În satul Ciobruciu a fost deschis un nou Centru de Sănătate

Pe data de 29 mai, a fost dat în folosință noul Oficiu al Medicilor de Familie Ciobruciu, subdiviziune a IMSP Centrul de Sănătate Ştefan Vodă, care va fi în serviciul celor circa 2700 de locuitori ai satului.

ciobruciu1

Noul edificiu al Oficiului Medicilor de Familie Ciobruciu a fost construit în cadrul proiectului „Servicii Medicale şi Asistenţă Socială”. Programul a putut fi implementat cu suportul financiar al Băncii Mondiale, care a alocat în acest scop două milioane cinci sute de mii de lei. La rândul său, Consiliul Raional Ştefan Vodă a contribuit la dotarea Oficiului Medicilor de Familie cu mobilier. Pentru aceasta, administrația raionului a alocat peste 30 de mii de lei. Până în prezent, prin intermediul aceluiași proiect, în mediul rural din întreaga țară au fost deschise 78 de Centre de Sănătate, în total fiind planificate 85 de instituții publice.

În cadrul noului oficiu de la Ciobruciu activează un medic de familie şi cinci asistenţi medicali, care dispun de transport sanitar, echipament şi utilaj medical necesar pentru acordarea ajutorului medical primar de înaltă calitate.

Prezent la evenimentul de inaugurare a centrului, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, a declarat că medicii de familie au un rol extrem de important în prevenţia şi profilaxia maladiilor, ei constituie pilonul de bază în sistemul medical pentru formarea unei societăţi sănătoase. Din aceste considerente, investiţiile în infrastructura instituţiilor medicale şi crearea condiţiilor moderne de muncă pentru lucrătorii medicali sunt îndreptate spre asistenţa medicală primară, care este o prioritate în dezvoltarea strategică a sectorului sănătăţii.
„Ne bucurăm că avem un sediu nou, cu toate condiţiile necesare de lucru pentru medici care vor deservi oamenii într-un mediu mai plăcut şi modern”, a spus Dumitru Wissotzky, primarul satului Ciobruciu.

La solemnitatea de la Ciobruciu au mai participat Vlad Filat, preşedintele PLDM, Vasile Buzu, preşedintele raionului Ştefan Vodă, Mariana Haret, şeful IMSP CS Ştefan Vodă, locuitori ai satului.

Investiții fără precedent în istoria raionului

ciobruciu2

Liderul PLDM a apreciat eforturile depuse de toți actorii sociali care au făcut realitate visul autorităților de a avea la Ciobruciu un Centru de Sănătate în conformitate cu standarde europene. Totodată, Vlad Filat a spus că în planurile guvernării este și alocarea a 60 de milioane de lei pentru reparația drumului central din sat.

Președintele raionului Ștefan Vodă, Vasile Buzu, a exprimat recunoștință finanțatorilor și executorilor lucrărilor și a informat asistența că, în anul 2014, în sfera socială a raionului vor fi implementate 111 proiecte. Acestea urmează să fie finanțate din Bugetul de Stat, din diferite fonduri naționale și internaționale, costul proiectelor fiind estimat la 98 de milioane de lei. „Sunt niște investiții colosale care, fără precedent în istoria raionului nostru”, a subliniat Vasile Buzu.

În același timp, Vasile Buzu a venit cu un cadou pentru colectivul centrului din partea Consiliului raional – un televizor LSD. Iar Dumitru Wissotzky, primar de Ciobruciu, a promis că administrația publică locală și consiliul sătesc vor susține activitatea centrului prin toate mijloacele disponibile.