Grupul de creaţie „Vibraţie”, la o nouă expoziţie

Muzeul de istorie, etnografie şi artă din oraşul Cimişlia găzduieşte în aceste zile o impresionantă expoziţie de lucrări a grupului de creaţie „Vibraţie”, constituit, în cadrul Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, cu un deceniu în urmă. Actualmente, din el fac parte şapte pictori: Ion Chitoroagă (Condrăteşti, Ungheni), George Petrea (Nişcani, Călăraşi), Gheorghe Jalbă (Mileştii Mici, Ialoveni), Alexandru Bulat (Cimişlia), Ilie Leu (Zâmbreni, Ialoveni), Anatol Lazarev (Cioburciu, Slobozia) şi Vasile Didic (Lipcani, Briceni).

pictori
Vizitatorii apreciază tablourile pictorilor care fac parte din grupul de creaţie „Vibraţie”
Foto de Ion Jalbă

Câteva zeci de admiratori ai frumosului s-au adunat, vinerea trecută, în una din sălile Muzeului de istorie, etnografie şi artă din oraşul Cimişlia pentru a asista la vernisarea expoziţiei a şapte artişti plastici din Republica Moldova, întruniţi în cadrul grupului de creaţie „Vibraţie”.

Arta, frumosul consolidează societatea

Moderatoare a evenimentului a fost Parascovia Colţa, preşedinta Academiei Populare din localitate, care a făcut o prezentare a oaspeţilor, a adresat un cuvânt de salut asistenţei, compusă din profesori şi elevi ai claselor superioare, funcţionari publici şi lucrători din domeniul culturii, alţi reprezentanţi ai intelectualităţii din oraș.

Directorul instituţiei unde sunt amplasate tablourile, Alexandru Bulat, care este şi unul dintre membrii grupului de creaţie „Vibraţie”, a ţinut să aducă sincere mulţumiri Consiliului Raional Cimişlia pentru susţinerea financiară deosebită la inaugurarea acestui lăcaş.

„Mă bucur în mod deosebit pentru faptul că, în situaţia crizei acute de astăzi, arta, frumosul ne consolidează, a declarat Sergiu Surugiu, vicepreşedinte al raionului Cimişlia. Drept dovadă serviţi chiar dumneavoastră, cei care aţi venit aici pentru a aprecia operele de valoare ale mai multor pictori, inclusiv ale pământeanului nostru, Alexandru Bulat”.

Dragostea faţă de Cimişlia

Criticul de artă Tudor Braga, de la Chişinău, şi-a început cuvântarea cu amintiri despre dragostea pe care o poartă faţă de oraşul Cimişlia de prin anii şaptezeci ai secolului trecut, când în toată republica au devenit cunoscuţi asemenea maeştri ai penelului de aici ca Anatol Sofronovici şi Alexandru Sava. După aceasta, oaspetele din capitală a făcut o succintă trecere în revistă a operelor afişate în cadrul expoziţiei, a subliniat importanţa majoră pe care o joacă muzeele în activitatea culturală şi nu numai a unei ţări.

La ultimul subiect s-a referit şi Anastasia Balmuş, preşedinta Asociaţiei obşteşti „Societatea istorică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din oraşul Cimişlia, care i-a îndemnat cu insistenţă pe cei prezenţi să-şi aducă obolul la completarea cu noi relicve a exponatelor Muzeului din centrul raional.

„În această clădire, a spus, vădit emoţionat, Pavel Alexandreanu, preşedintele Asociaţiei raionale a veteranilor de muncă şi de război, am învăţat în perioada interbelică, apoi am lucrat aici în calitate de instructor, am condus un cerc al amatorilor de aeromodelism. Cu toate că am fost aproape toată viaţa profesor de matematici, arta şi cultura au constituit pasiunile mele mari dintotdeauna. Voi admira cu multă plăcere operele pictorilor”, a concluzionat Pavel Alexandreanu.

Surpriza zilei, Mihail Botnari

Din varii motive, nu toţi cei şapte membri ai grupului de creaţie „Vibraţie” au putut să vină la Cimişlia. Dar alături de Alexandru Bulat s-au aflat colegii săi Gheorghe Jalbă şi George Petrea, care au povestit despre istoria creării acestui grup, au susţinut eforturile gazdelor la inaugurarea expoziţiei. Iar artistul plastic, George Petrea, care este şi scriitor, a donat muzeului câteva din cărţile sale.

O surpriză pentru cei aflaţi în sală au fost să-l cunoască pe un extrem de tânăr sculptor în lemn, Mihail Botnari, elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic din satul Măgdăceşti, raionul Criuleni, care a fost invitat la Muzeul din Cimişlia de către fratele lui Alexandru Bulat şi care a prezentat mai multe lucrări ale sale, apreciate înalt de public.

La propunerea lui Sergiu Surugiu, vicepreşedinte al raionului Cimişlia, în viitorul apropiat va fi creat un consiliu de coordonare a întregii activităţi a Muzeului de istorie, etnografie şi artă, ceea ce va contribui la îmbunătăţirea organizării aici a celor mai diverse manifestări din domeniile educaţiei, culturii etc.

După deschiderea festivă a expoziţiei grupului de creaţie „Vibraţie”, asistenţa a vizionat lucrările care sunt amplasate în două săli ale instituţiei în cauză şi care se vor afla aici până la 25 martie. Invităm toţi doritorii să le aprecieze în zilele de marţi, miercuri, joi, vineri şi duminică, în intervalul de timp de la ora 9.00 până la ora 17.00. Intrarea este liberă.