Autoritățile din raionul Cantemir, extrem de politizate

Administraţiile publice locale din raionul Cantemir, şi nu numai, au un nivel înalt de politizare, iar aceasta este o tendinţă periculoasă pentru o guvernare locală mai bună, spune Sofia Ursul, director executiv al Asociaţiei Obşteşti „Cetăţeni cu Iniţiativă” din Cantemir.

cantemir

Pentru a se descurca cât mai bine, primarii şi consilierii sunt tentaţi să adere la acele formaţiuni politice care sunt la guvernare. Autorităţile locale tind spre proiecte de anvergură şi neglijează oportunităţile proiectelor mici, iar în realizarea proiectelor fac transparenţă selectivă. O problemă serioasă este capacitatea redusă a acestora de atragere a fondurilor suplimentare alocărilor din buget.

„Autorităţile publice locale de nivelul I (săteşti) au fost într-un maraton după fonduri suplimentare pentru a realiza careva îmbunătăţiri în localitate şi unele au reuşit, altele – mai puţin. Primarii sunt dezamăgiţi că la solicitările oamenilor trebuie mereu să răspundă că nu au bani. Autorităţile locale sunt singure, faţă în faţă şi cu ordinea publică, şi cu hazardeze naturale, şi cu salubrizarea, şi cu aprovizionarea cu apă potabilă şi aşa mai departe”, a notat expertul.

Continuare într-o analiză a IPN.