Gheoghe Olteanu, un deschizător de drumuri în viticultuă și vinificație

Republica Moldova, deşi e o palmă de pământ în inima Europei, este cunoscută în lume pentru pământurile fertile şi roadele bogate pe care acestea ni le oferă. Aceste meleaguri mai sunt renumite şi pentru poporul muncitor, care au făcut din agricultură o carte de vizită a Moldovei.

Strugurii sunt mai dulci la Sud datorită nivelului scăzut de precipitații
Strugurii sunt mai dulci la Sud datorită nivelului scăzut de precipitații

M+agricultura RO

Din miile de poveşti de succes ale agricultorilor din ţara noastră face parte şi cea a lui Gheorghe Olteanu, viticultor şi vinificator originar din satul Baurci-Moldoveni, raionul Cahul. Pentru că, unde pune omul mâna, pune Dumnezeu mila. În prezent, mândria cea mai mare a agricultorului sunt cele 12 ha de viţă-de-vie, în satul Colibaşi, dintre care 10 ha sunt plantate cu șapte soiuri tehnice, iar pe două hectare se întind trei soiuri de masă.

Întrebat de ce anume a ales să crească viţă–de–vie, Gheorghe Olteanu spune că, spre deosebire de alte culturi, aceasta este mai avantajoasă prin faptul că regiunea de sud a ţării se află într-o zonă de risc, unde condiţiile meteorologice sunt cam aspre, cu precipitaţii puţine, astfel încât strugurii aici acumulează mai mult zahăr şi este vița–de–vie este mai rezistentă la condiţiile meteorologice nefavorabile decât alte culturi.

Gheorghe Olteanu arată locul în care, până în luna august, va fi construit un frigider cu o capacitate de 371 de tone
Gheorghe Olteanu arată locul în care, până în luna august, va fi construit un frigider cu o capacitate de 371 de tone

„Cei care cultivă alte culturi au mai mult de pierdut, în condiţiile în care investesc foarte mulţi bani. Iată de ce pentru ei această ocupaţie este mai mult ca un joc de noroc, pentru că recolta lor depinde foarte mult de condiţiile meteorologice care se înregistrează an de an”, spune agricultorul.

Gheorghe Olteanu are o experienţă bogată atât în cultivarea viţei–de–vie, cât şi în producerea vinului, deţinând totodată şi o fabrică de vinuri în satul Brânza, sat vecin cu Colibaşi. Astfel, pentru ca nici condiţiile meteorologice să nu îi pună beţe în roate afacerii sale, acesta a instalat anul trecut o staţie meteo, cu suportul unui proiect european. „Stația transmite toată informația prin internet și o poate vedea oricine intră pe un site creat anume pentru monitorizarea acestor parametri. Cei care nu au posibilitatea să se conecteze la rețea mă telefonează dis-de-dimineață pentru a se informa. Și așa în fiecare zi a săptămânii”, povestește vinificatorul.

Depozite frigorifice pentru susținerea agricultorilor

agricultorul produce anual 5-7 tone de un nou soi de vin, „Negru de Prut”, pe care îl pregătește pentru export
agricultorul produce anual 5-7 tone de un nou soi de vin, „Negru de Prut”, pe care îl pregătește pentru export

Aşadar, utilizarea stației meteo i-a permis cooperativei „Struguri de Colibași” să obțină o calitate excepțională a strugurilor. Stația arată șapte parametri pe oră și astfel permite fermierilor să anticipeze bolile și dăunătorii care sunt în prezent, precum și prognoza timpului pentru șapte zile înainte. Având datele furnizate de stație, fermierii pot identifica perioadă oportună pentru intervenții în vii și livezi, pentru a evita pierderi de la hazardurile naturale, dăunători și alți factori naturali.

Însă asta nu însemnă că cei care se ocupă cu viţa–de–vie nu au probleme şi ei. Potrivit lui Gheorghe Olteanu, cu strugurii de masă există problema că nu prea sunt cumpărători sau, dacă sunt, aceştia dictează preţurile, căutând pretenţii: ba că strugurii sunt prea copţi, ba că nu au fost păstraţi în condiţii adecvate. De aceea, a fost necesară construcţia unui frigorifer pentru depozitarea şi păstrarea strugurilor.

