Roman Zadoinov: „Bărbatul de la Ștefan Vodă fără poliță a fost pedepsit prea dur”

Numărul deţinuţilor din puşcării şi izolatoare depăşeşte, în medie, cu cinci la sută capacitatea lor. În Moldova, sunt privaţi de libertate peste 7 000 de oameni, iar pentru fiecare dinte ei statul cheltuieşte, lunar, peste 3 000 de lei.

polita-asigurare

Atât va costa şi detenţia lui Vladimir Duplinchi, condamnat pentru că nu şi-a procurat poliţa de asigurare medicală obligatorie. Bărbatul a fost închis pentru că nu a putut să achite amenda care i-a fost aplicată pentru această infracţiune, potrivit publika.md.

Specialiştii în domeniul dreptului spun judecătorul a încălcat grav prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului. Potrivit lor, magistratul putea să aplice o pedeapsă alternativă privării de libertate. În acest caz, şi statul ar cheltui mai puţini bani.

„Putea să-i fie aplicate alte sancţiuni. Muncă în folosul comunităţii, amendă dublă. Şi numai în cazuri excepţionale dacă nu se respectau aceste pedepse, doar atunci se putea de recurs la arestarea omului”, a explicat Roman Zadoinov, avocat.