se poate vorbi despre  o înțelegere  prealabilă şi că totul s-a întâmplat într-un mod neprevăzut.  Cum nu este deloc clar ce fel de majoritate va fi constituită în cadrul  Consiliul Raional Leova, căci, deocamdată, nu există nici un fel de coaliţie sau alianţă.

La şedinţa despre care este vorba au fost aleși şi doi vicepreședinți ai raionului Leova. Este vorba de Ion Plămădeală,  reprezentantul  Partidului Democrat din Moldova, şi Eugen Buragă, din partea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. leova