Raionul Ştefan Vodă l-a omagiat pe Domnitorul al cărui nume îl poartă cu mândrie

Data de 2 iulie, când comemorăm trecerea în nefiinţă a domnitorului Moldovei Ştefan cel Mare şi Sfânt, cel mai mare român din toate timpurile, este o zi importantă pentru Republica Moldova, dar mai ales pentru raionul care-i poartă cu mândrie numele. Astfel, ziua în care anul acesta s-au împlinit 510 ani de la trecerea în lumea celor drepţi a faimosului voievod a fost consemnată cu un vast program de acţiuni de omagiere în raionul Ştefan Vodă. Cu acest prilej, în Piața Libertății din oraşul Ștefan Vodă, sub sabia monumentului marelui domnitor a avut loc un miting de comemorare cu genericul „Ștefan cel Mare și Sfânt va fi de-a pururi nemuritor”.

omagiere st voda2

Vasile Buzu: Noi toţi să fim uniţi prin Ştefan

Cu un mesaj către toți participanții la eveniment a venit președintele raionului, Vasile Buzu. „În această piață a orașului ne-a adunat nu un motiv de sărbătoare, ci unul de tristeţe pentru cel care la 2 iulie 1504 pleca în eternitate, cel care a intrat în istoria noastră și a întregii lumi sub numele de Ștefan cel Mare și Sfânt. Chiar și atunci, cu mai bine de 500 de ani în urmă, poporul înțelegea ce enormă personalitate pleacă în veșnicie.

Ilustrul nostru domnitor apăra încă atunci nu doar țara sa, ci mai toată Europa de invazia crescândă a turcilor. Și chiar dacă 510 de ani sunt o distanță prea mare, îndrăznesc să admit că sprijinul de azi al Europei acordat Moldovei este, într-un fel, un răspuns, un ecou de recunoștință pentru ceea ce a făcut Ștefan pentru statele europene.

Marele strateg și diplomat Ștefan cel Mare înțelegea, încă acum jumătate de mileniu, că țările Europei trebuie să se apere de pericol și să fie împreună. Iar asta confirmă un adevăr foarte actual chiar și în prezent”, a menţionat Vasile Buzu.

Dat fiind faptul că în ziua de 2 iulie Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, preşedintele raionului a subliniat: „Noi vom fi martori oculari ai acestui eveniment important pentru viitorul țării noastre. Sunt ferm convins că Moldova va fi o țară ce va face parte din familia europeană”.

Raion mândru de numele pe care-l poartă

În altă ordine de idei, Vasile Buzu a îndemnat locuitorii raionului să fie mândri de numele pe care îl poartă localitatea. „Jubileul de 50 de ani de la fondarea acestei unităţi administrativ-teritoriale, marcat în anul curent, trebuie să fie un imbold pentru fapte concrete întru dezvoltarea raionului nostru. E firesc să fie așa, noi toți să fim uniți prin Ștefan, care rămâne pentru noi un exemplu de demnitate şi slujire onestă a poporului său, un exemplu de mândrie naţională”, a relevat preşedintele raionului Ştefan Vodă.

Evenimentul a fost întregit de prestaţia colectivelor artistice din raion, prezente cu un program teatralizat ce a reliefat cele mai importante momente din perioada domniei lui Ștefan cel Mare, legate de epoca de maximă înflorire economică și culturală. Punctul culminant l-a constituit ritualul de rugăciune a voievodului și a celor care îl susțineau în vremuri de cumpănă pe Dealul Crucii, urmat de dangătul clopotelor ce i-a îndemnat pe toți cei prezenți la un minut de reculegere.

Acțiunea s-a încheiat cu depuneri de flori și cu o slujbă de pomenire în memoria marelui voievod.

Ştefan cel Mare s-a aflat în fruntea Moldovei timp de 47 de ani. În acest răstimp, a purtat 48 de războaie şi a obţinut 44 de victorii. A ţinut piept Imperiului Otoman, protejând astfel Europa de invazia turcilor. Domnitorul a construit şi ctitorit 44 de biserici şi mănăstiri. Ştefan cel Mare a fost canonizat şi trecut în rândul Sfinţilor la 15 iulie 1992.