Petre Teodorovici a rămas in inimile celor dornici de sublim

Cu acest generic a avut loc, recent, în incinta Bibliotecii publice raionale din oraşul Leova, medalionul muzical dedicat compozitorului şi interpretului Petre Teodorovici, băştinaş de pe acest meleag.

petre teodorovici

Activitatea a început cu depunerea de flori la monumentul fraţilor Teodorovici, după care toţi participanţii au venit la bibliotecă pentru a savura din cântecele lui Petre Teodorovici.

Petre Teodorovici s-a născut în Florar, la 18 mai 1950, iar steaua vieţii lui a apus la 5 iulie 1997, poate de aceea a iubit Frumosul sub toate aspectele. A iubit viaţa şi a trăit-o cu sens, cu Cântec.

Pentru Petre Teodorovici acum conjugăm verbele la trecut. Doar amintirea este prezentă şi va dăinui peste ani, precum muzica sa, luminoasă ca lacrima sufletului său, sacră amintire despre trecerea-i pe pământ.

Petre Teodorovici a trecut prin viaţă însoţit de cântec – plin de vigoare, maestuos, mereu în căutare de sublim, de sunete capabile să emoţioneze, să dea contururi viselor şi aspiraţiilor noastre.

Dar a trecut prin viaţă mult prea grăbit, deşi a repetat de atâtea ori în cântec: „Mai stai, mai stai, fiinţa-ntreagă te imploră…”. Din această dorinţă a rămas doar un ecou, trist ecou.

La medalionul muzical au fost prezenţi Andrian Teodorovici – fratele mai mare al compozitorului; Valeriu Mercuşev – prieten din copilărie al artistului; Eugeniu Buragă – primar de Leova; Boris Patraşcu – fan al muzicii lui Petre Teodorovici, profesori, lucrători din cultură, liceeni şi admiratori ai muzicii contemporanului leovean.

Invitaţii şi-au amintit despre clipele de neuitat petrecute alături de compozitorul Petre Teodorovici. Au fost audiate un şir de videoclipuri cu participarea artistului, numeroase cântece, a căror muzică aparţine regretatului compozitor. Iar prietenul din copilărie Valeriu Mercuşev i-a dedicat o poezie intitulată „Mal de Prut”.

articol Petre Teodorovici

Melodiile compozitorului cu rădăcini de la Leova au rămas grefate în inimile multor generaţii de melomani, ale celor care au iubit cântecul cu mesaj profund, pornit de la suflet la suflet. Petre Teodorovici nu s-a limitat doar la lirica de dragoste, care i-a adus consacrare internaţională, ci a avut marele curaj să-şi pună semnătura talentului şi a inimii, alături de Grigore Vieru, sub cântece care au menţinut flacăra conştiinţei naţionale: „Scrisul nostru”, „Veniţi acasă”, „Te iubesc, popor român”, „Basarabia”, interpretate de Gheorghe Ţopa şi Nina Crulicovski, şi care au fost audiate în cadrul medalionului muzical.

Aceste cântece au ajuns fără prea mari obstacole la sufletele descătuşate ale melomanilor dornici de libertate, ele alimentând speranţa pentru viitor. Melodiile lui Petre Teodorovici exprimau eternele sentimente umane – dragostea, prietenia, dorul de tot ce este sublim pe pământ. A creat până în ultimele clipe ale vieţii, sperând că va reveni pe marea scenă, va relua colaborarea cu îndrăgiţii interpreţi. Avea atâtea şi atâtea proiecte… Dar sufletul lui şi-a luat zborul în împărăţia umbrelor, pentru a se odihni în veşnicie.

Acum, un loc la pian, care cântă în neştire, rămâne pustiu, iar admiratorii săi, pentru care a creat, îi duc dorul, reascultându-i melodiile.

Maria COROTAŞ,
şefa salonului de artă a Bibliotecii publice raionale Leova