Primele şedinţe ale consiliilor raionale de legislatură nouă din Căușeni, Ștefan Vodă și Taraclia

La sfârşitul săptămânii trecute, au avut loc primele şedinţe la trei consilii raionale din zona de sud a Republicii Moldova, alese la 14 iunie anul curent.

ciontoloi

Căuşeni

În prima jumătate a zilei de 3 iulie curent, s-au desfășurat două ședințe ale Consiliului raional de noua legislatură.

La prima ședință, care a fost una festivă, de constituire, au fost prezenți toți cei 33 de consilieri, aleși în urma scrutinului local general din 14 iunie a.c. Ședința a fost prezidată de către cel mai tânăr consilier, Mihail Moraru, reprezentant al Partidului Democrat din Moldova, și asta după ce cel mai în vârstă consilier, Vladimir Ianiev, i-a cedat funcția de a prezida ședința, ce-i revenea în conformitate cu legislația în vigoare.
Alexandru Semionov, reprezentant al Comisiei Electorale Centrale, prezent la ședința de constituire, a înmânat consilierilor raionali legitimațiile de aleși locali. După procedura solemnă de înmânare a legitimațiilor, consilierul Veaceslav Grâu de la Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova–Iurie Leancă” a anunțat că își depune mandatul de consilier raional.

Cea de-a doua ședință, extraordinară, convocată de către președintele raionului în exercițiu, Ion Ciontoloi, s-a desfășurat cu prezența a 32 de consilieri. Susținând cele două chestiuni din proiectul ordinii de zi a ședinței, consilierul Oleg Cuciuc a propus ca înainte de chestiunile privind alegerea președintelui raionului și alegerea vicepreședinților raionului să fie inclusă suplimentar chestiunea privind anunțarea fracțiunilor, constituite în Consiliul raional. Propunerea a fost acceptată și, drept urmare, au fost anunțate următoarele fracțiuni: a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (președinte Oleg Cuciuc), a Partidului Liberal Democrat din Moldova (președinte Ion Ciontoloi), a Partidului Democrat din Moldova (președinte Petru Gogu), a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (președinte Mihail Panța), a BE PPEM (președinte Oleg Burlac).

În continuare, prin votul a 18 consilieri, inclusiv din fracțiunile PLDM, PCRM, precum și a doi consilieri din Partidul Liberal, președinte al raionului a fost reales Ion Ciontoloi. La propunerea președintelui raionului, cu votul acelorași 18 consilieri, în funcțiile de vicepreşedinţi ai raionului au fost aleși Veaceslav Nigai (PCRM), Iurie Turtureanu (PL) și Sergiu Gogu (PLDM).

Ştefan Vodă

În aceeaşi zi, vinerea trecută, a avut loc şedinţa de constituire a Consiliului raional, organul legislativ fiind format din câte 10 reprezentanţi ai Partidului Democrat din Moldova şi ai Partidului Liberal Democrat din Moldova, din cinci consilieri ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, patru – de la Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, doi – din partea Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova–Iurie Leancă” şi câte un reprezentant al Partidului Liberal şi al Partidului Nostru. Tuturor acestora li s-au înmânat legitimaţiile de aleşi locali.

După o întrerupere de câteva minute, Consiliul raional Ştefan Vodă a fost convocat într-o şedinţă extraordinară, la care a fost aleasă conducerea acestei unităţi teritorial-administrative. Postul de preşedinte al raionului a revenit reprezentantului PDM, Nicolae Molozea. Acesta este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fiind cunoscut anterior ca un prosper om de afaceri de prin părţile locului.

În calitate de vicepreşedinţi ai raionului Ştefan Vodă au fost aleşi Vasile Gherman şi Alexandru Pavlicenco, ambii făcând parte din organizaţia teritorială a PLDM.

Taraclia

Tot pentru ziua de vineri, 3 iulie a.c., în conformitate cu legislaţia în vigoare, Comisia Electorală Centrală a dispus organizarea primei şedinţe a Consiliului raional Taraclia. Aceasta a fost una de constituire, la care legitimaţiile de aleşi locali au primit 27 de consilieri raionali: 10 reprezentanţi ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, şase – ai Partidului Nostru, tot şase – ai Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, trei – ai Partidului Democrat din Moldova, unul – al Partidului Liberal Democrat din Moldova şi candidatul independent Serghei Filipov.

Pentru data de 13 iulie 2015, a fost fixată şedinţa extraordinară a Consiliului Raional Taraclia, la care urmează a fi aleşi preşedintele şi vicepreşedintele acestui raion.