Startul Caravanei Naţionale de Voluntariat a fost dat la Cimișlia

La Cimişlia a fost dat startul Caravanei Naţionale de Voluntariat, acțiune de amploare organizată la nivel de țară în perioada 27 aprilie – 7 mai curent de către Asociaţia obștească „Tinerii pentru dreptul la viaţă”, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului. La eveniment care a avut loc luni, 27 aprilie, au participat mai multe ONG-uri din raionul Cimișlia și din municipiul Chișinău. 

cimislia

Potrivit coordonatorului local al Caravanei, Vadim Florea, evenimentul este organizat cu scopul de a încuraja și pregăti implicarea activă a voluntarilor din întreaga țară, inclusiv din zona de sud, în cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului 2015. Totodată, acțiunea vine să promoveze diferite modalităţi de implicare comunitară, pentru o schimbare pozitivă în societate.

Prezent la festivitatea de inaugurare a Caravanei în orașul Cimișlia, viceministrul Tineretului şi Sportului, Victor Zubcu, s-a arătat plăcut surprins de prezența numeroasă a tinerilor antrenați în diverse activități de voluntariat. Zubcu a spus că este plăcut surprins să constate că tineretul din raionul Cimișlia reprezintă o forță impunătoare și și-a exprimat încrederea că și în continuare interesul voluntarilor din teritoriu va fi unul în permanentă creștere și în beneficiul comunităților locale.

La rândul lui, vicepreşedintele raionului Cimişlia, Sergiu Surugiu, i-a felicitat pe tineri cu ocazia acestei manifestări reprezentative, organizată pentru prima dată în comunitate, vorbindu-le despre avantajele pe care le oferă voluntariatul și beneficiile pe care le pot obține administrațiile publice locale de pe urma activităților desfășurate în parteneriat cu ONG-urile.

Un itinerar din sud până în nord

De asemenea, și viceministrul Tineretului şi Sportului, Victor Zubcu, a subliniat, în discursul său rostit în fața voluntarilor, importanţa şi rolul voluntariatului, specificând că acesta constituie un model de dezvoltare a tinerilor, precum şi un factor major de participare la dezvoltarea comunitară. El a făcut trimitere la Legea Voluntariatului nr. 121 din anul 2010, cadrul normativ care stabileşte avantajele voluntariatului. Oficialul s-a referit și la procesul de acreditare a instituţiilor-gazdă de voluntariat, lansat recent, accentuând contribuţia voluntariatului, prin schimbările benefice pe care acesta le poate genera la nivel local şi naţional.

În cadrul evenimentului social-cultural, și-au anunțat prestația, alături de voluntari, mai multe colective artistice din raionul Cimișlia. Aceasta în contextul în care, în data de 27 aprilie, au fost consemnate alte două sărbători – Ziua Drapelului și Ziua Mondială a Dansului. Evoluția în scenă a artiștilor de talie locală, dar și a elevilor dotați din școlile orașului, a adăugat manifestării un farmec aparte, centrul orașului Cimișlia devenind în acea zi punct de atracție pentru mulți cimișlieni.

Lansată la Cimişlia, Caravana Națională de Voluntariat va include în itinerarul său orașele Ştefan Vodă și Anenii Noi (28 și 29 aprilie), satul Coşniţa – la 30 aprilie, la 1 mai – orașul Sângerei, la 3 și 4 mai – municipiul Bălţi și orașul Edineţ, pe data de 5 mai – orașul Ungheni, iar la 6 și 7 mai, respectiv, orașele Leova şi Cahul.

Ulterior, în perioada 11–17 mai, va fi organizată și Săptămâna Națională a Voluntariatului.