Reparaţia drumurilor locale în oraşul Căuşeni rămâne deocamdată incertă

Drumurile din sectorul „Micro” al oraşului Căuşeni, cel mai probabil, nu vor fi reparate în acest an. Potrivit postului local de televiziune „Studio-L”, constatarea aparţine primarului de Căuşeni, Grigore Repeşciuc, care afirmă că sursele financiare alocate din Fondul rutier pentru o parte din străzile oraşului, în valoare de un milion 460 de mii de lei, au fost retrase de Guvern.

Drum in reparatie

Oficialul a adus la cunoştinţa consilierilor locali că lucrările de reparaţie a drumurilor sunt suspendate, deşi licitaţia publică a avut loc, iar antreprenorul trebuia să înceapă lucrările în luna august a anului curent. Cu toate acestea, responsabilii de la Consiliul Raional afirmă că până la ora actuală nu există nicio hotărâre de guvern cu privire la retragerea acestor surse financiare, iar primarul vorbeşte neargumentat.

Grigore Repeşciuc afirmă că a întocmit pachetul de documente necesar, a înregistrat drumurile în balanţa primăriei, a desfăşurat licitaţia publică, a desemnat firma câştigătoare care urma să execute lucrările, astfel încât, într-o săptămână-două, lucrările de reparaţie trebuiau să demareze. El susţine că hotărârea de guvern a fost influenţată politic.

„Sumă de un milion 460 de mii de lei care a fost alocată prin hotărâre de Guvern pentru reparaţia drumurilor locale, precum ar fi străzile Ana şi Alexandru, Poleanicikin, Dimitrie Cantemir şi a două stații din bulevardul „Mihai Eminescu” din oraşul Căuşeni, au fost redirecţionaţi în altă parte, drept motiv fiind invocat faptul că nu suntem de apartenenţă politică necesară”, afirmă Grigore Repeşciuc.

Nici un document confirmativ de retragere a finanțării

La rândul lor, reprezentanţii Consiliului Raional Căuşeni şi nemijlocit responsabilii din cadrul Secţiei construcţii, de la Direcţia finanţe şi din aparatul administrativ al raionului susţin că nu le-a fost remisă nicio hotărâre de guvern care ar stipula retragerea finanţelor, iar în ceea ce priveşte partajarea banilor pe criterii politice, primarul ar trebui să fie mai atent în declaraţii.

Ion Ciontoloi, preşedintele raionului Căuşeni, spune: „Deocamdată, aceste informaţii, în baza cărora unii încearcă să speculeze, circulă doar la nivel de zvonuri şi bârfe în oraş. Nu am primit niciun document care să confirme faptul că drumurile locale din Căuşeni, preconizate de a fi reparate, nu vor fi îmbunătăţite. I-aş sugera primarului de Căuşeni, în virtutea funcţiei pe care o are, să nu cadă pradă acestor zvonuri neîntemeiate şi să nu se lase influenţat de bârfe, ci să se conducă în activitatea sa în mod exclusiv de acte normative, legi, demersuri etc. Nu cunosc şi de aceea nu pot afirma sau infirma faptul dacă sursele bugetare din Bugetul Public Naţional se distribuie după criterii politice”.

Cu toate acestea, locuitorii din sectorul „Micro” al oraşului Căuşeni susţin că aşteaptă reparaţia drumurilor şi afirmă că primarul le-a promis că vor avea străzi reparate până la 1 august curent.

Locuitorii de pe strada Poleanicikin, una dintre cele mai avariate din zonă, spun că acum câteva luni drumarii au făcut unele măsurări pentru a proceda la efectuarea lucrărilor de reparaţii, însă totul a luat sfârşit chiar în aceeaşi zi.

Conform planului, în acest an, raionul Căuşeni trebuia să beneficieze de 140 de milioane de lei pentru reparaţia şi întreţinerea drumurilor, 100 de milioane dintre care alocate pentru finalizarea drumului de ocolire a oraşului Căuşeni, din preajma satului Cârnăţeni, patru milioane – pentru investiţii capitale, iar 10 milioane – pentru întreţinerea drumurilor din Fondul rutier.