Sondaj IMAS: În Parlament ar accede cinci partide politice

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede 5 formaţiuni politice. Cel mai mare scor electoral, 23,4%, l-ar avea Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. Partidul Liberal Democrat din Moldova ar acumula 18,6% voturi, Partidul Democrat din Moldova – 10,7%, iar Partidul Liberal – 6,3%. Acesta este rezultatul sondajului realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS, la comanda Agenţiei de presă IPN. Preşedintele IMAS, Doru Petruţi, a remarcat că o noutate este faptul că o formaţiune condusă de politicianul Renato Usatîi ar acumula 6,7% din voturi, adică ar trece pragul electoral de 6%.

sondaj

Nu ar accede în Parlament Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, care ar acumula 2,8% din voturi, Mişcarea Populară Antimafie – 1,4%, Partidul Liberal Reformator – 0,9%. 13% din respondenţi s-au declarat indecişi, iar 14% nu au vrut să spună cu cine ar vota.

Doru Petruţi a declarat jurnaliştilor, în cadrul conferinţei de presă de prezentare a rezultatelor, că sondajul a fost realizat după o metodologie americană şi prevede înregistrarea rezultatelor respondenţilor care s-au declarat hotărâţi să participe la alegerile din toamnă.

Fiind întrebaţi despre reuşitele partidelor, majoritatea respondenţilor au spus că PCRM are cea mai mare grijă de pensionari. Majoritatea respondenţilor consideră că PLDM a adus Republica Moldova mai aproape de UE, iar PDM atinge ponderi mai importante pe partea ce ţine de susţinerea familiilor şi problemele femeilor.

Fiind întrebaţi cât este de probabil să se prezinte la vot la alegerile din toamnă, 53% din respondenţi au declarat că sunt siguri că vor merge la vot, 25% sunt aproape siguri, iar 21% spun că probabil vor merge la vot.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1032 de persoane de peste 18 ani, în 71 de localităţi, în perioada 5-22 septembrie. Marja de eroare este de plus-minus 3%.

IPN