Premieră pe țară: un Centru social multifuncțional pentru victimele violenței în familie la Ciuciuleni

Recent, satul Ciuciuleni, din raionul Hâncești, s-a îmbogățit cu un obiectiv de menire socială multifuncțional. Centrul pentru găzduirea și reabilitarea victimelor violenței în familie „Helmut Wolf” își propune să ia sub aripa sa cele mai vulnerabile victime ale violenței domestice: femeia, mama și copiii. Pe lângă reabilitare, centrul are multiple posibilități de dezvoltare socială, care fac din Ciuciuleni „capitala socială” a Republicii Moldova.

MODEL  RELEASED.    Domestic violence.  Silhouette of a woman protecting herself from a blow from her partner by holding her arms in front of her face.

Mobilat și dotat cu tot de ce poate avea nevoie mama și copilul în primele zile după ce ajung în centru, conceput și drept un centru de consultanță – o structură la care se poate adresa oricine, de la vecini, la părinți și prieteni, Centrul de la Ciuciuleni are o capacitate de 17 apartamente pentru mame și copii, dotate cu paturi, în doua niveluri, baie și bucătărie comună pentru patru camere.

„Femeia ajută femeia”

„Pentru ca centrul să nu devină o insulă în sat, am inițiat proiectul „Femeia ajută femeia”. Astfel, femeia care este victimă a violenței în familie și ia o cameră în centru, dă numele acesteia, primește aici toată informația, comunică și cu celelalte prietene sau rude din localitatea de baștină. Mizăm pe voluntariatul femeilor din localitate, mai ales în sprijinul celor pe care le vom găzdui, dar și pentru sensibilizarea, în acest fel, a populației cu privire la Fenomenul Violenței Domestice. De precizat că femeile care vor beneficia de serviciile centrului vor semna un regulament foarte strict și vor fi obligate să-l respecte”, ne-a declarat Maria Bezer, președintele Asociației Obștești „Prezicere Divină”, care are în proprietate centrul.

Centrul de reabilitare a victimelor violenței domestice este partea socială, însă în așezământul de la Ciuciuleni există și sfera industrială. Un complex cu sală de sport, la parter – o sală cu 15 mașini de cusut, un centru de estetică cu masaj și altul pentru reabilitare profesională a celor care au pierdut parțial capacitatea de muncă sau a persoanelor cu handicap. Pentru femeile aflate în Centru la reabilitare se vor organiza cursuri gratuite de chelner și bucătar, clădirea fiind dotată și cu o bucătărie industrială. Cursurile de recalificare vor fi organizate în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, dar și cu anumiți agenți economici, interesați să instruiască viitorul personal de care au nevoie. În centru mai este o sală de conferințe cu 200 de locuri, pentru aceste cursuri și instruiri.

„Programul de reabilitare și reintegrare psihologică, psihiatrică și socială a victimelor violenței domestice se va asigura femeilor până la divorț sau până la reintegrarea în familie. Din păcate, nu e obligația noastră să lucrăm cu soții lor, ei sunt agresorii, infractorii, de care trebuie să se ocupe organele de drept. Este un Centru Național și dacă o femeie din acest sat va avea nevoie de ajutor, ministerul de profil o va plasa într-un alt astfel de centru din țară”, ne-a explicat Maria Bezer.

„Femeile care devin victime ale violenţei în familie au nevoie de recuperare psihologică, iar centrul de la Ciuciuleni le va oferi această posibilitate. Sunt mândru că Italia a contribuit şi şi-a împărtăşit propria experienţă din acest domeniu”, a declarat ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Enrico Nunziata.

Doi dintre cei mai buni specialiști în domeniul anti–violență din Italia au instruit anul trecut toți angajații din sistemul de Asistență Socială din raionul Hâncești. Centrul „Helmut Wolf” va fi dotat cu un telefon roz, o linie fierbinte și una de consultanță – un psiholog al femeii la telefon – tot după experiența italiană.

Voluntariat plus investiție italiană

Centrul de la Ciuciuleni nu are încă un fond propriu și nu va fi predat în mâinile statului – „Noi vrem să aducem în Moldova practicile unui proiect social în gestionarea comunității și în serviciul acesteia. Dacă plecăm de jos, vedem mai bine problemele, de aceea, noi de acolo vom porni. Aktiv Hilfe fur Kinder, organizația inițiatoare, se va retrage ca finanțator din proiect în momentul în care Centrul va trece la autofinanțare. De precizat că toată investiția este italiană, 80% este din fondurile statului italian, alte 20 la sută fiind susținerea din partea omului de afaceri Helmut Wolf, al cărui nume îl poartă centrul”, ne-a declarat Valentina Geamănă, mediator Aktiv Hilfe fur Kinder Italia-Moldova. S-a implicat activ și comunitatea din sat, de la elevii din liceu și până la bătrânii din localitate.

Centrul Social Multifuncțional „Helmut Wolf”

80 de mii de euro – aceasta a însemnat contribuția acestui mare om, semănător de lumină pentru Centrul din localitatea Ciuciuleni. Helmut Wolf este un antreprenor italian, dependent de cărucior, care a adus și instalat la Ciuciuleni toate geamurile și ușile exterioare, realizate la el în fabrică. În memoria acestui mare om, care a asistat personal la montarea fiecărui geam, de înaltă calitate (păstrează căldura iarna și răcoarea pe timp de vară), în cadrul centrului au fost postate poze cu activitatea lui la Ciuciuleni și toate locurile frumoase pe care le-a vizitat în Moldova. Anual, în localitate se preconizează organizarea unui turneu de șah, de ciclism, săptămâna sau chiar luna Helmut Wolf la Ciuciuleni.

Investiția Italiană nu s-a redus doar la un centru pentru femeile care sunt victime ale violenței în familie și reabilitarea lor. Pe lângă acest centru social sunt două ambulanțe, care vor să pună, în Moldova, bazele alternative ale Crucii Roșii în regiuni. „Va fi un serviciu cu plată, însă la un preț simbolic, social. Va fi un serviciu local, raional, dar cred că am putea să-l prestăm și la nivel național, pentru că licența ne permite. Avem o mașină de pompieri, disponibilă pentru toată localitatea, iar Parcul de mașini este dotat în totalitate, pentru a putea asigura cu toate cele necesare centrul, pentru o mai bună funcționalitate”, ne-a spus Maria Bezer, fost primar de Ciuciuleni și, actualmente, președintele Asociației ce are în subordine centrul social.