Vizita viceministrului Justiţiei în raionul Leova

Pe 20 ianuarie curent, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr.78 din 12.02.2010 „Privind stabilirea zilei de audienţă şi de întâlnire a membrilor Guvernului şi a conducătorilor autorităţilor administrative centrale cu cetăţenii”, în raionul Leova a fost prezent viceministrul Justiţiei, Vladimir Grosu.

viceministruleova

În cadrul şedinţei, desfăşurate în incinta Consiliului Raional Leova, au participat şefii serviciilor desconcentrate şi descentralizate din raion, primarii localităţilor raionului şi reprezentanţii organelor de drept.

În alocuţiunea rostită în faţa leovenilor, Vladimir Grosu a relatat despre reforma în domeniul justiţiei şi activităţile realizate până în prezent în acest sens.

Potrivit lui Grosu, scopul oricărui sistem de justiție este ca deciziile judecătorilor să asigure aplicarea legii în mod egal cetățenilor, astfel încât în cauze similare soluțiile să fie identice. Din păcate, practica arată că acest deziderat încă nu există în ţara noastră. Practica unitară în instanțele din Republica Moldova depinde de oamenii care activează în domeniu și de atitudinea pe care aceștia o au față de lege, a punctat Vladimir Grosu, referindu-se la reformele care se impun în justiţie în contextul aspiraţiilor Republicii Moldova spre integrarea europeană.

„Odată cu semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, nu putem avea standarde diferite decât cele europene. De la demararea reformei până în prezent, am reușit să realizăm multe schimbări pozitive în domeniu, dar mai avem de lucru pentru a avea o justiție cu adevărat integră și profesionistă. Suntem în plin proces de aplicare a Strategiei de reformare a sectorului justiției – un document ambițios, cu o abordare sistemică a problemelor. Deși la nivel de sistem deja s-au produs multe schimbări, oamenii mai așteaptă să simtă toate aceste schimbări”, a spus Vladimir Grosu.

Viceministrul Justiţiei a adus la cunoştinţa publicului iniţiativa Ministerului Justiţiei privind instituirea Camerei Notariale, rolul căreia urmează a fi monitorizarea şi controlul activităţii notarilor din țară.

Pe parcursul întrevederii sale cu cetăţenii, cu activul raionului Leova şi cu lucrătorii din domeniul justiţiei, Vladimir Grosu a oferit răspunsuri şi explicaţii funcţionarilor care au abordat diverse probleme şi a subliniat importanţa respectării legislaţiei Republicii Moldova de către toţi cetăţenii.