Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, privit cu entuziasm la Leova

La data de 7 august curent, la Consiliul Raional Leova a avut loc un seminar de informare pe diverse aspecte ale Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, organizat de Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) în colaborare cu Fundația SOROS, în cadrul unei Campanii de informare și dezbateri.

seminar Leova

La seminar au participat președintele raionului Leova, Efrosinia Grețu, vicepreședintele raionului Ion Borza, primari ai localităților raionului Leova, funcționari publici.

Scopul campaniei de informare a fost de a explica edililor locali esența și miza integrării europene și cum pot folosi aceștia pârghiile oferite de Acordul de Asociere în beneficiul comunităților care le-au oferit votul de încredere.

Seminarul a fost deschis de către președintele raionului Leova, Efrosinia Grețu, care a menționat că este foarte important ca reprezentanții APL și membrii comunităților locale să știe care sunt beneficiile și principiile Acordului. De asemenea, Efrosinia Grețu a mai declarat că scopul principal al Acordului este asocierea politică şi integrarea economică a Republicii Moldova în baza valorilor comune, iar acest document recunoaşte aspiraţiile europene şi alegerea europeană a Republicii Moldova, lăsând deschisă calea pentru viitoarele evoluţii progresiste în relaţiile bilaterale cu Uniunea Europeană.

Moderatorul seminarului, Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, ghidat de experți în domeniul dat precum Igor Boțan, Viorel Chivriga, Alexandru Osadci, i-au informat pe cei prezenți despre conţinutul, importanţa și beneficiile pe care le va aduce Republicii Moldova Acordul de Asociere, despre Acordul de creare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM-UE, despre Acordul de Asociere și administrația publică locală din Moldova și alte teme interesante la acest subiect.

Primarii din raionul Leova au fost foarte activi pe parcursul seminarului, ei s-au arătat optimişti şi au exprimat speranţa ca, o dată cu semnarea Acordului de Asociere, să obțină investiţii majore pentru localităţile administrate.