Clubul Lions, un catalizator al faptelor și lucrurilor frumoase

Clubul Lions „Leoaicele Moldovei” întrunește 22 de doamne cu inițiativă și ambiție din toată Moldova. Acestea au demonstrat nu o singură dată, prin activitatea pe care o desfășoară, că posedă cele mai frumoase calități omenești.

lions

Organizația a luat naștere în 1917, în SUA, din inițiativa unui om de afaceri – Melvin Jones, de 38 de ani, din Chicago, cel care a constituit primul club Lions. În trei ani, Lions a devenit o organizaţie internaţională. Aceasta este cea mai mare organizaţie de service prin voluntariat din lume. La ora actuală, este reprezentată în 206 ţări, are 842 de districte cu peste 45.000 de cluburi şi peste 1,35 milioane de membri.

banner M+-Asociere

Probabil, mulți se întreabă ce reprezintă totuși acest club, Clubul Leoaicelor din Moldova. Ei bine, mişcarea „LIONS CLUB” se implică în toate domeniile, apărând valorile morale prin spirit de solidaritate conştientă ce se manifestă prin înţelegere, toleranţă şi pacifism.

Ideea de a servi comunitatea în mod dezinteresat

Datorită angajamentului personal şi simţului de responsabilitate deţinut de fiecare membru Lion, reţeaua globala de cluburi Lions contribuie la realizarea unei lumi mai bune.
Scopul asociației este de a contribui la creşterea bunăstării sociale a femeilor şi bărbaţilor din comunităţile Republicii Moldova. Pentru aceasta, Asociaţia se ghidează de următoarele principii: promovarea voluntariatului şi încurajarea membrilor societăţii civile de a-şi servi comunitatea în mod dezinteresat, fără retribuţie financiară personală; promovarea drepturilor omului şi a egalităţii de gen, promovarea şi abilitarea femeilor; încurajarea spiritului civic, a conştiinţei naţionale si a libertăţii de exprimare; promovarea principiilor unei bune guvernări şi participarea activă la dezvoltarea bunăstării sociale şi morale a comunităţii; unirea membrilor prin legături de prietenie, de bună camaraderie şi de înţelegere mutuală; crearea şi promovarea relaţiilor, schimbul de experienţă cu organizaţiile şi instituţiile internaţionale care susţin scopurile Asociaţiei şi nu contravin legislaţiei Republici Moldova.

Acțiuni de caritate și consultații medicale gratuite

Clubul „Leoaicele Moldovei” s-a făcut remarcat printr-o serie de acțiuni de caritate, și anume: cadouri pentru copii din familii socialmente vulnerabile, donație de cizme în satele Verejeni și Colibași, donație de aparate auditive în mai multe localități din Republica Moldova, donație de mobilier la Central de sănătate din orașul Sângerei.

Ion Dolganiuc, primarul de Colibași, bucuros de donația făcută de „leoaice”
Ion Dolganiuc, primarul de Colibași, bucuros de donația făcută de „leoaice”

Anul trecut, o clinică oftalmologică mobilă a circulat prin unele localități din țară. La sfârșitul verii, aceasta a ajuns și în sudul Moldovei, la Colibași, raionul Cahul.

Proiectul Lions Mobile Eye Clinic a fost lansat, pe 28 septembrie, la Chișinău. Potrivit lui Vlad Pușca, președintele cluburilor Lions din Moldova, acest proiect reprezintă prima clinică oftalmologică mobilă din Republica Moldova, care va consulta gratuit pacienți din diferite localități de pe ambele maluri ale Nistrului.

Lions Mobile Eye Clinic a fost creată în cadrul unui proiect realizat de Lions Club Moldova, în colaborare cu Centrul Medical OftalmoCorrect, cu asistența financiară a Uniunii Europene și PNUD în cadrul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

Proiectul vizează persoanele socialmente vulnerabile care nu au accesul asigurat la servicii medicale de calitate, în lipsa informației necesare, a resurselor financiare sau a posibilităților de deplasare.

Eficiența este garantată acolo unde se implică și primarul

La Colibași, Clinica Oftalmologică Mobilă a ajuns la inițiativa lui Ion Dolganiuc, primarul satului. Pe parcursul a două zile, cât a staționat clinica mobilă la Colibași, circa 100 de persoane au trecut un control oftalmologic minuțios, dintre care aproximativ 60% au fost copii.

500 de copii din raionul Cahul au primit jucării LEGO
500 de copii din raionul Cahul au primit jucării LEGO

Părinții care au venit împreună cu copiii lor s-au declarat foarte mulțumiți de serviciile medicale prestate de clinica mobilă: „Este binevenită această clinică la noi în localitate, deoarece nu oricine are posibilitatea de a merge la oraș pentru a face acest control medical”, a declarat pentru „Gazeta de Sud” o locuitoare a satului Colibași.

Proiectul Lions Mobile Eye Clinic își propune ca în următorii trei ani să ofere gratuit screeningu-uri la peste 10.000 de persoane. Până în luna februarie 2016, proiectul își propune să consulte peste 3000 de persoane în peste zece raioane ale Republicii Moldova.

Jucări pentru copiii din grădinițe

O altă acțiune a Clubului Lions „Leoaicele Moldovei”, care i-a bucurat îndeosebi pe copiii din grădinițele Moldovei, a fost o donație de jucării Lego din partea clubului Lions din Danemarca.

Proiectul Lions Mobile Eye Clinic își propune ca în următorii trei ani să ofere gratuit screeningu-uri la peste 10.000 de persoane.
Proiectul Lions Mobile Eye Clinic își propune ca în următorii trei ani să ofere gratuit screeningu-uri la peste 10.000 de persoane.

„Scopul clubului nostru este creșterea bunăstării sociale prin implicarea activă a membrilor comunității”.
Victoria Matveev, președintele clubului Lioness Moldova

Victoria Matveev, președintele clubului Lioness Moldova, a relevat că misiunea clubului este de a promova înțelegerea între toți oamenii în scopuri umanitare, oferind servicii de voluntariat. „Scopul clubului nostru este creșterea bunăstării sociale prin implicarea activă a membrilor comunității. În satul Colibași, au beneficiat de serviciile clubului copiii din ambele grădinițe, dar și grupul local de inițiativă, în cadrul căruia au fost instruiți 18 animatori, care vor petrece timpul jucându-se cu copiii în vacanțe și în zilele de week-end. Numărul total de copii din satul Colibași care beneficiază de jucării LEGO din partea clubului Lions din Danemarca este în jur de 500”, a adăugat președintele Clubului Lioness Moldova.

Și la Crihana Veche, cutiile cu jucării LEGO au fost motiv de mare bucurie pentru cei circa 174 de copii de la grădinița „Clopoțelul” din localitate. Maria Hîncu, directoarea grădiniței, ne-a declarat că e pentru prima oară când grădinița primește jucării noi din altă parte decât cele oferite de părinți.

Jucării LEGO au mai primit și grădinițele din următoarele localități din sudul Moldovei: Văleni, Giurgiulești, Slobozia Mare, satul Vinogradovca, raionul Taraclia, un centru de reabilitare pentru copii cu dizabilități, și un centru pentru copiii din grupa de risc.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.