Recep Tayyip Erdogan a câştigat scrutinul prezidenţial din Turcia din primul tur

Recep Tayyip Erdogan, candidatul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AKP), a câştigat din primul tur scrutinul prezidenţial din Turcia, devenind primul şef al statului ales prin vot direct, anunţă ministrul turc al Justiţiei, Bekir Bozdag, citat de Reuters. Erdogan a lansat un mesaj de unitate, declarând că vrea să deschidă o „nouă eră” în această ţară foarte divizată.

www.salon.com
www.salon.com

„Încheiem astăzi o eră şi intrăm într-o eră nouă”, a afirmat Erdogan într-un discurs, în faţa a mii de susţinători ai săi, la Ankara. El a declarat că va deveni „preşedintele celor 77 de milioane de turci”, uitând „disputele din trecut”. Erdogan a promis, de asemenea, un „nou proces de reconciliere socială” între compatrioţi, cărora le-a mulţumit pentru participarea la scrutin.

Potrivit sondajelor, el a câştigat din primul tur scrutinul prezidenţial, obţinând 52 la sută din voturi.

Acuzat de autoritarism de către adversarii săi, Erdogan, în vârstă de 60 de ani, a contestat puternic această etichetare. „Îi rog pe toţi cei care mă consideră dictator şi autocrat sa-şi revizuiască poziţia”, a afirmat el.

Aproximativ 53 de milioane de alegători au fost așteptați la urne pentru a decide între Erdogan, aflat la putere din 2003, şi doi adversari ai acestuia din opoziţie.

Erdogan, în vârstă de 60 de ani, a mers la vot împreună cu soţia sa, Emina, şi cu cei doi fii şi cele două fiice.

Mediafax