Iurie Leancă în vizită la Teatrul „B. P. Hasdeu” din Cahul: „Pentru două ore, am uitat de sancțiuni”

Teatrul Republican Muzical Dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul şi-a încheiat stagiunea teatrală 2013-2014, cu premiera „ Diseară e premiera”, după piesa lui Eduardo de Fillipo „Om şi gentilom”, în regia maestrului în artă Emil Gaju, scenografia fiind semnată de Ion Ciuta. Spectacolul a fost mai special prin faptul că a avut ca spectatori oaspeţi de seamă, printre care s-au numărat prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, ministrul Culturii, Monica Babuc, reprezentanţi ai Administraţiei Publice Locale de nivelul I şi II, în frunte cu Avram Micinschi, preşedintele raionului, şi Petru Burlacu, primarul oraşului, dar şi multe persoane dornice să se îmbogăţească spiritual.

Leanca la Cahul 2

Înainte de a începe spectacolul, Gheorghe Mândru, directorul teatrului, a menţionat că prezenţa executivului este un moment istoric pentru teatrul din Cahul. Totodată, el a subliniat faptul că această stagiune teatrală 2013-2014 a fost una din cele mai fructuoase, deoarece au fost prezentate şase premiere în cadrul acesteia, iar pentru un teatru de asemenea proporţii, cum este cel din Cahul, este un efort considerabil.

După aproape două ore de spectacol, premierul și-a arătat satisfacția în urma vizionării acestuia și a declarat că aproape a uitat de sancțiuni. Iurie Leancă a venit cu promisiunea de a oferi trupei teatrului din Cahul un autocar modern,donat de prim-ministrul Ungariei, pentru ca aceștia să poată duce frumosul și în localitățile rurale ale țării: „Oamenii de la țară sunt copleșiți de problemele cotidiene, iar voi le puteți arăta că totuși există și o altă latură a vieții, ceea ce îi va face să gândească mai pozitiv”, a subliniat prim-ministrul. De asemenea, el a venit cu promisiunea că revine la toamnă, iar între timp, împreună cu ministrul Culturii, Monica Babuc, președintele raionului Cahul, Avram Micinschi, și directorul teatrului, Gheorghe Mândru, se vor gândi cum să soluționeze problema edificiului „provincial” al teatrului.

„Avem atâtea talente că nu încap într-o țară”

Leanca la Cahul4

Plină de emoții pozitive, Monica Babuc a precizat: „ Este o adevărată bucurie să ne aflăm astăzi aici, la această premieră, și să trăim bucuria conștientizării unui fapt: cultura nu are provincie. Dacă cineva vreodată vă va spune că Cahulul este o provincie, să vină la teatrul „ Bogdan Petriceicu Hasdeu”, pentru сă ceea ce s-a întâmplat astăzi aici, această veritabilă commedia dell”arte, un stil dolce vita italian, pe care am privit-o cu atâta plăcere, vorbesc doar de un singur lucru, dragii mei: avem atâtea talente că nu încap într-o țară și ar trebui să facem ceva ca acești oameni minunați să aibă posibilitatea să muncească în condiții adecvate”. Totodată, ministrul culturii a conchis că, chiar dacă aceste promisiuni nu se vor realiza foarte repede, trebuie să fim realiști din cauza vremurilor în care trăim. De asemenea, Monica Babuca le-a făcut o invitație atât regizorului Emil Gaju, cât și actorilor, să prezinte acest spectacol și pe una din scenele capitalei.

Și președintele raionului Cahul, Avram Micinschi, a avut, la adresa actorilor și tuturor celor care au muncit la montarea spectacolului, doar cuvinte de laudă: „Într-adevăr, am văzut în seara aceasta un spectacol de zile mari, și aceasta în primul rând datorită regizorului Emil Gaju, și trupei, împreună cu domnul director”. El a menționat că deși administrației publice locale nu îi prea stă în puteri să contribuie la reconstrucția edificiului, totuși mereu sunt aproape de artiști cu sufletul, deoarece aceștia au promovat timp de zeci de ani frumosul și, prin optimismul lor, ei au fost cei care au susținut conducerea locală, de aceea, se va face tot posibilul să se găsească un edificiu adecvat pentru a promova frumosul în condiții decente.

Afirmația președintelui raionului a fost susținută și de primarul orașului Cahul, Petru Burlacu, el menționând faptul că le este foarte recunoscător actorilor, deoarece aceștia participă la orice manifestare culturală a orașului.

Teatrul Republican Muzical-Dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” are 42 de angajați. Instituţia a fost fondată în anul 1987 de o trupă formată din absolvenți ai Institutului de Arte din Chișinău, cum se numea pe atunci Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Până în prezent, teatrul a montat peste 100 de spectacole.