Virginia Boncev, omul care timp de trei decenii a dezvoltat o instituţie de artă și a educat sute de discipoli

Virginia Boncev, director, profesor de vioară, deţinător al titlului onorific „Om Emerit”, cetăţean de onoare al raionului Cantemir, și-a serbat, pe 28 martie, frumoasa vârstă de 60 de ani şi 35 de ani de activitate pedagogică.

cantemir cocetov

Seara de creaţie dedicată Virginiei Boncev a avut loc în sala festivă a şcolii, la care au fost invitaţi, ca oaspeţi de onoare, șeful Secţiei raionale de cultură Cantemir, Nicolae Efticov, primarul orașului Cantemir, Roman Ciubaciuc, primarii localităţilor Cania şi Plopi, interpreţi, profesori, elevi şi alţi reprezentanţi ai intelectualității din sudul ţării.

Școala de Arte „Valeriu Hanganu”: cum a început

Numită în calitate de director general al Şcolii de Muzică în anul 1979, Virginia Boncev și-a asumat responsabilitatea de a deschide o şcoală de muzică pornind lucrurile de la zero. Neavând edificiu, cadre didactice, instrumente, elevi, înfiinţarea instituţiei a fost sub semnul întrebării chiar din capul locului. Om cu credinţă şi hotărâre, Virginia Boncev a deschis, în acelaşi an, prima şcoală de muzică din raionul Cantemir. Avea sediul temporar în satul Cania, și se numea Gimnaziul „Ion Creangă”. Peste aproximativ 10 ani, i-a fost oferită o clădire în centrul oraşului Cantemir, aici însă a găsit pereţi coșcoviţi şi acoperiţi cu mucegai, un acoperiş prin care apa curgea în sălile de clasă, ferestre putrede etc. În vara anului 2005, cu ajutorul material acordat de stat, prin munca depusă de profesorii şi elevii şcolii, s-a făcut o reparaţie capitală a edificiului. Astăzi, şcoala este modernă, frumoasă, renovată cu tot necesarul pentru studii muzicale şi studii teatrale, de dans şi pictură.

Mândria şcolii

Virginia Boncev şi-a asumat responsabilitatea de a creşte generaţii întregi de interpreţi. Timp de 35 de ani, a format 30 de promoții, 562 de discipoli, dintre care aproximativ 380 şi-au continuat studiile la Conservator şi la alte instituţii muzicale din Republica Moldova şi din străinătate.

Cu toată modestia, Virginia Boncev se mândreşte că Şcoala de Muzică „Valeriu Hanganu” a educat interpreţi precum Nelly Ciobanu, Vlad Mircov, Veaceslav Bârcă, familia Roşca, Octavian Coteţ, Magdalena Urumova, Stela Botez şi alţii.

Mulţumesc pentru educaţie

Colectivul Şcolii de Arte „Valeriu Hanganu” îi aduce sincere felicitări maestrului Virginia Boncev, directorului, omului de suflet: „Îi urăm rezultate palpabile în viitor: putere, curaj, răbdare în instruirea generaţiilor următoare de copii talentaţi”.

Alexandru COCETOV,
Dumitru BOLOCAN