Acces la apă de calitate pentru 12.000 de locuitori ai raionului Leova

Veste îmbucurătoare pentru locuitorii raionului Leova. În sfârșit, după mai bine de un an de zile din momentul în care Guvernul Germaniei anunțase că este gata să aloce 2,6 milioane de euro pentru crearea infrastructurii de aprovizionare cu apă a raionului Leova, mult râvnitul proiect de construcție a apeductului magistral Leova–Iargara este pe cale de a fi lansat la propriu.

img (1)

Impulsionarea lucrărilor este garantată de semnarea, la 8 mai curent, a unui Memorandum de înțelegere între Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, Consiliul Raional Leova și Primăria orașului Leova.

Sursele pentru finanțarea proiectului au fost oferite de Guvernul Germaniei, prin intermediul proiectului Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”.

Proiectul „Construcția apeductului magistral Leova–Iargara” prevede construcția a circa 23 de kilometri de apeduct magistral până la rezervoarele orașului Iargara. La prima etapă, de infrastructură de aprovizionare cu apă vor putea beneficia 12.000 de locuitori ai orașului Iargara și din patru sate învecinate – Filipeni, Romanovca, Cupcui și Sărata Nouă. Ulterior, 30 de localități, adică 50.000 de persoane, ceea ce reprezintă 95% din populația raionului, vor avea posibilitatea tehnică de a se branșa la apeductul magistral nou-construit, după ce acesta va fi dat în exploatare.
Cu banii donatorului străin va fi reabilitată stația de tratare a apelor, vor fi construite și utilate trei stații de pompare a apelor și patru rezervoare. Pe lângă investițiile în infrastructură, suportul german vine să contribuie la ajustarea planurilor și a programelor locale pe sectoarele respective, la intensificarea cooperării localităților pentru prestarea în comun a serviciilor, la dezvoltarea capacităților operatorilor de servicii și la informarea și conștientizarea populației.

Potrivit documentului, proiectul va fi implementat de ADR Sud, care va fi responsabilă de derularea achizițiilor publice, monitorizarea lucrărilor de execuție și transmiterea bunurilor către administrația locală. La rândul lor, autoritățile locale vor trebui să mobilizeze populația, pentru a se conecta la sistemul de alimentare cu apă și pentru a achita la timp facturile.

Toate localitățile din raion vor fi alimentate cu apă din Prut

Referindu-se la importanța și impactul acestui proiect, Efrosinia Grețu, președintele raionului Leova, a declarat că problema aprovizionării locuitorilor raionului Leova a fost abordată de nenumărate ori, foarte aprins, la diferite niveluri, dat fiind faptul că este inadmisibil ca autoritățile centrale și cele locale să-i lase în continuare pe cetăţenii Republicii Moldova să consume apa din fântâni, care este extrem poluată.
„Prea mult s-a discutat şi încă se discută la această temă. Cert este însă că localităţile noastre, îndeosebi satele, nu mai pot deveni atractive pentru cetăţeni, în special pentru tineri, atunci când ele nu au apă, canalizare, drumuri bune, şcoli de calitate etc. De aceea, contăm pe sprijinul Germaniei în zbuciumul nostru spre a avea un trai decent și un viitor european”, a subliniat preşedinta raionului Leova pentru „Gazeta de Sud”.
Amintim că, la 25 septembrie 2014, Consiliul Raional Leova a adoptat capitolul actualizat pe apă și canalizare al Strategiei de dezvoltare socioeconomică, elaborată cu suportul GIZ și ADR Sud. Documentul prevede un şir de măsuri şi acţiuni ce au drept scop alimentarea tuturor localităţilor din raion cu apă de calitate, dintr-o singură sursă – râul Prut.

Pe domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei mai susține două proiecte-pilot: în raioanele Cahul și Râșcani.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de GIZ şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României şi Uniunea Europeană.