Prim-ministrul Iurie Leancă a vizitat raionul Ştefan Vodă

Premierul Iurie Leancă şi-a început vizita de lucru, desfăşurată pe 17 iulie, în raionul Ştefan Vodă, la un Centru de asistenţă socială pentru mamele cu copii şi pentru minorii aflaţi în situaţii de risc. Oficialul a discutat într-o atmosferă informală cu beneficiarii şi a jucat şah cu copiii de aici.

leanca la incubatorul de affaceri st voda 2

În prezent, în această instituţie sunt plasaţi 26 de minori, dintre care şase sunt beneficiari permanenţi, iar ceilalţi vin zilnic, fiind din familii defavorizate. La acest centru primesc adăpost şi mamele cu micuţi care nu au unde locui. „Guvernul va susţine în continuare familiile în dificultate şi copiii care se pomenesc în situaţii de risc”, a subliniat în context premierul Iurie Leancă.

Agenda deplasării prim-ministrului la Ştefan Vodă a inclus vizite la câteva întreprinderi din raion, un incubator de afaceri, iar în după-amiaza zilei, Iurie Leancă s-a întâlnit cu locuitorii din Ştefan Vodă pentru a le asculta problemele şi a identifica împreună soluţii.

„Suntem pregătiţi pentru piaţa europeană”

Iurie Leancă a efectuat o vizită la fabrica de prelucrare a strugurilor „ET Cetera” din satul Crocmaz, care în 2013 a fost desemnată de Guvern drept vinificatorul anului. Iniţial, premierul a mers la plantaţia de viţă-de-vie, ce se întinde pe o suprafaţă de 50 de hectare, iar apoi la întreprindere, care este dotată cu tehnologii inovatoare de producere a vinului.
Managerul şi fondatorul „ET Cetera”, Alexandru Luchianov, spune că vinăria produce şi băuturi pentru segmentul Premium, unde preţul unei sticle de vin porneşte de la zece euro. „Vindem doar în magazinele specializate şi în restaurante. În prezent, exportăm vinuri în China, Austria, Marea Britanie şi Lituania. În curând, vom începe să livrăm şi în Estonia”, susţine Alexandru Luchianov.

Premierul Iurie Leancă a apreciat modul în care antreprenorul îşi gestionează afacerea şi i-a urat succes în activitate.

Linie de prelucrare şi ambalare a fructelor

Noua linie modernă de prelucrare şi ambalare a fructelor se află pe teritoriul livezii superintensive ce aparţine companiei „Farm Prod”. Aceasta urmează să fie dată în folosinţă în toamnă. Aici, premierul a văzut cum funcţionează frigoriferul lansat în anul 2013, cu o investiţie de 15-18 milioane lei.

Directorul întreprinderii, Iurie Tulei, a spus că are livezi de meri, piersici, pruni şi cireşi, pe o suprafaţă de 90 de hectare. Directorul afirmă că foloseşte tehnologii europene, ceea ce îi permite să obţină o recoltă foarte bună. După ce a vizitat livezile, Iurie Leancă a subliniat că această întreprindere este un model de dezvoltare a afacerilor.

Incubatorul de afaceri

leanca la incubatorul de afaceri st voda1

Programul de lucru al prim-ministrului a inclus o vizită la Incubatorul de afaceri din Ştefan Vodă. Instituţia găzduieşte şaisprezece companii, unde activează aproape 60 de persoane, cuprinzând o suprafaţă de aproape două mii de metri pătraţi. Incubatorul a fost înfiinţat din bani alocaţi de Guvernul Republicii Moldova şi ai Uniunii Europene – în total, cinci milioane de lei.

Şeful Executivului a spus că asemenea incubatoare sunt create pentru a da o şansă în plus celor care dau dovadă de spirit antreprenorial, de iniţiativă şi care au preferat să rămână acasă pentru a contribui la modernizarea ţării. „Atunci când am lansat împreună cu UE proiectul creării incubatoarelor de afaceri, am pornit de la ideea că singura soluţie pentru rezolvarea durabilă a problemei sărăciei în Republica Moldova este crearea locurilor de muncă bine plătite”, a declarat Iurie Leancă.

Incubatorul de afaceri din Ştefan Vodă reprezintă o instituţie care oferă antreprenorilor idei şi planuri de afaceri viabile. Companiile rezidente beneficiază de spaţii de producere sau oficii la preţ redus, consultanţă şi instruire antreprenorială, suport consultativ la achiziţionarea echipamentului, costuri de administrare reduse etc.

În încheierea vizitei sale la Ştefan Vodă, Iurie Leancă a discutat cu locuitorii despre acţiunile ce ar trebui întreprinse pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii. Şeful Executivului a subliniat că Guvernul este acum axat pe ceea ce contează pentru oameni, în primul rând, pe o economie dezvoltată, pentru a fi atrase investiţii ca să fie oferite locuri de muncă şi salarii competitive.