Prevenirea discriminării în mediul școlar

O masă rotundă cu genericul „Prevenirea discriminării persoanelor cu dizabilități în mediul școlar: practici de succes și lecții învățate” s-a desfăşurat săptămâna trecută în oraşul Căuşeni. 

prevenirea diiscr causeni2

Evenimentul a fost organizat de către Asociația Keystone Moldova în parteneriat cu Organizația „Взаимодействие” din Tiraspol, în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) prin intermediul Proiectului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

Seminarul a avut drept scop un schimb de experiență între zece școli de pe cele două maluri ale Nistrului în privința prevenirii discriminării elevilor cu dizabilități. La masa rotundă au participat directorii școlilor în care s-a desfășurat proiectul, şeful Direcției de învățământ a raionului Căușeni, Vasile Molodilo, şeful Serviciului de asistență psihopedagogică din raion, Andrei Toderaşco, reprezentanți ai PNUD Moldova etc.
În școlile sus-menționate, antrenate în cadrul proiectului, s-au desfășurat reprezentații de Teatru Social, care au avut drept scop prevenirea discriminării persoanelor cu dizabilități la nivel de școală. La reprezentații au participat elevii claselor gimnaziale, care chiar au jucat în scenă, înlocuind personajele și propunând soluții pentru a opri discriminarea. „Persoanele cu dizabilități au aceleași drepturi ca și noi și trebuie să le susținem!”, au declarat copiii, la sfârșitul reprezentațiilor.

Proiect cu rezultate pe ambele maluri ale Nistrului

În cadrul mesei rotunde au fost prezentate rezultatele proiectului și rolul acestora în promovarea incluziunii educaționale în stânga Nistrului. Directorii de școală de pe cele două maluri ale Nistrului au avut ocazia împreună să găsească răspunsuri la întrebările privind incluziunea educațională a persoanelor cu dizabilități, să discute despre schimbările petrecute în școală ca urmare a reprezentațiilor de teatru și despre schimbările care mai trebuie făcute.

În același timp, Keystone Moldova a împărtășit din propria experiență în domeniul educației incluzive, iar şeful Serviciului de asistență psihopedagogică a vorbit despre practicile de implementare a educației incluzive în raionul Căușeni. Deoarece în raion a fost instituită, cu sprijinul Keystone Moldova, o școală incluzivă–pilot, directorul școlii și asistentul social din localitate au prezentat metoda lor de lucru pentru a crea în școală un mediu incluziv sănătos şi eficient.

Acest eveniment a avut loc în cadrul proiectului „Prevenirea stigmei și discriminării persoanelor cu dizabilități în școlile de pe ambele maluri ale Nistrului”. Proiectul este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. PNUD îşi propune să contribuie la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităţilor locale, a societăţii civile, comunităţii de afaceri şi a altor părţi interesate în activităţile de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor locale.