Uniunea Europeană va sprijini construcţia podului de la Leova

Efrosinia Greţu, preşedinte al raionului Leova şi preşedinte al Consiliului Regional de Dezvoltare Sud, a participat recent, alături de alţi președinți de raioane din Republica Moldova, membre ale Euroregiunii Siret–Prut–Nistru, la un eveniment important de politică externă în anul 2014. Este vorba despre seminarul extern al Comisiei pentru politica de coeziune teritorială (COTER) din cadrul Comitetului Regiunilor (CoR) cu titlul „Interconectarea regiunilor europene: perspectiva teritorială”, organizat de Consiliului Județean Iaşi.

pod

Potrivit Efrosiniei Greţu, seminarul a abordat tematici referitoare la conectarea reţelei de transport în regiunile europene periferice la rețeaua TEN-T (rețeaua de autostrăzi şi căi ferate a UE) la ţările învecinate, inclusiv perspectiva sistemelor de transport multi–modale, precum şi dezvoltarea cooperării teritoriale folosind instrumente cum ar fi GECT (Grupările Europene de Cooperare Teritorială) pentru conectarea regiunilor din Europa de Est şi Centrală, şi extinderea acestei cooperări la alte regiuni şi macro-regiuni europene.

Totodată, preşedintele raionului Leova a declarat că evenimentul a fost unul de importanţă majoră pentru viitorul Moldovei, deoarece în cadrul acestuia s-a discutat despre integrarea Republicii Moldova şi a Ucrainei în sistemul de transport european, despre interconectarea regiunilor prin construcția de poduri peste râurile Prut si Nistru, despre posibilitățile de finanțare a unor astfel de proiecte.

În cadrul seminarului, Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi şi preşedintele Euroregiunii Siret–Prut–Nistru, a accentuat că, prin intermediul programului transfrontalier, cu suportul fondurilor europene, în Republica Moldova vor fi construite trei poduri, şi anume: la Ungheni, Leova şi Cantemir.

„A fost o mare bucurie pentru mine să aud acest anunţ şi să primesc asigurări că vom avea totuşi podul mult dorit de locuitorii Regiunii de Sud a Republicii Moldova, în cadrul unui for atât de important, cum este seminarul extern al Comisiei europene pentru politica de coeziune teritorială (COTER)” , a declarat pentru „Gazeta de Sud” Efrosinia Greţu, care a ţinut foarte mult să împărtăşească această bucurie cu toţi locuitorii raionului Leova şi ai raioanelor învecinate.

Comitetul Regiunilor este Adunarea Uniunii Europene a reprezentanților locali și regionali din toate cele 28 de state membre. Misiunea sa este de a implica autoritățile locale și regionale și comunitățile pe care acestea le reprezintă în procesul decizional al Uniunii și de a le informa cu privire la politicile acesteia.