O Şcoală profesională din Căuşeni va instrui tâmplari şi alţi meseriaşi

La Şcoala profesională din oraşul Căuşeni a fost inaugurat, pe 21 mai, un atelier modern pentru instruirea tâmplarilor. Reparaţia atelierului şi dotarea tehnică cu echipament modern în valoare de 71 de mii de euro au fost realizate în cadrul unui proiect de parteneriat dintre Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, Fundaţia germană „Eberhard Schoeck” şi instituţia respectivă.

www.ateliertamplariesculpturaprodanesti.webgarden.ro
www.ateliertamplariesculpturaprodanesti.webgarden.ro

La deschiderea atelierului au participat reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Camerei de Comerţ şi Industrie, Confederaţiei Naţionale a Patronatelor din Moldova, ai comitetelor sectoriale în formare profesională, autorităţi publice locale, oameni de afaceri din regiune.

Potrivit Vioricăi Cotici, director al Centrului de formare continuă al Camerei de Comerţ şi Industrie, atelierul de tâmplărie de la Căuşeni constituie un rezultat al unui proiect deosebit de interesant pentru tinerii care au ales această meserie. „Este un exemplu de bun parteneriat între Şcoala profesională de la Căuşeni, Camera de Comerţ şi Industrie şi un donator străin. Ne-am propus să dezvoltăm această colaborare, care se va solda cu noi proiecte atât la Căuşeni, cât şi în alte localităţi”, a menţionat Viorica Cotici.

La rândul său, Vasile Molodilo, şef al Direcţiei învăţământ din cadrul Consiliului Raional Căuşeni, afirmă că îşi doreşte ca acest atelier să facă mult mai atractivă pentru tineri Şcoala profesională. „Meseria este brăţară de aur. Consider că este mult mai de preţ o profesie bine deprinsă, care poate asigura un viitor şi posibilităţi de lucru, decât profesii ce nu sunt solicitate. Muncitorii buni pot şi trebuie să lucreze acasă, iar pentru aceasta au nevoie de o bună pregătire. Anume această pregătire o pot avea cu noile oportunităţi oferite actualmente de Şcoala profesională din Căuşeni”, a subliniat Vasile Molodilo.

Ideea a fost susţinută de mai mulţi oameni de afaceri din regiune, care declară că au nevoie de meseriaşi, fiind dispuşi să-i remunereze pe potrivă, dar cu o condiţie: să fie buni specialişti, să-şi cunoască lucrul, or, deprinderile pot fi obţinute doar printr-o bună instruire şi posibilităţi practice.

Participanţii la eveniment au discutat despre diferite aspecte ale dezvoltării învăţământului vocaţional/tehnic, cooperarea dintre şcolile profesionale şi mediul de afaceri, pregătirea practică a elevilor.
Proiectul de parteneriat dintre CCI, Fundaţia germană „Eberhard Schoeck” şi Şcoala profesională Căuşeni a fost realizat în perioada octombrie 2010 – aprilie 2014.

Şcoala de meserii din această localitate pregăteşte tâmplari, tencuitori, electrogazosudori, electricieni, croitori ş.a.