Practică de succes în domeniul livrării bioenergiei în instituțiile publice din raionul Leova

Primul model de livrare a bioenergiei în instituţiile publice de către un agent economic privat, lansat cu aproape un an în urmă în Republica Moldova și aplicat în decursul sezonului de încălzire 2014-2015, a fost realizat cu succes în raionul Leova.

leova biomasa

„Vom fi primul raion din Republica Moldova care va crea un serviciu de parteneriat public-privat (PPP) dintre Consiliul Raional şi un agent economic, dezvoltând infrastructura termoenergetică din surse de biomasă şi creând servicii integrate de gestionare a acesteia”, declara la momentul lansării proiectului Efrosinia Grețu, președintele raionului Leova. Lucru care s-a adeverit sută la sută și a fost confirmat recent de către elevii și profesorii Gimnaziului Ceadâr, precum și de funcționarii publici din cadrul Consiliului Raional Leova. Atât copiii, cât și adulții, se arată extrem de bucuroși și satisfăcuți că au avut, în sfârșit, parte de condiții normale și de confortul necesar pentru a învăța și munci eficient.

Actualmente, raionul Leova este singurul raion din Republica Moldova unde serviciile de livrare a bioenergiei sunt prestate de un agent economic. Acest lucru este realizat în cadrul unui proiect-pilot de Parteneriat Public Privat de livrare a serviciilor bioenergetice integrate, semnat în 2014, la finele lunii mai, între Consiliul Raional Leova şi Compania Green Farm SRL, partenerul privat desemnat în urma unui concurs demarat de autorităţile locale.

Modelul pilot de PPP a fost lansat la iniţiativa Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” 1. Astfel încât, în urma implementării lui, 19 şcoli, grădiniţe şi clădirea Consiliului Raional Leova au fost racordate la sisteme de încălzire pe biomasă, serviciile de asigurare cu biocombustibil, operare şi mentenanţă a centralelor termice fiind asigurate de partenerul privat, cu o investiţie totală cifrată la 600.000 de euro.

După instalarea celor 19 centrale termice noi, raionul Leova a devenit lider la numărul de centrale pe bază de biomasă în instituții publice cu capacitatea totala de 4 MW.

„Modelul de parteneriat public-privat a asigurat calitatea serviciilor energetice prestate şcolilor şi grădiniţelor beneficiare din raion. În acest sezon de încălzire, copiii au venit în încăperi încălzite, cu temperaturi ce respectă standardele minime sanitare, fapt care, trebuie să recunosc, nu se întâmpla de fiecare dată în anii precedenţi. E un serviciu modern care, pe lângă confortul termic al beneficiarilor, asigură şi confortul managerilor de instituţii care nu mai ai grija achiziţionării biocombustibilului de calitate, instruirii şi angajării operatorilor, precum şi gestionarea/întreţinerea corectă a centralelor termice”, a declarat Efrosinia Greţu, preşedintele raionului Leova, în cadrul unui tur de presă organizat pe 7 aprilie curent, la instituţiile publice parte a PPP din Leova.

Un sector de perspectivă pentru Moldova

Modelul, lansat în premieră în raionul Leova, la iniţiativa Proiectului „Energie şi Biomasă”, etapa 1, este unul utilizat pe larg în statele Uniunii Europene, unde agentul economic livrează energia verde, beneficiarul plătind tariful pentru gigacaloria consumată.

„Exemplul modelului de PPP realizat în Leova a demonstrat viabilitatea lui. Am construit 19 noi centrale termice. De asemenea, am angajat şi plătit salariile la 42 de operatori şi am livrat biocombustibil pe toată durata sezonului de încălzire la un tarif de 997 de lei pe gigacalorie, plus TVA”, spune directorul Green-Farm, Valeriu Pleşca.

Amintim că raionul Leova a fost selectat să piloteze un asemenea model de parteneriat public privat în urma unui tender public la care au participat 12 raioane cu 15 propuneri de proiecte. Potrivit Acordului de parteneriat public–privat, centralele termice se vor afla în gestiunea agentului economic pe o perioadă de 11 ani.

„Lansarea şi dezvoltarea modelelor de prestare a serviciilor integrate de bioenergie sunt un sector de perspectivă pentru Republica Moldova. Agenţia pentru Eficienţă Energetică susţine dezvoltarea acestuia şi propune crearea unei comitet de expertiză format din reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor conexe. Acestea urmează să dezvolte, în baza experienţei din raionul Leova, modele atractive şi durabile atât pentru sectorul public, cât şi pentru cel privat”, susţine Mihail Stratan, directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, îşi propune să dezvolte noi modele de Parteneriate Public Privat în alte 7 raioane.