Tinerii de la liceul „M. Eminescu” din Cimişlia, încurajaţi să participe activ la alegeri

Publicaţia Periodică „Gazeta de Sud” s-a prezentat în faţa elevilor claselor a XII-a de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Cimişlia cu îndemnul să meargă la alegeri şi să-şi exercite dreptul la vot, acesta fiind o obligaţie morală şi o datorie civică. Ideea acțiunii a fost de a ajuta tinerii alegători să se familiarizeze cât mai bine cu ceea ce înseamnă alegeri, sisteme electorale, organe electorale, proceduri de vot, precum şi cu tot ceea ce este legat de aceste evenimente.

primul vot

Întâlnirea cu votanţii debutanți, din categoria cărora fac parte tinerii care au atins vârsta majoratului după ultimele alegeri sau urmează să împlinească 18 ani până la data de 30 noiembrie 2014, când în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, a decurs sub forma unor dezbateri.

În cadrul dezbaterilor, care au fost desfăşurate simultan cu o oră de dirigenţie pe aceeaşi temă, de actualitate, elevilor le-a fost doar anunţată tema şi adresată invitaţia de a participa la discuţii. Ca avalanşa de păreri, pe alocuri sceptice şi chiar caustice, să vină ca răspuns imediat, provocând discuţii aprinse în rândul tinerilor. Acestea au demonstrat că ei sunt deja în mare parte informaţi despre tot ceea ce ţine de alegeri, însă indecişi şi descurajaţi să participe la scrutin, pentru că în societate mai persistă încă multe probleme nerezolvate de actuala guvernare.

Printre cele mai grave probleme tinerii au identificat corupţia care există în toate domeniile, inclusiv în învăţământul universitar, salariile mizere ale părinţilor lor, mulți dintre ei plecaţi peste hotare, preţurile foarte mari şi lipsa în ţară a locurilor de muncă bine plătite. Nominalizându-le drept „restanţe” ale actualei şi fostelor guvernări, elevii au invocat drept unul din motive de a nu avea încredere în guvernanţi şi lipsa reală a oportunităţilor de dezvoltare şi afirmare a tinerilor acasă, în Republica Moldova.

Efectele apropierii de UE

În încercarea de a-i convinge că lucrurile se schimbă, evoluează, totuşi, vizibil, într-o direcţie pozitivă, şi că nu este tocmai corect să fim obsedaţi de negativism şi spirit critic exagerat, văzând doar răul care ni se întâmplă, nu şi ceea ce este bun, în calitate de moderator, le-am amintit că anul 2014 a fost marcat de o apropiere fără precedent a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Apropiere care a avut drept rezultat abolirea regimului de vize în spaţiul Shengen pentru cetăţenii care deţin paşapoarte biometrice şi semnarea Acordului de Asociere cu UE.

În cele ce urmează, tinerii au recunoscut că votul lor contează şi că ar putea să schimbe în bine nivelul de viaţă în Republica Moldova; că, făcând alegerea corectă, ei ar putea spera la studii de calitate, la un loc de muncă asigurat în străinătate, la tratament, la oportunităţi mai mari de a se angaja şi a se realiză pe deplin.

Maria Mocanu, bunăoară, i-a replicat destul de convingător colegului său, Alexandru Bârsan, că votul este un drept al fiecărui cetățean, el reprezentând de fapt responsabilitatea fiecărui om faţă de viitorul ţării lui. „Votul este modalitatea prin care se poate schimba destinul unei naţiuni, prin care generaţia tânără îşi poate schița un viitor. Este asemenea unui instrument pe care l-ai obţinut, dar dacă nu ştii să-l foloseşti, el rămâne uitat undeva pe poliţă sau, şi mai rău, este utilizat incorect”, a relevat Maria Mocanu, atenţionându-şi colegii asupra faptului că neparticiparea la vot dă ocazia altora de a decide în locul tău.

Cu îndemnul de a fi responsabili, activi şi conştienţi de faptul că, neparticipând la alegeri cu scopul „de a-i pedepsi pe cei de la conducere”, ne pedepsim pe noi înşine, o altă elevă a adus drept exemplu evenimentele din 7 aprilie 2009, când cetăţenii nemulţumiţi i-au taxat dur pe cei de la guvernare prin intermediul unor proteste în masă, care s-au soldat cu victime omeneşti şi pagube materiale de proporţii.

Argumentul participării la alegeri

Convingător a fost şi argumentul în favoarea participării la alegeri al liceenei Parascovia Grosu , care i-a îndemnat pe colegi să utilizeze acest drept garantat şi „cel mai puternic instrument pe care l-a avut vreodată omenirea pentru a învinge nedreptatea”. Dânsa le-a propus doar să-şi închipuie ce s-ar putea întâmpla dacă ar fi lipsiţi de dreptul de a alege şi de a fi aleşi şi toţi participanţii au reacţionat ca atare, exprimându-şi dezacordul în legătură cu acest fapt.

În partea a două a dezbaterilor, participanţii au fost informaţi pas cu pas asupra procedurii de desfăşurare a alegerilor şi a principiilor de participare la scrutin; au aflat în baza căror documente pot vota şi cum pot face acest lucru dacă nu au perfectat buletinele de identitate până în ziua desfăşurării scrutinului. Primo-votanţii au aflat răspunsuri la diverse întrebări legate de procesul de votare, cum să verifice dacă au fost incluşi sau nu în lista alegătorilor şi cum pot vota dacă în ziua alegerilor nu vor fi la domiciliu/reşedinţă.

În final, fiecare participant a primit câte un ghid intitulat „Cunoaşte dreptul tău electoral”, elaborat de Comisia Electorală Centrală, cu informaţii despre tot ce ţine de alegeri. Tinerii de la Cimişlia au fost încurajaţi, de asemenea, să împărtăşească cunoştinţele acumulate prietenilor.

Dezbaterile au fost organizate cu suportul Asociaţiei Presei Independente din Republica Moldova şi se înscriu în lista activităţilor preconizate în cadrul proiectului „Primul meu vot. Educaţie civică şi electorală a tinerilor din categoria primo-votanţilor”, finanţat de Consiliul Europei.