Ion Ciontoloi: „Avem multe realizări la Căuşeni, dar mai este loc pentru fapte mari”

Interviu acordat publicaţiei „Gazeta de Sud” de către preşedintele raionului Căuşeni, Ion Ciontoloi

ciontoloi

– În ultima perioadă, raionul Căuşeni este subiect de ştiri, mare parte în plan pozitiv. Bunăoară, edificarea Centrului pentru Tineret şi Sport este o frumoasă realizare nu numai la nivel local, ci şi naţional. Ce-a fost acest proiect pentru localitate – o provocare, o experienţă, o victorie, o bătaie de cap?

– Într-adevăr, construcţia Centrului pentru Tineret şi Sport „Căuşeni” a fost un proiect costisitor, îndrăzneţ, cu mari investiţii materiale, dar şi morale, care a cerut multă implicare şi eforturi, uneori la limită. Să fi ştiut câţiva ani în urmă cât de greu ne va fi să-l finalizăm, nu ştiu dacă am fi riscat. Dar în schimb, astăzi, sunt bucuros că am avut puterile necesare s-o scoatem în capăt şi am reuşit să înfruntăm toate greutăţile. Deja pot spune cu certitudine că am făcut un lucru mare şi, când merg seara de la serviciu spre casă, sunt şi mai bucuros să văd toate sălile centrului iluminate şi ocupate de cei care fac sport.

Pe lângă acest program de anvergură, parcă s-ar pierde un alt proiect mai mic ca valoare financiară, deşi foarte important, realizat de asemenea cu susţinerea Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud. Este vorba de construcţia drumului de acces spre Casa-muzeu „A. Mateevici” din satul Zaim, care va oferi mai multor vizitatori posibilitatea să ajungă mai uşor la casa unde şi-a petrecut copilăria unul dintre cei mai reprezentativi poeţi români din Basarabia.

– După un asemenea succes, este de presupus că Consiliul Raional Căuşeni nu se va opri aici. Ce planuri nu vă dau linişte?

– Pentru anul 2014 nu avem preconizate anumite planuri de amploare. Activităţi curente, probabil, ca şi în orice administraţie locală – reparaţii, cosmetice şi capitale. Totuşi, în anul curent ne-am dori mult să pornim activitatea grădiniţei din satul Săiţi. Instituţia nu a funcţionat peste 15 ani, deşi în această localitate sunt mai mult de 300 de copii de vârstă preşcolară. Am buna speranţă că până în toamnă grădiniţa de la Săiţi va fi dată în folosinţă şi, începând cu 1 septembrie anul curent, copiii vor merge în săli renovate şi moderne.

– La ce fonduri vă referiţi?

– Avem unele promisiuni din partea Guvernului României, sunt în derulare anumite proiecte ale Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Toate aceste ajutoare ne vor fi de real folos, mai ales că anul trecut la grădiniţa din Săiţi s-a produs un incendiu, fapt ce a multiplicat considerabil cheltuielile. În context, trebuie să menţionez susţinerea PNUD, care a pus umărul la construcţia unei pieţe agricole în satul Fârlădeni. Proiectul a fost de circa 2,5 milioane de lei şi este important prin faptul că a fost implementat în zona de securitate. Acum, producătorii agricoli locali nu vor mai avea grija unde să-şi comercializeze marfa. Aceştia demult solicitau o piaţă ca să nu fie nevoiţi să se deplaseze peste Nistru şi acum vor putea beneficia de o piaţă modernă. Ba mai mult, credem că şi locuitorii din regiunea transnistreană se vor bucura de această unitate comercială, astfel apropiindu-se relaţiile cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Alt proiect realizat cu asistenţa PNUD este cel de salubrizare în satele din lunca Nistrului, precum Copanca, Grădiniţa şi Plop–Ştiubei. Prin implementarea acestuia urmează să fie construite 50 de platforme pentru colectarea deşeurilor, precum şi să fie procurată o unitate de transport pentru evacuarea gunoiului.

– Până aici v-aţi referit la realizări, dar probabil aveţi domenii de activitate unde aţi dori ca lucrurile să meargă mai bine?

– Bineînţeles că există, ca şi în orice gospodărie. Bunăoară, de mai mult timp suntem în căutarea unui teren în intravilanul centrului raional pentru construcţia unui bazin acoperit, care să funcţioneze şi vara, şi iarna. Ar fi un păcat să avem un asemenea centru sportiv şi să nu avem un bazin performant, cu piste pentru competiţii sportive acvatice. Desigur, dorim ca acesta să fie în centrul oraşului, însă, deocamdată, fără rezultat. Avem mai multe variante, dar acestea mai cer perfectări de acte, înţelegeri, decizii etc. Mari griji ne fac grădiniţele din oraşul Căuşeni. Primăria localităţii este sufocată de o mulţime de titluri executorii, conturile-i sunt blocate, iar pedagogii instituţiilor preşcolare au de suferit. O soluţie ar fi ca aceste şapte grădiniţe să treacă în subordinea Consiliului raional, în acest scop chiar am făcut mai multe demersuri la Guvern, la Ministerul Finanţelor, dar legislaţia nu prevede astfel de transferuri. Pentru moment, problema a fost lămurită, în urma deciziei Guvernului şi intervenţiei Prim-ministrului Iurie Leancă. Acesta, aflându-se la Căuşeni, a văzut starea reală de lucruri. Pentru două luni educatorii şi-au ridicat salariile, dar ce va fi mai departe?

– Raionul Căuşeni are o amplasare geopolitică mai specifică, mărginindu-se cu regiunea separatistă transnistreană. Acest fapt implică administraţiei griji în plus?

– Sunt griji, avem probleme, dar trebuie să menţionez susţinerea Biroului pentru Reintegrare, care în ultimii trei ani a făcut mult pentru localităţile din zona de securitate. Aici mă refer la iluminatul stradal, la reparaţia drumurilor, a instituţiilor de menire socială. Este vorba de proiecte realizate de Biroul pentru Reintegrare în satele Copanca, Hagimus, Fârlădeni, Ursoaia. Când spun probleme, am în vedere contrabanda din regiunea transnistreană, care în mare parte trece prin raionul Căuşeni, ravagiile miliţiei separatiste, care-şi permite câteodată ieşiri prin unele sate.

– Vă mulţumim şi vă dorim mult succes.