Jurnaliștii încurajează tinerii să adopte un comportament tolerant, nediscriminatoriu în societate

“Promovarea toleranţei şi diversităţii în societate, cu eforturile comune ale jurnaliştilor şi a elevilor de liceu” este unul din numeroasele proiecte ale Asociației Presei Independente din Republica Moldova, aflate în proces de implementare. În cadrul acestui proiect, susținut financiar de Civil Rights Defenders, API, în parteneriat cu mai multe publicații periodice din țară, organizează o serie de activități de educație non-formală a tinerilor în instituțiile de învățământ preuniversitar. O astfel de activitate a avut loc recent la Liceul Teoretic “Hyperion” din satul Gura Galbenei, raionul Cimișlia.

dezbatere 1

Circa 30 de elevi din clasele superioare ale Liceului Teoretic „Hyperion” din satul Gura Galbenei au dat curs invitației presei locale de a participa, în data de 15 mai curent, la o dezbatere la tema nediscriminării și, în general, a drepturilor omului.

Dezbaterea, organizată de Asociația Presei Independente în parteneriat cu Publicația Periodică “Gazeta de Sud”, a fost moderată de Ion Mazur, coordonator de programe la API, pe post de expert în domeniul respectării drepturilor omului evoluînd juristul Coaliţiei Nediscriminare, Dumitru Russu.

dezbatere 2

Înainte de a da startul discuțiilor la subiect, jurnalistul Ion Mazur le-a vorbit liceenilor despre scopul proiectului, specificând că acesta își propune să dezvolte conştiinţa şi poziţia civică a tinerilor în ceea ce privește promovarea diversităţii şi manifestarea toleranţei faţa de grupurile minoritare. Totodată, activitățile ONG-ului de media sunt orientate spre îmbunătăţirea conţinutului editorial al ziarelor și site-urilor liceale, stimularea diseminării de către elevi, prin intermediul acestor surse, a informaţiilor la tema diversităţii şi a toleranţei, spre promovarea bunelor practici jurnalistice în reflectarea subiectelor din domeniul drepturilor omului.

Reprezentantul Coaliției Nediscriminare, Dumitru Russu, i-a introdus în temă pe liceeni, referindu-se la tipurile de discriminare și particularitățile acestui fenomen, din păcate, încă foarte răspândit în societatea noastră. Juristul a oferit recomandări tinerilor despre ceea ce ar trebui să facă ei pentru prevenirea și eliminarea discriminării, asigurarea egalității de șanse, precum și ce riscuri comportă un cetățean care aplică un tratament diferit, denigratoriu față de alte persoane, lezându-le demnitatea și drepturile constituționale.

dezbatere 3

Discuțiile la tema nediscriminării au decurs într-o atmosferă incitantă, provocând un viu interes în rândul elevilor Liceului Teoretic “Hyperion”. Spre surprinderea organizatorilor, liceenii nu numai că au dat impresia unor tineri versați în temă, ci i-au și abordat pe experți cu o serie de exemple relevante în acest sens.

Determinați să adopte unul față de altul un comportament tolerant și egal, în afara oricăror stereotipuri și prejudecăți, tinerii s-au angajat să acționeze de acum înante de pe poziții ferme de mesageri ai dialogului intercultural, urmând să comunice despre eventuale cazuri de discriminare la Linia fierbinte 0-8003-80003 a Coaliției Nediscriminare.

În final, elevii au fost îndemnaţi să participe la concursul de eseuri la tema drepturilor omului, ce va fi organizat de API în perioada aprilie-octombrie 2015. Elevii vor scrie şi vor publica aceste eseuri pe site-ul liceului sau în ziarul instituţiei de învăţământ, iar cele mai bune urmează să se regăsească şi în paginile ziarului „Gazeta de Sud”.

dezbatere 4

Autorii celor mai reușite și relevante eseuri vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi organizate cu prilejul Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, ce va avea loc la 10 decembrie 2015.