Noi consultări publice la Leova în cadrul proiectului „Energia – valoare transfrontalieră”

Acum câteva zile, Consiliul Raional Leova a organizat cea de-a doua serie de consultări publice în cadrul proiectului „Energia – valoare transfrontaliera”. Proiectul a fost depus în cadrul Programului Operaţional Comun România –Ucraina – Republica Moldova 2007-2013, odată cu demararea celui de-al doilea apel pentru propuneri de proiecte.

consultari Leova

Potrivit Efrosiniei Greţu, preşedinte al raionului Leova, o nouă consultare publică în cadrul proiectului „Energia, valoare transfrontalieră”, a fost desfăşurată în vederea asigurării participării publicului la procesul de planificare strategică, stimulare şi identificare a interesului local al publicului cu privire la economisirea energiei şi utilizarea surselor alternative de energie.
În cadrul proiectului respectiv, de o importanţă majoră pentru Consiliul Raional Leova, în calitate de partener de implementare, şi pentru Republica Moldova în general, liderii administraţiei leovene şi responsabilii de proiect declară că în timpul apropiat urmează a fi elaborată o strategie transfrontalieră pentru reducerea consumului de energie convenţională în sectorul serviciilor publice, cu accent special pe sursele regenerabile de energie şi eficienţă energetică, printr-un proces de planificare strategică comun.
Conform activităților proiectului, alte două serii de consultări publice vor fi organizate pe parcursul procesului de planificare strategică, în total urmând a fi desfăşurate patru consultări publice iniţiale şi patru consultări publice finale în fiecare zonă parteneră.

UE oferă aproape 700 de mii de euro pentru proiect

Consultările finale vor avea drept obiectiv asigurarea pragmatismului, coerenţei și sustenabilităţii documentului strategic elaborat și selectarea celor mai relevante activităţi care vor fi incluse ulterior în planurile de acțiune.
Valoarea totală a proiectului „Energia – valoare transfrontaliera” este de 770. 201 euro, din care contribuţia Uniunii Europene reprezintă 89,93%, respectiv, 692.641 de euro.

Proiectul este implementat de Consiliul Raional Leova, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Vaslui din România, Consiliul Raional Hânceşti din Republica Moldova şi doi parteneri din Ucraina: Comitetul Executiv al oraşului Ismail şi Organizaţia publică Agenţia pentru Dezvoltare Durabilă şi Integrare Europeană „Euroregiunea Dunărea de Jos”.

Scopul acestei investiţii majore care vine din partea Uniunii Europene este cel de îmbunătățire a situaţiei economice, sociale şi de mediu din zona transfrontalieră prin stimularea utilizării eficiente a surselor de energie regenerabilă convenţionale şi îmbunătăţirea eficienţei energetice a serviciilor din sectorul public din zona transfrontalieră.

La această etapă de implementare a proiectului, Efrosinia Greţu s-a arătat mulţumită de colaborarea cu judeţul Vaslui din România şi cu ceilalţi parteneri.
„Faptul că sunt făcuţi paşi mici, dar concreţi şi siguri, pentru îmbunătăţirea situaţiei social-economice din zonă, a condiţiilor de viaţă şi de activitate ale cetăţenilor noştri ne bucură. Sperăm că lucrurile vor decurge în continuare cu succes şi, de pe urma implementării proiectului respectiv, ce prevede instalarea la Spitalul raional Leova a bateriilor solare, vor avea de beneficiat în primul rând cetăţenii, precum şi angajaţii acestei instituţii medicale”, a declarat pentru „Gazeta de Sud” preşedintele raionului Leova.