Astfel, cooperativa de întreprinzători „Struguri de Colibaşi”, formată din opt gospodării ţărăneşti, printre care şi întreprinderea „Vin Nobil”, deţinută de Gheorghe Olteanu, a decis construcţia unui frigorifer cu o capacitate de 371 de tone, pentru păstrarea strugurilor de masă, dar şi a legumelor.

Potrivit lui Gheorghe Olteanu, o astfel de cooperativă se formează din cel puţin cinci gospodării ţărăneşti, care au partea lor egală de 20%. „Oricine devine membru de cooperativă, vine cu acest aport bănesc şi are parte de grantul obţinut, iar investiţiile în proiect din partea acestora nu depăşesc 20%. Noi am obţinut un grant nerambursabil de 2 mln. 196 de mii lei de la Banca Mondială. Din aceşti bani, am făcut contracte cu antreprenorii care construiesc frigiderul. Credem că, deja la jumătatea lunii august, când încep a se coace strugurii, vom fi dispuși să oferim servicii de depozitare şi păstrare a strugurilor pentru agricultorii din apropiere și, bineînțeles, vom putea depozita și strugurii noştri”.

„Negru de Prut”, propriul brand

Gheorghe Olteanu, mai este renumit prin împrejurimi şi ca un vinificator iscusit, producând la fabrica sa de vinuri un nou soi de vin, şi anume „Negru de Prut”.

„Fiind în deplasare în diferite ţări, am văzut că vinurile trebuie să fie accesibile atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. La noi, în perioada sovietică, se făcea, de exemplu, un cabernet aşa mai tare, mai dur. În lume, însă, acesta mai întâi trece un proces malolactic, să fie mai moale, mai gustos. Am observat că în zona centrală a republicii se face vinul acesta, „Negru de Purcari”, şi mi-am zis: de ce să nu facem şi în sud, dintr-un soi autohton, un sort de vin care să se numească „Negru de Prut?” – ni se destăinuiește Gheorghe Olteanu.

Pentru ca nici condiţiile meteorologice să nu le pună beţe în roate, viticultorii au instalat o staţie meteo, cu suportul unui proiect european
Pentru ca nici condiţiile meteorologice să nu le pună beţe în roate, viticultorii au instalat o staţie meteo, cu suportul unui proiect european

În componenţa acestui vin, intră trei soiuri de struguri: Merlot – 20%, Pinot – 20% şi aici, în sud, potrivit agricultorului, s-a obţinut un soi de struguri prin încrucişare de Cabernet şi Rara Neagră. Acesta constituie 60% din licoare. Acest soi de vin a intrat în topul celor mai bune 100 de vinuri din Moldova. Gheorghe Olteanu a precizat că produce anual circa 5-7 tone de acest tip de vin, pentru a-l putea menţine ca soi de vin pe piaţa autohtonă și pe cea a Uniunii Europene.

Alte soiuri de vin din colecţia vinificatorului sunt Merlot, Pinot, Cabernet şi altele. Una din problemele cu care se confruntă antreprenorul sunt datoriile de mai bine de jumătate de an ale unor vinificatori din împrejurimi, care, potrivit acestuia, nu au achitat toată suma, spunând că o vor achita după ce vor comercializa vinul. O altă problemă, este deprecierea drastică a leului, care anul trecut a cam creat surprize neplăcute pentru agricultori: „Ştiţi, este o vorbă: dacă vrei să pierzi banii, investeşte-i în agricultură sau mergi la cazino. Însă chiar dacă aceste probleme ne stagnează cumva afacerea, nu putem să o lăsăm baltă, deoarece, pentru mine personal, viţa–de–vie este ca un copil căruia i-am dat viaţă când am plantat-o şi e datoria mea să o cresc”, spune Gheorghe Olteanu.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.