Raionul Basarabeasca va continua colaborarea cu judeţul Prahova

În seara zilei de joi, 18 decembrie curent, la Basarabeasca, într-o atmosferă festivă, a fost semnat Acordul de cooperare între acest raion şi judeţul Prahova din România. Documentul prevede continuarea colaborării între cele două unităţi teritorial-administrative, începută cu peste 13 ani în urmă.

basarabeasca
În imagine: semnarea de către Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova din România (în dreapta), şi Nicolai Chendighilean, preşedintele raionului Basarabeasca din Republica Moldova, a Acordului de cooperare între cele două unităţi teritorial-administrative.
Foto de Ion JALBĂ

De circa un deceniu şi jumătate, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova din România, Mircea Cosma, acordă o atenţie deosebită dezvoltării relaţiilor cu patru raioane din Republica Moldova: Basarabeasca, Cimişlia, Hânceşti şi Leova. Încă în perioada când raioanele în cauză constituiau judeţul Lăpuşna (1999-2003), la iniţiativa demnitarului de la Ploieşti, a fost încheiat primul Acord de cooperare cu judeţul Prahova. Atunci au fost puse începuturile unei înfrăţiri în masă a localităţilor din stânga Prutului cu oraşe şi comune prahovene, numărul acestora ajungând astăzi la peste 30 de comunităţi.

Tot atunci s-a pornit instalarea, în Republica Moldova, a busturilor înaintaşilor noştri cu sprijinul substanţial al fraţilor din judeţul românesc, până acum fiind dezvelite 18 astfel de statui ale lui Burebista, Mihai Viteazul, Matei Basarab, Ştefan cel Mare, Mihai Eminescu, Nicolae Iorga etc.

Au avut loc şi alte acţiuni de amploare, cum ar fi Zilele judeţului Prahova în raionul Cimişlia, deschiderea mai multor filiale de carte românească ale Bibliotecii judeţene „Nicolae Iorga” de la Ploieşti, organizarea odihnei elevilor şi profesorilor din raioanele Basarabeasca, Cimişlia, Hânceşti şi Leova pe litoralul Mării Negre de la Constanţa, participarea activă a moldovenilor la cursurile de vară ale Universităţii Populare „Nicolae Iorga” de la Vălenii de Munte din judeţul Prahova ş.a.m.d.

Sângele apă nu se face

Şi chiar dacă guvernarea comunistă a lichidat judeţele din Republica Moldova, Mircea Cosma a rămas neclintit în această dorinţă a sa de a continua cooperarea, de astă dată cu raioanele. Şi, odată cu trecerea timpului, acordurile de colaborare a judeţului Prahova cu cele patru raioane se reînnoiau.

Aşa a fost şi în anul curent, când, unul după altul, au fost semnate documentele vizând continuarea relaţiilor între judeţul Prahova şi raioanele Cimişlia, Hânceşti, Leova.

Nu demult a venit şi rândul raionului Basarabeasca. În după-amiaza zilei de joi, 18 decembrie curent, o delegaţie de la Prahova, din care au făcut parte preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Cosma, însoţit de câţiva consilieri, directoarea Bibliotecii judeţene „Nicolae Iorga”, Mihaela Radu, şi doi colegi de-ai săi, s-a deplasat în oraşul Basarabeasca. Oaspeţii de la Ploieşti au fost întâmpinaţi cu multă căldură, conform datinilor strămoşeşti: o pereche de tineri, îmbrăcaţi în costume naţionale, oferindu-le pâine, sare şi un pahar cu vin.

Ceremonia din sala de protocol a Consiliului Raional Basarabeasca a început cu intonarea imnurilor de stat ale celor două ţări, după care i-a fost oferit cuvântul preşedintelui raionului, Nicolai Chendighilean, care a salutat fraţii de peste Prut şi şi-a exprimat speranţa că „legăturile dintre noi vor cunoaşte o dezvoltare amplă şi ne vor fi de mare ajutor în dorinţa noastră sinceră de a ne integra în Uniunea Europeană”. Nicolai Chendighilean s-a arătat impresionat de discuţiile pe care el şi alţi lideri de raioane din Republica Moldova le-au purtat cu ex-preşedintele Traian Băsescu şi cu prim-ministrul Victor Ponta în cadrul unei vizite la Bucureşti. Preşedintele raionului Basarabeasca a rămas încântat şi de cele văzute în municipiul Ploieşti, în special, de activitatea parcurilor industriale de acolo.

O denumire cu multă încărcătură simbolică

„Basarabeasca este pentru noi o denumire cu multă încărcătură simbolică, a menţionat în discursul său preşedintele Consiliului Judeţean Prahova. Actuala Republică Moldova sau Basarabia istorică, îşi trage obârşia de la neamul Basarabilor, de la domnitorii care ne-au proslăvit neamul şi ţara. Anume de aceea, acum vreo 10 ani, am decis să dezvelim, în curtea liceului teoretic român din localitatea Dumneavoastră, un bust al lui Matei Basarab. Ne bucurăm că, în continuare, administraţia raionului a decis să acorde acestei instituţii numele „Matei Basarab”. Precum ne bucurăm şi de faptul că satul Sadaclia din raionul Basarabeasca este înfrăţit cu Valea Călugărească de la noi, la fel ca şi localitatea Abaclia de aici cu comuna Măneşti din judeţul Prahova”.

Mircea Cosma a dat asigurări că partea română va continua să sprijine întru totul raionul Basarabeasca în dezvoltarea lui economică, socială, culturală, turistică, sportivă.

Printre oratori s-a aflat şi consilierul raional Ion Cazacu, din satul Carabetovca, el susţinând din toată inima semnarea Acordului de cooperare între raionul Basarabeasca şi judeţul Prahova, exprimându-şi dorinţa ca şi localitatea sa să stabilească relaţii de fraternitate cu vreo comunitate prahoveană. Acelaşi lucru îl râvnesc şi locuitorii satului Başcalia.

În aplauzele celor prezenţi, Nicolai Chendighilean şi Mircea Cosma au semnat Acordul de cooperare. După ceremonie, între ambele părţi s-a iscat o discuţie sinceră şi constructivă despre modalităţile de colaborare. Au fost puse bazele primului proiect comun, care se va referi la asfaltarea porţiunii de drum din preajma Liceului teoretic „Matei Basarab” din oraşul Basarabeasca. Gazdelor li s-a atras atenţia asupra faptului că în clădirea primăriei oraşului Cimişlia activează un birou regional deschis de către Consiliul Judeţean Prahova, unde poate fi obţinut orice ajutor necesar scrierii proiectelor, inclusiv a celor transfrontaliere.

În aceeaşi zi, delegaţia din România a efectuat o vizită la Liceul teoretic „Matei Basarab”, unde a făcut donaţii de carte, s-a fotografiat la bustul lui Matei Basarab aflat în faţa clădirii instituţiei.