Proiecte de aprovizionare cu apă în Ştefan Vodă, susţinute de Ministerul Mediului

Săptămâna trecută, viceministrul Mediului, Lazăr Chirică, a efectuat o vizită de lucru în raionul Ștefan Vodă. Lazăr Chirică a avut întrevederi cu reprezentanții Consiliului raional, ai primăriilor din raion și a primit în audiență cetățeni din localitate.

proiect Stefan Voda

În cadrul ședinței a fost pus în discuție un șir important de subiecte din domeniul protecției mediului, precum şi cele ce ţin de realizarea proiectelor de aprovizionare cu apă potabilă a localităților rurale, de salubrizare, gestionare a deșeurilor etc.

Totodată, viceministrul a menţionat oportunitățile existente de finanțare a proiectelor cu menire socială. Lazăr Chirică a dat asigurări reprezentanților administraţiilor publice locale cu privire la susținerea totală din partea autorităților centrale în domeniul protecției mediului. În mod special, oficialul s-a referit la realizarea activităților pentru asigurarea accesului cetățenilor la apă potabilă de calitate și la serviciile de salubrizare moderne.

Două milioane de lei pentru Căplani

La rândul său, preşedintele raionului Ştefan Vodă, Vasile Buzu, a menționat că autoritățile locale de nivelul I şi II se vor conforma tuturor prevederilor ca să facă traiul localnicilor mai bun şi de calitate. „Conducerea raionului depune toate eforturile pentru a asigura cetățenii cu apă potabilă prin implementarea proiectelor cu susținerea Fondului Ecologic Național”, a accentuat Vasile Buzu.

Un subiect aparte, discutat în cadrul întrevederii cu reprezentanții autorităților publice locale, l-a constituit Strategia Națională de Mediu pentru anii 2013-2024, recent aprobată. Viceministrul Mediului, Lazăr Chirică, a prezentat principalele componente ale Strategiei în cauză și a evidențiat elementele esențiale, necesare de realizat la nivel local în vederea implementării cu succes a documentului de politici. În context, au fost discutate perspectivele protecției mediului la nivel local, în perspectiva semnării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. În acest sens, viceministrul a subliniat importanța documentului pentru dezvoltarea domeniului protecției mediului în ţara noastră.

Trebuie să amintim că, numai în anul 2014, raionul Ştefan Vodă va beneficia de un proiect de amploare pentru alimentarea cu apă potabilă.
Este vorba de programul ce prevede renovarea şi extinderea apeductului prin sat şi a sistemului de canalizare a grădiniţei de copii, precum şi a liceului din satul Căplani, raionul Ştefan Vodă. Costul proiectului, finanţat din sursele Fondului Ecologic Naţional, este de două milioane de lei.