Primarul de la Lărguţa, Cantemir, acuzat de corupție

Procuratura Anticorupție din Republica Moldova a dus la bun sfârşit urmărirea penală şi a expediat instanței de judecată cauza penală de învinuire de comiterea coruperii pasive a primarului satului Lărguța din raionul Cantemir.

foto: arq.ro
foto: arq.ro

Procurorii au stabilit că, în septembrie 2014, primăria satului Lărguța, Cantemir, a organizat licitația cu strigare privind înstrăinarea unui teren agricol cu suprafaţa de 5,4929 hectare, situat în extravilanul acestei localităţi. Președinte al comisiei de licitație a fost ales primarul satului, care a fost împuternicit, prin decizia consiliului local, să încheie contractul de vânzare–cumpărare cu persoana care va câştiga licitația.

Dar, înainte de desfăşurarea concursului, primarul a pretins de la administratorul unei firme care dorea să participe la licitație, suma de 200.000 lei pentru a fi desemnat câștigător. Pe 15 septembrie anul trecut, în incinta primăriei Lărguța a avut loc licitația privind înstrăinarea terenului, la care a participat doar agentul economic care a avut înțelegere prealabilă cu primarul şi care a fost desemnat câștigător, obținând posibilitatea procurării lotului de 5,4929 hectare contra sumei de 83152 de lei. După semnarea şi înregistrarea contractului de vânzare-cumpărare la organul cadastral teritorial, primarul a primit de la directorul firmei 170.000 de lei, moment în care a fost reținut în flagrant.

Cauza penală a fost expediată pentru examinare Judecătoriei Cantemir, primarul fiind cercetat în stare de arest la domiciliu, iar dacă va fi găsit vinovat, el riscă de la 7 până la 15 ani închisoare, amendă de până la 200 de mii de lei şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe o perioadă între 10 şi 15 ani.