Două întâlniri de suflet cu persoanele în etate, la Cimişlia şi la Sadaclia

În cadrul proiectului „Campanie de informare civică şi educaţie electorală pentru alegerile locale 2015”, implementat de Asociaţia Presei Independente (API) şi finanţat de Consiliul Europei, publicaţia „Gazeta de Sud” a organizat două întâlniri cu persoanele în etate: una, vinerea trecută, la Azilul de bătrâni din oraşul Cimişlia, iar cealaltă, la începutul săptămânii curente, la Centrul comunitar multifuncţional „Speranţa” din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca.

azilSadaclia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Participantele de la întâlnirea organizată la Azilul din Sadaclia

Pe parcursul ambelor întâlniri, s-au purtat discuţii despre implicarea acestei categorii de cetățeni în viaţa localităţilor, despre drepturile sociale ale oamenilor în vârstă, despre drepturile lor electorale.

„Vă mulţumim din toată inima pentru vizita de la 5 iunie curent, ne-a scris la redacţie într-un răvaş Eugenia Şleahtici, beneficiară a serviciilor acordate de către Azilul de bătrâni din Cimişlia. A fost o adevărată sărbătoare, o întâlnire de suflet. Ne-am bucurat nespus, pentru că societatea vrea să ne ajute”.

Cu doamna Şleahtici sunt de acord şi alte persoane în etate. Ele ne-au povestit că sunt vizitate, mai cu seamă de sărbători, de elevi, pedagogi, bibliotecari, preoţi, studenţi, de alţi oameni cu inimă mare. Am aflat, bunăoară, că angajaţii Centrului comercial „Piramida” din centrul raional Cimişlia ani la rând aduc aici de Paşte haine noi, vin aici cu daruri Andrei Vacarciuc, Elena Erşova, Andrei Coadă, Valentin Chiperi, enoriașii bisericilor ortodoxe din satele Javgur, Cenac, Sagaidac şi din alte localităţi.

Şi bătrânii de la Centrul comunitar multifuncţional din satul Sadaclia ni s-au lăudat cu multe lucruri bune care se fac acolo. Spre exemplu, vizitatorii instituţiei au posibilitatea de a croşeta, de a primi mâncare caldă, de a beneficia de serviciile frizeriei, de a se folosi de aparate de forţă, de a face baie, de a spăla rufele etc. Şi toate aceste servicii le sunt acordate în mod gratuit.

Pe de altă parte, întâlnirile în cauză au scos la iveală şi o serie de probleme. La Azilul de bătrâni de la Cimişlia s-a menţionat necesitatea de a se instala un microfon în sufragerie, căci mulţi oameni de aici și-au pierdut auzul şi ei nu înţeleg despre ce vorbesc oaspeţii care le trec pragul. Ar mai fi nevoie de câteva termofoane în cabinetul medical, de un aparat de radio, precum şi de un aparat pentru determinarea glucozei în sânge. În opinia Tamarei Postolache, în statele de personal ale instituţiei lipseşte un psiholog, consultările căruia ar fi foarte binevenite pentru oamenii în etate.

„Suntem pe deplin mulţumite de funcţionarea Centrului „Speranţa” din localitatea noastră, a spus Tatiana Javgureanu. Dar ne-am bucura şi mai mult dacă aici ar putea să ne ofere serviciile lor şi cadrele medicale, în primul rând, stomatologii şi oculiștii”.

După cum am aflat, la Azilul de bătrâni din oraşul Cimişlia se întreţin şi invalizi țintuiți la pat, bărbați, care trebuie bărbieriţi, frezaţi. De aceasta se ocupă infirmierele, dar ar fi de dorit să vină aici, periodic, un frizer.

Beneficiarii acestei instituţii ar dori, de asemenea, un  ajutor la procurarea medicamentelor. Unii bătrâni nu-şi pot cumpăra bastoane, se sprijină de pereţi. Nu mai vorbim de ochelari, proteze dentare, încălţăminte specială.

La Sadaclia ni s-a atras atenţia asupra faptului că satul se întinde pe o distanţă destul de mare şi bătrânilor le vine foarte greu să vină pe jos la Centrul comunitar multifuncţional dintr-un capăt sau altul al localităţii. Iată de ce persoanele în etate au înaintat propunerea ca instituţia să fie înzestrată cu un mijloc de transport, care ar soluţiona problema în cauză.

Pe parcursul ambelor întâlniri s-a vorbit şi despre drepturile electorale ale persoanelor în vârstă. La Cimişlia ni s-a comunicat că bătrânii de la azil îşi vor exercita dreptul la vot la instituţie, aici urmând să vină, duminica aceasta, reprezentanţii biroului electoral cu urna mobilă. Iar în privinţa candidaţilor la funcţiile de primar al oraşului, interlocutorii noştri au spus că nu-i prea cunosc şi că nici unul dintre aceştia nu a venit să discute cu ei.

În schimb, persoanele în etate de la Sadaclia ne-au spus că îi cunosc bine pe cei şase candidaţi la postul de primar al satului, că se vor prezenta, la 14 iunie, la secţiile de votare şi îşi vor îndeplini datoria cetăţenească.

Tot la Sadaclia am mai fost informaţi că Centrul comunitar multifuncţional „Speranţa” se află în gestiunea Direcţiei asistenţă socială şi protecţie a familiei din cadrul Consiliului Raional Basarabeasca. Anume din această cauză administraţia publică locală nu acordă practic  nici o atenţie instituţiei respective şi nu se implică defel în activitatea ei. „Parcă noi, cei care frecventăm Centrul „Speranţa”, nu am fi locuitori ai acestui sat”, şi-au exprimat nedumerirea participanţii la discuţia de la Sadaclia.