Tot mai aproape de Comunitatea Europeană

Bariera care împiedica accesul moldovenilor în Uniunea Europeană a picat acum un an. Din data de 28 aprilie 2014, când a fost liberalizat regimul de vize pentru spaţiul Schengen, 241.415 moldoveni au plecat spre UE în baza pașapoartelor biometrice. 

 

7main

Dreptul de a circula fără vize în UE a schimbat viața concetățenilor noștri. Autor: border.gov

M+-Asociere

Din totalul traversărilor, peste 200.000 au fost femei și aproape 250.000 – bărbați. De asemenea, datele statistice ne arată că tinerii cu vârste cuprinse între 26 și 35 de ani au fost cei mai mulți care au ales să plece în Uniunea Europeană. Aproximativ 125.000 de tineri au ieșit din țară cu scop de călătorie. Tot tinerii au umplut rețelele de socializare cu fotografii și destinații turistice pe care au reușit să le viziteze într-un an de când au fost anulate vizele.

Cu ocazia împlinirii unui an de la abolirea regimului de vize în spațiul Schengen, pe 28 aprilie 2015, în punctul de trecere a frontierei Leușeni au fost organizate mai multe activităţi.  La eveniment au participat premierul Chiril Gaburici, şefului Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, viceministrului Afacerilor Interne, Oleg Babin, șeful Poliției de Frontieră, Dorin Purice, alte personalități. În debut, a fost făcută o scurtă prezentare a realizărilor obținute de Poliția de Frontieră la capitolul managementul frontierei asumate în obținerea regimului liberalizat de vize şi comunicate datele statistice privind traversările cetățenilor moldoveni în Uniunea Europeană. În context, Dorin Purice a specificat că îndeplinirea condițiilor pentru liberalizarea regimului de vize cu Comunitatea Europeană a constituit o primă etapă în modernizarea instituției de frontieră, lucru ce a presupus un amplu proces de reformare, prin care Poliţia de Frontieră a trebuit să demonstreze că reprezintă o entitate cu angajați bine instruiți, echipată modern, pregătită să facă față oricăror provocări și să poată oferi siguranță la hotarele țării.

Prim-ministrul, la rândul său, a apreciat efortul Poliţiei de Frontieră în modernizarea serviciilor de menținere a ordinii de drept în zona frontierei de stat. „Desigur, sunt mai multe lucruri de realizat ce ţin de implementarea Acordului de Asociere, dar atunci când munceşti şi realizezi reforme, obţii şi rezultate”, a adăugat Pirkka Tapiola, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Tur de prezentare a punctului de trecere

7main2

Liberalizarea regimului de vize a deschis calea tinerilor spre Europa. Foto: gov.md

Ulterior, vizita a continuat cu un tur de prezentare a punctului de trecere Leușeni, unde oaspeții au fost familiarizați cu procedurile și tehnologia controlului de frontieră, precum şi au avut posibilitatea să discute cu participanții la traficul transfrontalier. În apropierea nemijlocită de linia de hotar, Poliţia de Frontieră a expus echipamentul din dotare, utilizat la supravegherea graniței. Poliția de Frontieră urmează să primească, până în 2016, cinci milioane de euro pentru modernizarea procesului de lucru la frontieră și pentru a stopa orice tentativă de încălcare a graniței.

Potrivit statisticilor, în ultimul an, cei mai mulţi cetățeni ai Republicii Moldova au ales să treacă hotarul prin punctul de trecere Leușeni–Albița, poliţiştii de frontieră înregistrând 100.112 persoane, fiind urmat de Cahul–Oancea, prin care au ieşit din ţară 42.450 de deţinători de paşapoarte biometrice, iar alţi 42.014 au mers în comunitatea europeană prin punctul de trecere Chişinău Aeroport.

Cine nu respectă regulile

În cazul în care cetățenii Republicii Moldova încalcă regulile de ședere, sunt puși în situația de a părăsi sau de a fi deportați cu forța din țara membră a UE, cu interdicție de la 1 la 5 ani de intrare în această țară. Amenzile sunt de până la 300 de euro, iar în cazul în care nu sunt achitate, persoanei nu i se mai permite să intre vreodată în țara respectivă.

Valorile europene vor fi promovate în 8 regiuni

Pe parcursul acestui an, în 8 regiuni ale ţării, în care nivelul de susţinere a vectorului european este mai scăzut, IDIS „Viitorul”, cu susţinerea Asociaţiei pentru Politică Externă din Slovacia, va desfăşura proiectul „Regiunile Moldovei merită viitorul european”.

Corneliu Ciurea, director de programe IDIS „Viitorul”, a declarat că proiectul va conţine două componente: expoziţie de caricaturi despre realităţile din UE şi Moldova şi dezbateri publice despre beneficiile şi rezultatele apropierii de Uniunea Europeană. Corneliu Ciurea a menţionat că din 2014 au existat un şir de acţiuni de susţinere a ideii de integrare europeană, care au avut succes, dar există şi rezerve. „Vrem să vedem în ce măsură şi de ce depind aceste fluctuaţii ale sprijinului pentru ideea europeană şi cum poate această idee să fie promovată cu mai mult succes”, a menţionat directorul de programe IDIS „Viitorul”.

Ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, Robert Kirnag, a remarcat că obiectivul acestui proiect este promovarea ideii de integrare europeană în regiuni, în special acolo unde nu există o susţinere a populaţiei pentru vectorul european. Diplomatul slovac a subliniat că cel mai important este efortul de a construi o societate civilă şi Slovacia poate fi un exemplu de implicare a societăţii civile în procesul decizional. Ambasadorul a mai spus că integrarea europeană, care este sinonim pentru procesul de transformare, este o oportunitate şi pentru Republica Moldova, iar contribuţia societăţii civile este importantă.

Daniela Morari, şef-adjunct de direcţie la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a afirmat că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană are printre priorităţi crearea unei platforme de discuţii cu societatea civilă pentru a informa mai bine societatea despre beneficiile apropierii de UE şi pentru a monitoriza implementarea Acordului de Asociere la nivel naţional. De la implementarea provizorie a Acordului de Asociere, din septembrie anul trecut, până în prezent, a fost preluată 11% din legislaţia Uniunii Europene. Totodată, Republica Moldova rămâne singurul stat din Parteneriatul Estic care are regim liberalizat de vize cu UE.

Daniela Morari a mai spus că Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene este deschis să ofere informaţii pentru cetăţeni ca să înţeleagă prevederile Acordului de Asociere cu UE, inclusiv ale Acordului de  Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.