Comunele Ceraşu din România şi Hârtop din Republica Moldova s-au înfrăţit

În ziua împlinirii a 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă, o mică unire s-a produs în comuna Ceraşu din judeţul Prahova, România, unde a avut loc înfrăţirea dintre această localitate şi comuna Hârtop din raionul Cimişlia, Republica Moldova.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vladimir Medoni, primar al comunei Hârtop din raionul Cimişlia, Republica Moldova, a întreprins, în a doua parte a săptămânii trecute, o vizită oficială peste Prut, la invitaţia autorităţilor publice locale din comuna Ceraşu, judeţul Prahova.

Întâlniri impresionante la diferite instituţii

La 27 martie anul curent, el s-a întâlnit, mai întâi, cu primarul de acolo, Dumitru Duca. După o discuţie cordială, cei doi edili au vizitat mai multe instituţii din localitate. La grădiniţă, oaspetele a rămas impresionat de mulţimea de materiale didactice, frumoase şi interesante, care sunt folosite de către corpul didactic pentru instruirea şi educarea celor 60 de discipoli. I-au plăcut primarului moldovean şi condiţiile de educare a micuţilor: grupuri sanitare moderne, sobe de încălzit cu lemne, alimentare calorică şi gustoasă etc.

Acest lucru a fost confirmat şi de către câţiva părinţi şi bunei, care se odihneau pe nişte scaune la intrarea în clădire, aşteptând să-şi ducă odraslele acasă după servirea de către acestea a prânzului. Dumitru Duca a explicat că programul de activitate al grădiniţei este până seara, dar unele mame şi bunici duc dorul copiilor şi vin după ei mai devreme. Vladimir Medoni a propus stabilirea unor legături directe între instituţiile preşcolare de la Ceraşu şi de la Hârtop.

Tot despre colaborare, de astă dată între profesorii şi elevii din ambele comune, s-a discutat în timpul vizitei la Liceul Tehnologic din localitate. Cu atât mai mult cu cât băieţii şi fetele de la Ceraşu au stabilite relaţii, în cadrul unui mare proiect internaţional, cu semeni din şapte ţări ale lumii, inclusiv Turcia, Grecia şi altele.

Cei doi edili s-au mai deplasat la Biserica ortodoxă „Sfântul Nicolae”, la muzeul religios şi la Cimitirul aflate în preajma lăcaşului de cult, la Complexul sportiv construit recent, au purtat discuţii cu medicul Isabela Bratu şi cu infirmiera Cristina Petre de la Centrul de sănătate din comuna Ceraşu.

Semnarea Acordului de cooperare

Toţi consilierii locali, lucrătorii primăriei, angajaţii poliţiei, precum şi agenţi economici, cadre didactice, elevi din clasele superioare, alte persoane au umplut până la refuz sala de spectacole a căminului cultural, unde s-a desfăşurat procedura de înfrăţire a comunelor Ceraşu din judeţul Prahova, România, şi Hârtop din raionul Cimişlia, Republica Moldova.

După ce s-au intonat Imnurile de Stat ale celor două ţări, „Limba Noastră” şi „Deşteaptă-te, Române”, preotul Constantin Cătălin Telungeanu o oficiat o slujbă religioasă, prin care a blagoslovit cele ce urmau să se producă şi s-au adresat rugăciuni către Dumnezeu întru propăşirea neamului românesc.

Primarul Dumitru Duca a făcut o scurtă prezentare a comunei Ceraşu, din care fac parte mai multe localităţi şi în care locuiesc circa şase mii de oameni. El a relatat despre vizitele pe care le-a făcut anterior în Republica Moldova, ultima fiind în raionul Cimişlia, inclusiv în comuna Hârtop. „Eu şi colegii care m-au însoţit pe parcursul deplasării pe meleagurile cimişliene, a menţionat edilul, ne-am simţit acolo foarte bine, ne-am bucurat de ospitalitatea deosebită a hârtopenilor. Am trăit zile de neuitat. Dorim ca şi dvs. să vă simţiți la fel, ca acasă”.

La rândul său, primarul Vladimir Medoni a povestit despre comuna pe care o conduce, specificând că ea este compusă din trei localităţi cu o populaţie de peste 3,5 mii de persoane. „Am rămas foarte impresionat de cele văzute aici, a declarat edilul moldovean. Vă îndemn să depunem eforturile cuvenite pentru a îndeplini toate prevederile Acordului de cooperare pe care îl vom semna astăzi”.

În aplauzele furtunoase ale numeroasei asistenţe, primarii Vladimir Medoni şi Dumitru Duca au semnat şi au ştampilat Acordul de cooperare între comuna Hârtop din raionul Cimişlia, Republica Moldova, şi comuna Ceraşu din judeţul Prahova, România, în care o prevedere stipulează înfrăţirea ambelor localităţi.

Edilii au făcut schimb de cadouri. Vladimir Medoni i-a dăruit lui Dumitru Duca un Tricolor, care imediat a şi fost arborat alături de Drapelul de Stat al României şi de Steagul oficial al Uniunii Europene.

Manifestare răscolitoare de suflete

Şi fiindcă în acea zi se sărbătorea aniversarea a 96-a a Unirii Basarabiei cu România, cei prezenţi au asistat la mai multe momente consacrate evenimentului. Astfel, profesorul de istorie Florin Zaharia, a cărui bunică este originară din raionul Căuşeni, Republica Moldova, a ţinut un discurs la temă. După aceasta, a urmat un spectacol literar-muzical cu numere artistice răscolitoare de suflete: un mesaj vocal audio din partea celebrei artiste Irina Loghin întru susţinerea Campaniei Naţionale din România cu genericul „Aducem Basarabia acasă”, mai multe melodii patriotice în interpretarea corului de peste 40 de elevi de la Liceul Tehnologic, a cunoscutului solist Traian Frâncu şi tinerei cântăreţe Mălina-Elena Curcă, poeziile „Scrisoare din Basarabia” de Grigore Vieru şi „Scrisoare către Basarabia” de Adrian Păunescu, un film documentar despre atrocităţile comuniste comise pe malul stâng al Prutului…

În seara aceleiaşi zile de 27 martie, oaspeţii şi gazdele s-au prins în „Hora Unirii”.