CNA continuă instruirile privind testarea integrităţii profesionale în sudul ţării

Sute de funcţionari din cadrul primăriilor, consiliilor raionale şi centrelor de sănătate publică din Cahul şi Basarabeasca au participat, săptămâna aceasta, la instruiri privind implementarea Legii testării integrităţii profesionale. Lecţiile au fost solicitate de către autorităţile locale, iar ofiţerii DGT Sud a CNA s-au deplasat în teritoriu pentru a le explica agenţilor publici prevederile noii legi. Mâine, aceştia se vor afla la Basarabeasca, unde vor susţine cursuri informative pentru Consiliul raional şi primarii din sate, informează Centrul de presă al instituției.

gregclowminzer.com
gregclowminzer.com

Ofiţerii CNA le-au explicat participanţilor scopul legii, îndemnând auditoriul să ia cunoştinţă cu drepturile şi obligaţiile agentului public ce cade sub incidenţa legii. De asemenea, participanţii au fost informaţi asupra comportamentului lor în cazul în care sunt atraşi în acţiuni de corupere şi cum trebuie să semnaleze/denunţe un act de corupţie. Totodată, funcţionarilor li s-a adus la cunoştinţă sancţiunile aplicate de către angajator în cazul picării testului de integritate, una dintre cele mai dure pedepse fiind eliberarea din serviciu.

CNA a mai atenţionat autorităţile locale asupra ajustării cadrului normativ interne, necesar pentru funcţionarea eficientă a legii. În acest context, s-a făcut referire la obligativitatea întocmirii registrelor influenţelor necorespunzătoare, de declarare a cadourilor, codurilor de conduită etc.

Amintim că, Centrul Naţional Anticorupţie a început pe 14 august procesul de testare a integrităţii profesionale a agenţilor publici. Aplicarea Legii privind testarea integrităţii profesionale are drept scop asigurarea integrităţii profesionale, prevenirii şi combaterii corupţiei în cadrul entităţilor publice, verificarea modului de respectare de către agenţii publici a obligaţiilor şi atribuţiilor de serviciu, precum şi a regulilor de conduită; identificarea, evaluarea şi înlăturarea vulnerabilităţilor şi a riscurilor care ar putea determina sau favoriza actele de corupţie, precum şi neadmiterea unor influenţe necorespunzătoare în exercitarea obligaţiilor sau atribuţiilor de serviciu ale agenţilor publici.